ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού θα φας τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Αθήνα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Έφτασε η μέρα της σκορδαλιάς και του μπακαλιάρου. Τα δύο αγαπημένα μαςεδέσματα έχουν την τιμητική τουςκι αν δεν γνωρίζετε γιατί το έθιμο κρατά χρόνια, να σαςενημερώσουμε πως έρχεται από την εποχή τηςΤουρκοκρατίας. Τον 15ο αιώνα αριβάρισε από τις βόρειες χώρες ο παστός μπακαλιάρος, ο αλμυρός βακαλάος, ο λεγόμενος και υγράλατος, ο στεγνωμένος με χοντρό αλάτι. Η εκκλησία έδωσε άφεση στη διακοπή της νηστείας για δυο μέρες, αλλά προσοχή, μόνο με ψάρι. Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, καθότι χαρμόσυνες οι μέρες μέσα στη νηστεία, ένα γιορτινό τραπέζι δεν βλάπτει.

 

Από τότε, ένα 24ωρο πριν ξημερώσει του Ευαγγελισμού, οι νοικοκυρές ξεκινούν να ξαλμυρίζουν μπακαλιάρο και ανάμεσα στα νερά που αλλάζουν κάθε λίγες ώρες. Είναι η περίοδος που αρχίζει να μαλακώνει κι ο καιρός και μοσχοβολάει η άνοιξη. Καλύτερος λένε ότι είναι ο μπακαλιάρος της Ισλανδίας αλλά εδώ συνήθως θα βρούμε τον κλασικό Νορβηγικό. Κι επειδή στην Ελλάδα τα έθιμα τα κρατάμε, μας έμαθαν οι Νορβηγοί τόσα χρόνια και δεν προλαβαίνουν να ψαρεύουν και να παστώνουν λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Πού μπορείτε να φάτε σήμερα;

Καπετάνιος

Ο Καπετάνιος εδώ και πολλά χρόνια είναι κρυμμένος μέσα σε ένα αδιέξοδο στενό, κάθετα στην Θηβών, απέναντι από την υψικάμινο στο πάρκο του Δηλαβέρη. Στο πάρκινγκ θα δείτε πολυτελή αυτοκίνητα. Καμία διακόσμηση, τραπέζια με την επιθυμητή απόσταση το ένα από το άλλο και μια βιτρίνα με ψάρια. Στο Καπετάνιο πρέπει να δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τηγανητές κουτσομούρες και την ψαρόσουπα, η οποία ετοιμάζεται με τηλεφωνική προ-παραγγελία. Γαρίδες, καραβίδες, καλαμαράκια κ.λπ. μαλάκια, σαλάτα με βραστά λαχανικά, τα βασικά όλα φρέσκα και περιποιημένα.   

Καπετάνιος, Τενέδου 4, Πειραιάς, 2104206539

 mpakaliaros b2

Ο ΑΑΑ- ποιότητας

Όσοι έχουν δοκιμάσει το μπακαλιάρο του, κάνουν λόγο για μια ανεπανάληπτη επιλογή. Δεν περιμέναμε άλλωστε κάτι λιγότερο από καλύτερο φιλέτο Νορβηγίας, με ωραία στιλπνή σάρκα- προπαραγγελία μηνών για να είναι διαθέσιμος στο μαγαζί ανά πάσα στιγμή. Το μυστικό είναι πως αλευρώνεται πριν μπει στο κουρκούτι και έτσι γίνεται ακόμη πιο τραγανός απέξω και μένει ζουμερός μέσα. Η σκορδαλιά που τον συνοδεύει είναι όνειρο.

Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, 210 5719222

Ταξιδεύοντας

Mια value for money επιλογή για τη συγκεκριμένη μέρα που μπορείτε να βρείτε τόσο στο Κερατσίνι όσο και στη Νέα Ερυθραία. Πολλά ορεκτικά και μεζέδες, αξίζει να πάρετε όστρακα- υπάρχουν διαθέσιμα κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές, πετροσωλήνες, ανάλογα με την ψαριά. Έχει ωραία μύδια καπνιστά, καραβιδόψιχα με απαλή σάλτσα, καλαμάρι, και καβούρια. Διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες λίστες ούζων που υπάρχει σε αθηναϊκό εστιατόριο. Κερασμένο το γλυκάκι – πολύ αξιόλογα επιδόρπια για ψαροταβέρνα. 

Ταξιδεύοντας, Πλάτωνος 72, Κερατσίνι,  2104324368

Ταξιδεύοντας στα βόρεια, Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 2106201572

bakaliaros4

Ηλίας

Οι Πειραιώτες έχουν αδυναμία στην ταβέρνα του Ηλία. Ηγούνται οι γιοι του, μετρ στην εξυπηρέτηση. Πάντα εκεί θα βρεις φρέσκο ψάρι, καλοψημένο. Θα φάτε γαρίδες, μύδια αχνιστά (καλή ποσότητα για 2-3 άτομα), ωραίο καλαμάρι τηγανητό και ψητό, σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, Πειραιάς, 2104511261

Ψαροκόκκαλο

Ωραία ταβέρνα νέας γενιάς, μερίδες αρκούντως χορταστικές. Μικρόψαρα, βραστή σαλάτα, μεζεδάκια για το ούζο, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, φάβα με χταποδάκι, αλλά και ριζότο θαλασσινών, κ.λπ. άλλα, νόστιμα. Ο μπακαλιάρος του θα σας ξετρελάνει.

Ψαροκόκκαλο, Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, 2108077535 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman