ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η γενναία κυρία, Κωνσταντίνα Κούνεβα

Tweet
Share
Tweet
Share

Μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου, καθ΄ οδόν προς το σπί της, στο ύψος του του ηλεκτρικού Πετραλώνων, δυό άνδρες που παραμόνευαν στο σκοτάδι, πλησίασαν αιφνιδιαστικά την Κωνσταντίνα Κούνεβα, μια νέα και ταλαντούχα γυναίκα από την Βουλγαρία που εργαζόταν ως καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ και την περιέλουσαν με βιτριόλι.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν πέρα από την παραμόρφωση στο πρόσωπο να χάσει το ένα της μάτι και να υποστεί βλάβες σε ζωτικά όργανα, μπαίνοντας σε βασανιστικές περιπέτειες με την υγεία της για θεραπείες που κράτησαν χρόνια.

Τι κράτησε από εκείνη την μαρτυρική στιγμή;

«To πώς έτρεμε εκείνο το παιδί που μου επιτέθηκε και τους ανθρώπους που έσπευσαν να με βοηθήσουν», θα πει αργότερα η ίδια…

Όσοι την ήξεραν, υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή, πως, αυτή η υπερήφανη γυναίκα που είχε σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στη χώρα της, προτού έλθει στην Ελλάδα για μια καλύτερη μοίρα με τον 4χρονο τότε γιό της, πλήρωσε την ανυποταξία της, αλλά  και το γεγονός ότι σε ένα μεσαιωνικού τύπου εργασιακό καθεστώς που έχουν κατοχυρώσει οι -πανάκριβες για τον κρατικό προϋπολογισμό- ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού, επέμενε να διεκδικεί έναν ελάχιστο χώρο αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας. 

Στη δίκη που έγινε πέντε χρόνια μετά την επίθεση, οι δικαστές συμμερίστηκαν αυτήν την άποψη και, κρίνοντας ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα (να σημειωθεί ότι η κ. Κούνεβα που δεχόταν συστηματικά απειλές κατά της ζωής της, ζητούσε, μάταια, όπως αποδείχθηκε, μετάθεση στην πρωϊνή βάρδια) καταλόγισαν στην υπεύθυνη εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, όπου εργαζόταν η μαχητική συνδικαλίστρια, αποζημίωση 250.000 ευρώ.

Ήταν μια νίκη για λογαριασμό όσων εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες- υπάρχει σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- και πάνω απ΄ όλα ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος για μια ανυποχώρητη γυναίκα και μετανάστρια που αρνήθηκε να συμβιβαστεί με μιαν υποδεέστερη μοίρα.

Και ήταν τόσο ηχηρό το αποτέλεσμα, ώστε η εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ άλλαξε όνομα και έδρα και μετεγκαστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιείται σήμερα στον χώρο των σκουπιδιών, αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, βαρύτατες καταγγελίες από δημοτικές παρατάξεις, που αφορούν μεταξύ άλλων σε εκμετάλλευση ανηλίκων και αθρόες παραβιάσεις της (όποιας υπάρχει ακόμα…) εργατικής νομοθεσίας.

Τέλη Φλεβάρη του 2016, χοντρικά, η έκθεση της ευρωβουλευτού πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για τα δικαιώματα των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας της Ε.Ε. υπερψηφίστηκε πανηγυρικά από την Επιτροπή των Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας Φύλων.

Και λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησε, στις αρχές του φετινού Μάρτη μια αναπάντεχη και σοκαριστική απόφαση του Εφετείου του Πειραιά, το οποίο, στη σκιά της δημοσιότητας, ακυρώνει την πρωτόδικη και αποφαίνεται πως η δολοφονική επίθεση κατά της κ. Κούνεβα, δεν ήταν εργατικό ατύχημα.

Βεβαίως, όπως λένε στο Penna.gr η νομικός κ. Σοφία Παπαοικονόμου και ο Ανέστης Ρουκάϊ επιστημονικός συνεργάτης της κ. Κούνεβα, η αίτηση αναίρεσης θα είναι το επόμενο βήμα.

Η ίδια η κ. Κούνεβα προβλέπει δυσοίωνα ότι μετά την απόφαση αυτή, «η ασυδοσία των εργολάβων θα μεγαλώσει. Ακόμα και σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν τη δική μου τύχη εάν δεν συμμορφωθούν, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον ΗΣΑΠ» και προσθέτει αποφασιστικά: «Ε, λοιπόν, ούτε η εργοδοσία είναι πανίσχυρη, ούτε οι εργαζόμενοι ανίσχυροι».

Ασφαλώς, γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι άσχημα, ιδίως, όπως εκτιμά, στον ευρωπαϊκό νότο. Αλλά δεν χάνει το κουράγιο της. «Και ένας, μόνο ένας να υπάρχει», λέει, «είναι αρκετός να ανανεώσει ξανά το συνδικαλιστικό αγώνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman