ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο "σπαγγοραμένος" κύριος ΙΚΕΑ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Εκ πρώτης όψεως δεν θα τον έλεγες φτωχό. Το 2006 άλλωστε, φιγουράριζε στη λίστα του «Forbes», ως ο τέταρτος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία κοντά στα 65 δις ευρώ. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός, φτάνει στο σημείο κάποιες φορές, ακόμα και να κουρεύεται μόνος του.

Γίνεται να έχεις δισεκατομμύρια και να δείχνεις σαν χαμηλόμισθος συνταξιούχος; Κι όμως... 

Ο ιδρυτής της αλυσίδας επίπλων IKEA, Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad), είναι ένας άκρως ευφυής άνδρας που κατάφερε να θριαμβεύσει στον δύσκολο κόσμο του επιχειρείν. Αλλά ξοδεύει με το σταγονόμετρο. Μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροπλάνα κλείνει οικονομική θέση, το αυτοκίνητο-όσο είχε- ήταν 30ετίας και γενικώς αρνείται επίμονα να ενδώσει στις σειρήνες του καταναλωτισμού.

«Είναι στη φύση μας να είμαστε λιτοί εμείς», εκμυστηρεύεται, αναφερόμενος στην αγροτική καταγωγή του. Τις διευκρινίσεις, έδωσε ο ίδιος στην σουηδική τηλεόραση, συμμετέχοντας σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σύντομα.

Αυτός είναι οπαδός του "βαρουφάκειου", λιτού βίου

«Αν αρχίσω να αγοράζω πολυτελή αντικείμενα αυτό θα κάνει και τους άλλους να αρχίσουν να αγοράζουν ακριβά πράγματα. Είναι σημαντικό οι ηγέτες να θέτουν σωστά παραδείγματα. Υπολογίζω να χρήματα που θέλω να ξοδέψω για τον εαυτό μου και ρωτάω τον εαυτό μου αν ένας πελάτης των ΙΚΕΑ θα μπορούσε να κάνει τα ίδια έξοδα. Αν όχι τότε δεν αγοράζω ούτε εγώ αυτό που θέλω» δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τον τρόπο ζωής του.

Όπως αναφέρει ο ξένος Τύπος ο 90χρονος πλέον άντρας είχε πάντοτε τη φήμη του τσιγκούνη, ένα κουσούρι που τον βοήθησε να αναπτύξει τον κολοσσό των έτοιμων επίπλων, ένα από τα κορυφαία brand names στον κόσμο.

Το 2013 ο γερο - «Σκρουτζ» αποφάσισε να αποσυρθεί και να δώσει τα ηνία στους τρεις γιους του να «τρέξουν» την επιχείρηση. 

Το IKEA είναι επιχείρηση με μεγάλα καταστήματα επίπλων, έχει σουηδική προέλευση, η έδρα της είναι στην Ολλανδία αλλά διατηρεί σουηδική ταυτότητα. Η αλυσίδα μετρά πλέον  313 καταστήματα σε 38 χώρες, πολλά στην Ευρώπη, τα υπόλοιπα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, την Ασία και την Αυστραλία. Ο κατάλογος του IKEA, που περιέχει περίπου 12.000 προϊόντα, είναι τυπωμένος σε 160 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως, και διανέμεται δωρεάν, μέσω του ταχυδρομείου και των καταστημάτων.

Η Ιστορία του Ομίλου

Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αλμχούλτ (Älmhult) της Σουηδίας το 1943 από τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ. Το όνομα της επιχείρησης είναι σύνθετο των πρώτων γραμμάτων αντίστοιχα του ονοματεπώνυμου του, του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Αρχικά, ο Κάμπραντ πωλούσε τα προϊόντα του από το σπίτι του και με ταχυδρομική εντολή, αλλά τελικά άνοιξε ένα κατάστημα στην κοντινή πόλη Älmhult. Εκεί βρισκόταν επίσης και το πρώτο κατάστημα «Αποθήκη επίπλων IKEA» που ήρθε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τα πολυκαταστήματα IKEA και στις 23 Μαρτίου 1963, το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο εξωτερικό, στο Asker της Νορβηγίας.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε η εταιρία με ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη το 2001 και ακολούθησε ένα κατάστημα στα Σπάτα της Αττικής το 2003. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ: 2 στην Αθήνα (στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και στην Λεωφόρο Κηφισού), στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, και στα Ιωάννινα.
  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα