ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιt is a man’s world… στο ΜπαρΜπεράδικο του Περιστερίου

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν είστε άνδρας και οι σβέλτοι ρυθμοί της εβδομάδας δεν σας επιτρέπουν να διαθέσετε ούτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, ο Νίκος Λάππας έχει τη λύση. Το ΜπαρΜπεράδικο στην περιοχή του Περιστερίου και συγκεκριμένα του παλιού Μπουρναζίου εδώ και ένα περίπου χρόνο είναι σαν όαση στην κόλαση της πιεστικής σας καθημερινότητας, ο ιδανικός χώρος να χαλαρώσετε, να πείτε ένα γρήγορο ποτάκι, ενώ ο οικοδεσπότης θα περιποιείται τα μαλλιά ή το μούσι σας.

 

Η ιδέα για τη δημιουργία του ΜπαρΜπεράδικου γεννήθηκε πριν χρόνια όταν ακόμα ο Νίκος σπούδαζε την τέχνη της κομμωτικής, έχοντας όνειρο να ανοίξει ένα μαγαζί με βάση τα διεθνή πρότυπα των παραδοσιακών κουρείων αναβιώνοντας τη χαμένη ευχαρίστηση των αρσενικών. Έχοντας γνώσεις για τις τεχνικές του γυναικείου, τον τράβηξε το ανδρικό χτένισμα κι έτσι έπειτα από κάποια χρόνια έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και έστησε από το μηδέν… το ΜπαρΜπεράδικο.

barber 2

Η διακόσμηση του χώρου, παραπέμποντας στο στυλ μιας άλλης εποχής, προϊδεάζει τον πελάτη για την από καρδιάς φιλοξενία που θα ακολουθήσει. Την επιμέλεια του μαγαζιού ανέλαβε ο ίδιος επηρεασμένος, όπως μας λέει, από τα μπαρμπέρικα του εξωτερικού. Χρησιμοποιώντας ρετρό στοιχεία πρόσθεσε και αυτά της δικής του προσωπικότητας, δίνοντας ταυτότητα στο ΜπαρΜπεράδικο. Τα ντραμς που κοσμούν το χώρο βρέθηκαν εκεί εξαιτίας μιας άλλης του αγάπης, της μουσικής, καθώς ο Νίκος συνδυάζει την ιδιότητα του κομμωτή με αυτή του ντράμερ. Στους τοίχους του ΜπαρΜπεράδικου θα δει κανείς να ξεχωρίζουν φωτογραφίες που απεικονίζουν όμορφες στιγμές του μαγαζιού.

Κι αν κάποιοι λένε πως η τέχνη του μπαρμπέρη «οφείλεται» σε ένα γονίδιο που περνά από γενιά σε γενιά, η περίπτωση του Νίκου το επιβεβαιώνει στην πράξη, δεδομένου ότι, όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε στην πορεία της καριέρας του, ο προπάππους του εργαζόταν σαν κουρέας στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής. Έφυγε πρόσφυγας από το χωριό και στην Αμερική έμαθε την τέχνη του ξυρίσματος και της κομμωτικής.

Τη διακόσμηση του μαγαζιού έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Νίκος

Στο ΜπαρΜπεράδικο μάλιστα σε περίοπτη θέση έχει τοποθετήσει μια φωτογραφία του προγόνου του, η οποία αποδεικνύει και την ομοιότητα μεταξύ των δύο προσώπων. Στο χώρο παράλληλα θα ξεχωρίσει κανείς και έναν κύλινδρο, στην ουσία το σύμβολο των μπαρμπέρικων αφού παλιά λειτουργούσαν και σαν οδοντιατρεία, ενώ ο κουρέας έβγαζε και το δόντι που πονούσε με μια τανάλια. Το αίμα κυλούσε στην πετσέτα, την οποία μετέπειτα έβγαζαν έξω για να στεγνώσει τοποθετώντας την στον κύλινδρο. Αυτή γυρνούσε με τον αέρα και οι μπαρμπέρηδες την έκαναν σύμβολο τους. «Η άσπρη γραμμή συμβολίζει την καθαριότητα, η κόκκινη το αίμα και η μπλε τις αρτηρίες», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Νίκος.

barber 9

Ευτυχώς οι δουλειές μέχρι σήμερα πηγαίνουν καλά παρά το αρχικό ρίσκο και οι επισκέπτες στο ΜπαρΜπεράδικο –κυρίως οι νέοι- με κάθε ευκαιρία δείχνουν την αδυναμία τους τόσο στις υπηρεσίες του οικοδεσπότη όσο και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μαγαζιού. Μάλιστα τα σχέδια επέκτασης είναι στο τραπέζι, αφού δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να δούμε ακόμα ένα «ΜπαρΜπεράδικο» να ξεφυτρώνει κι αυτό στην περιοχή του Περιστερίου.

barber 4

Η αναβίωση του μπαρμπεράδικου, έτσι όπως το γνώρισαν οι παλαιότεροι, οφείλεται στη μόδα των χίπστερς, οι οποίοι αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Πλέον οι άνδρες περιποιούνται τα μαλλιά και το μούσι τους με ειδικές τεχνικές και προϊόντα. Οι περισσότεροι δεν τα αγοράζουν για το σπίτι τους αλλά αφήνονται στα χέρια του κουρέα.

Αν θέλετε λοιπόν να κουρευτείτε, να ξυριστείτε, να αφήσετε πίσω τα άγχη σας με μια «ιαματική» περιποίηση, μπορείτε να κατηφορίσετε ως το Περιστέρι και να αφεθείτε για όσο χρόνο διαθέτετε στα χέρια του Νίκου. Βγαίνοντας, αν δεν νιώθετε βασιλιάς, τουλάχιστον, θα νομίζετε πως έστω και για λίγο ταξιδέψατε σε μια άλλη εποχή!

Μπαρμπεράδικο, Μωρογιάννη 46, Περιστέρι-Μπουρνάζι, Τηλ 210 5743233 

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ

barber 7

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman