ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν τα άλογα μιλούν... στην ψυχή σου

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Η ιππασία δυναμώνει τους μυς και επιταχύνει την ισορροπία του σώματος, ενώ βελτιώνει την αναπνοή και το κυκλοφορικό. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό η επαφή με τα άλογα, την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν για την εξέλιξή τους. Στην Ελλάδα, από το 1983 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας (ΣΘΙΕ). Το Penna.gr μίλησε με την πρόεδρο, Δήμητρα Καρουζάκη, η οποία μας αποκάλυψε τις ευεργεσίες της ιππασίας στον άνθρωπο και τις δράσεις του Συνδέσμου.

Όπως εξηγεί η ίδια, μια ομάδα εθελοντών με επικεφαλής την Aideen Lewis –η οποία είχε ασχοληθεί εθελοντικά με την ιππασία στο εξωτερικό και όταν ήρθε στην Ελλάδα αποφάσισε να την κάνει γνωστή και στη χώρα μας- οργάνωσε τις πρώτες συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας για παιδιά και ενήλικες, ξεκινώντας συνεργασία με την Εταιρία Σπαστικών.

Το 1992 ο ΣΘΙΕ απέκτησε νομική υπόσταση και άρχισε να πλαισιώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο πλαισιώνεται με τη σειρά του από τους εθελοντές και τα μέλη του Συνδέσμου. Από την αρχή της ίδρυσής του έως και σήμερα ο ΣΘΙΕ παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν οικονομικές δυσκολίες πρόσβασης σε υποστηρικτικές θεραπείες.

trag

Ο Σύνδεσμος έχει παράλληλα αναπτύξει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Γερμανική Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας (DKThR), δίνοντας πιστοποίηση με τίτλο: «Ειδικός στην ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση με τα άλογα». Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην εξάπλωση της θεραπευτικής μεθόδου αφού πολλοί εκπαιδευόμενοί του ξεκίνησαν λειτουργία κέντρων θεραπευτικής ιππασίας σε άλλα μέρη της χώρας.

Πώς όμως το άλογο επιδρά θετικά στον αναβάτη; Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΘΙΕ, το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος του αναβάτη βοηθώντας τον προς την κινητική και προσωπική ανεξαρτησία. Όταν το ζώο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση ενώ παράλληλα το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.

Το 1992 ο ΣΘΙΕ απέκτησε νομική υπόσταση και άρχισε να πλαισιώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

Ταυτόχρονα το άλογο προσφέρει ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον με ποικίλες δραστηριότητες προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του αλόγου είναι στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία για να προαχθεί η επικοινωνία, η σωστή συμπεριφορά και η κοινωνικοποίηση του ατόμου, η αισθητηριακή του απευαισθητοποίηση καθώς και η σωστή ισορροπημένη βάδισή του. Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με αναπηρία, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια κλπ.

Στα προγράμματά ο θεραπευόμενος συμμετέχει με μία συνεδρία την εβδομάδα και κάποιες φορές με δύο. Αυτό κρίνεται κάθε φορά από την ανάγκη του περιστατικού για περισσότερο χρόνο θεραπείας. Καθώς οι παθήσεις που εξυπηρετούνται είναι ποικίλες, έτσι και ο αριθμός συνεδριών που θεωρείται ικανοποιητικός για να δει το άτομο αποτέλεσμα διαφέρει.

trag 3

Η θεραπευτική ωστόσο ιππασία έχει και αθλητικό χαρακτήρα. Όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, κατόπιν ειδικής προετοιμασίας, μπορούν να λάβουν μέρος σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας, όπως οι Παραολυμπιακοί, τα Special Olympics, κ.λ.π. Συμμετέχοντας σε αθλητικούς αγώνες, έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει, να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα της ομαδικής προσπάθειας, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και συνεργάσιμοι και να δώσουν μία σημαντική ηθική ικανοποίηση στους γονείς τους, που στηρίζουν με αφοσίωση κάθε προσπάθεια τους για πρόοδο.

Στο κάλεσμα του Συνδέσμου ο κόσμος έχει ανταποκριθεί με ιδιαίτερη θέρμη. «Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας είναι γνωστά και ασχέτως αν δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από το Υπ. Υγείας -κάτι που αποτελεί στόχο του Συνδέσμου μας- πολλά άτομα παραπέμπονται σε αυτού του είδους την θεραπεία. Το γεγονός επίσης ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι στο κέντρο της Αθήνας τις καθιστά προσβάσιμες έτσι ώστε να υπάρχει πληρότητα θεραπευομένων στο πρόγραμμά μας κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό έχουμε λίστα αναμονής. Δυστυχώς τα άτομα που χρήζουν των υπηρεσιών μας είναι πάρα πολλά και προσπαθούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων», σχολιάζει η κ. Καρουζάκη.

trag 4

Οι ηλικίες που καλύπτει ο Σύνδεσμος είναι από πολύ μικρά παιδιά (2 ετών) μέχρι μεγάλους ενήλικες, ενώ αυτήν την στιγμή ο μεγαλύτερος είναι 70 ετών. Οι κυριότερες παθήσεις των συμμετεχόντων είναι διαταραχές αυτιστικού φάσματος, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, σύνδρομο Down και λοιπά σύνδρομα.

Όσον αφορά το κομμάτι του εθελοντισμού, για να ασχοληθεί κάποιος δεν χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με αναπηρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία και αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Ο ΣΘΙΕ αναλαμβάνει την εκπαίδευση των εθελοντών ώστε να καταστούν ωφέλιμοι. Για να γίνει κάποιος εθελοντής πρέπει να επικοινωνήσει με την γραμματεία του ΣΘΙΕ στο 2107488566 ή μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

trag 5

Παράλληλα, ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στον Σύνδεσμο ως εθελοντής βοηθός στην υλοποίηση των προγραμμάτων, με την οικονομική του συνεισφορά ή ως χορηγός στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα του ΣΘΙΕ. «Οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει ο καθένας είναι ευπρόσδεκτο», τονίζει η κ. Καρουζάκη χαρακτηριστικά.

Οι κυριότερες πηγές εσόδων μέχρι στιγμής είναι οι συνδρομές των μελών-γονέων και οι χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα. Ο Σύνδεσμος έχει αναπτύξει συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες τον στηρίζουν, οι υπεύθυνοι ωστόσο προσπαθούν να βρουν και νέους χορηγούς ώστε να διατηρήσουν την βιωσιμότητα του.

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.