ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Γιόχαν Κρόϊφ ντριπλάρει τώρα στους ουρανούς

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν δεν ήταν αυτός, τους ψηλούς επιθετικούς στο ποδόσφαιρο θα τους είχαν μονάχα για να αλλάζουν τις λάμπες στα αποδυτήρια. Το εξήγησε πιο γλαφυρά ο πανύψηλος σέντερ φορ (2,01) της Εθνικής Αγγλίας Πίτερ Κράουτς. Όταν τον ρώτησαν τι θα ήταν αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής, εκείνος απάντησε μονολεκτικά και με βιτριολική αυτογνωσία «παρθένος»!..

Όμως ο Γιόχαν Κρόϊφ, καθόρισε την τροπή των πραγμάτων. Αυτός ο χαρισματικός και ευφυής ποδοσφαιριστής, το γοητευτικό αλάνι από την Ολλανδία, στάθηκε σύµβολο της τελευταίας ρομαντικής εποχής του ποδοσφαίρου και της επανάστασης που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 στα ολλανδικά γήπεδα για να εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλάζοντας τη μοίρα του ποδοσφαίρου.

Μακριά από τα φώτα, αλλά με την έγνοια όσων τον αγαπούσαν, έδινε την πιο σπουδαία μάχη της ζωής του. Εδώ και λίγους μήνες που η διάγνωση έδειξε ότι είχε καρκίνο, πάλευε με σθένος, όπως έκανε τόσα χρόνια στους σκληρούς αγωνιστικούς χώρους, όπου διεκδικούσε με πείσμα τη νίκη.

Ο αέρινος «κάπταιν» του Άγιαξ, της σαρωτικής Εθνικής Ολλανδίας και της Μπαρτσελόνας, όπου μεταλαμπάδευσε το πληθωρικό στυλ των «Οράνιε», ανακοίνωσε ότι η θεραπεία βρίσκεται σε ενθαρρυντικό στάδιο. Το έκανε όμως με τον δικό του τρόπο.  

«Έχω την αίσθηση πως προηγούμαι με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι βέβαιος πως στο τέλος θα επικρατήσω» είπε συνοπτικά και όλοι κατάλαβαν, ότι ο αρχηγός, δεν εννοεί να το παρατήσει. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 24 Μαρτίου 2016 έχασε τη μάχη στο δεύτερο ημίχρονο από έναν αντίπαλο που αποδείχθηκε αναπάντεχα πιο σθεναρός...

Ήταν σαν να φτώχυνε ξαφνικά ο πλανήτης. Οι δύσπιστοι κατέφυγαν στην

επίσημη σελίδα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» στο Facebook, που μετέφερε το εξής λακωνικό μήνυμα:

"Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Γιόχαν Κρόϊφ έφυγε ήσυχα από τη ζωή στην Βαρκελώνη, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Με μεγάλη μας λύπη ζητούμε να σεβαστείτε την επιθυμία της οικογένειας να παραμείνει ήρεμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες".

Η καριέρα του Κρόϊφ

Με τον Άγιαξ ως ποδοσφαιριστής πήρε 8 πρωταθλήματα Ολλανδίας, πέντε Κύπελλα της χώρας, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερκαπ κι ένα Διηπειρωτικό. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο και ισάριθμα με τη Φέγενορντ.

Με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας έφθασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ κατέλαβε με τους "Οράνιε" την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976.

Ψηλός, μυώδης, αρχοντικός, κλασσική «μπαλαδόφατσα» με τη στόφα της γοητευτικής αλητείας, επινοητικός και θυελλώδης στις επελάσεις του και φανατικός καπνιστής από τα χρόνια που ήταν στις ακαδημίες του Άγιαξ, ήταν αυτός που συνέβαλλε τα μέγιστα στο θαύμα της Μπαρτσελόνας, μεταμορφώνοντας το «ασχημόπαπο» στη σημερινή πριγκίπισσα…

Θα ντριπλάρει τώρα ψηλά στους ουρανούς, παίρνοντας μαζί του, ένα αυθεντικό κομμάτι των μύθων που υφαίνουν την παιδική μας ηλικία…



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman