ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νοσοκομείο "Σωτηρία": Άντεξε στον πόλεμο, θα αντέξει εν καιρώ ειρήνης;

Tweet
Share
Tweet
Share

Η καμπάνια «ΣΤΗΡΙΖΩ» της ΕΙΤΗΣΕΕ για τον εκσυχρονισμό της Ογκολογικής Μονάδας και της Γ' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», μπορεί να αποτελεί παρελθόν εδώ και κάποιες εβδομάδες, η τηλεφωνική γραμμή που είχε ανοίξει για τον σκοπό αυτό μπορεί πλέον να μην δέχεται SMS και τα αφιερώματα των καναλιών να έχουν περάσει προς αρχειοθέτηση, όμως το Νοσοκομείο "Σωτηρία" είναι εδώ και στηρίζει καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας. 

Το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε από αυτή την καμπάνια των τηλεοπτικών σταθμών μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά αυτό το «γνωστό – άγνωστο…» είναι κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και ιδρύθηκε με προσπάθειες την Σοφίας Σλήμαν το 1902. Μια από τις πολλές και μεγάλες φιλανθρωπικές δράσεις στις οποίες επιδόθηκε η σύζυγος του Ερρίκου Σλήμαν, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του συζύγου της στην καλή κοινωνία και στην τότε κυβέρνηση.

Η Μονή Πετράκη παραχώρησε την έκταση στο Γουδί που μέχρι τότε την χρησιμοποιούσε για βοσκοτόπια. Η Σοφία Σλήμαν οργάνωσε εράνους και άρχισε η ανοικοδόμηση των πρώτων κτιρίων, ένα μάλιστα από αυτά σχεδιασμένο από τον Τσίλερ.

swti

Γύρω από τα κτίσματα έγιναν δενδροφυτεύσεις οι οποίες και δημιούργησαν το σημερινό άλσος του νοσοκομείου «Σωτηρία». Εκεί δημιουργήθηκε τότε ένας μικρόκοσμος αποκλεισμένος από την υπόλοιπη πόλη και κοινωνία.

Οι πληγές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Μικρασιατική καταστροφή και οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας στην χώρα είχαν ως αποτέλεσμα οι ανάγκες του οι λιγοστές κλίνες του να μην αρκούν. Οι περισσότεροι ασθενείς κατασκεύαζαν μια παράγκα στον εξωτερικό χώρο μόνο και μόνο για να κοιμούνται και για να λαμβάνουν το καθημερινό φαγητό. Οι περισσότεροι απ αυτούς γνώριζαν ότι δεν είχαν ελπίδα να σωθούν και ότι πολύ γρήγορα θα κατέληγαν σε κάποιο από τα κοινοτάφια της «Σωτηρίας».

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» ιδρύθηκε με προσπάθειες την Σοφίας Σλήμαν το 1902

Μέσα στον κήπο του νοσοκομείου οι ασθενείς είχαν φτιάξει εργαστήρια, καταστήματα, καφενεία μέχρι και συμβολαιογραφείο το οποίο κανόνιζε τις τελευταίες επιθυμίες των ασθενών. Μέχρι και οίκος ανοχής λειτουργούσε με εξαθλιωμένα και άρρωστα κορίτσια. Παράλληλα όμως το νοσοκομείο χρησίμευε και ως κρησφύγετο παρανόμων της εποχής και Αριστερών που κρυβόντουσαν από τους διώκτες τους. Ο Ν. Πλουμπίδης νοσηλεύτηκε εκεί, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Γ. Ρίτσος , η Μ. Πολυδούρη. Οι αρχινοσοκόμοι έλυναν και έδεναν… οι δε γιατροί προσπαθούσαν να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο δύσκολο έργο τους.

1A0149102EBA9DE7571D64D7F757D60F

Στη δεκαετία του ΄30 νοσηλευόντουσαν πάνω από 3.000 φυματικοί, μα υπήρχαν μόνο 1.000 κρεβάτια. Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής η δυσωδία και η εγκατάλειψη περίσσευαν. Με την δικτατορία του Μεταξά έγινε προσπάθεια εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου, διαλύοντας το επικίνδυνο γκέτο όπου κρύβονταν εκεί φθισικοί και παράνομοι. Την εξυγίανση της «Σωτηρίας» ανέλαβε τότε ο Μάνθος Μεταλληνός υγιεινολόγος.

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Κατοχή αποτέλεσε κρησφύγετο Αριστερών από τα Τάγματα Ασφαλείας. Μετά τον πόλεμο και την ανακάλυψη των φαρμάκων για την φυματίωση η «Σωτηρία» άλλαξε προσανατολισμό και από Σανατόριο εξελίχθηκε σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος.

wti 7

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Comment (1)

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΗΛΙΑ  ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΙΑ ΜΑΡΙΑ Μαρτίου 31, 2016
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman