ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η εγγαστρίμυθος Κατερίνα Σοπίδη μιλά... για τις κούκλες της

Tweet
Share
Tweet
Share

Είναι από τις στιγμές εκείνες που το ταλέντο είναι αρκετό για να κάνει πράξη ακόμα κι αυτά που δύσκολα γίνονται. Η Κατερίνα Σοπίδη είναι το παράδειγμα ενός ανθρώπου με μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αυτή της εγγαστριμυθίας. Με απόλυτο σεβασμό και αγάπη γι’ αυτό που κάνει, βγάζει φωνή για τις κούκλες της και ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους. Η ίδια μας μίλησε για τις παραστάσεις της, το πρωτότυπο αυτό ταλέντο και τα μελλοντικά της σχέδια. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πώς και πότε ανακάλυψες το ταλέντο σου αυτό;

Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2013 όταν, ξεπερνώντας δημιουργικά ορισμένα εμπόδια, ανέβασα την πρώτη μου παράσταση. Είχα ένα στόχο και δε δέχτηκα τίποτε λιγότερο από την εκπλήρωσή του. Αυτό σημαίνει ότι δε σταμάτησα να προσπαθώ να πετύχω το μέγιστο ακόμα κι αν όλα ήταν εναντίον αυτού που ήθελα να κάνω. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και αδύνατον να τα καταφέρει κανείς όταν προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του. Η απάντηση για τον κάθε έναν, σχετικά με τέτοιου είδους ανακαλύψεις, βρίσκεται μέσα του, σε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη. Εγώ χρειαζόμουν επικοινωνία.

Μας φαίνεται πολύ δύσκολο να μιμείσαι φωνές χωρίς να κουνάς το στόμα! Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος από το οποίο ξεκινά η ικανότητα αυτή;

Όλο το σώμα συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής ήχου. Χρειάζεται διαρκής προετοιμασία και συγκέντρωση για να αποδώσει κανείς το καλύτερο που μπορεί. Τα πάντα παίζουν ρόλο, ακριβώς επειδή η τέχνη αυτή είναι ένας συνδυασμός πολλών δεξιοτήτων οι οποίες λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα. Ούτε για εμένα ήταν κάτι εύκολο να κατακτήσω την τεχνική, αλλά αυτή είναι η ομορφιά της εγγαστριμυθίας. Η δυσκολία είναι για μένα ένας σύμμαχος που, πια, μπορώ να πω πως είναι και συνεργάτης. Βλέπω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από τη στιγμή που κατάφερα να φέρω το σώμα μου και το μυαλό μου στη θέση που είναι τώρα.

sopidi 4

Πόσες φωνές μπορείς να μιμηθείς; Υπήρχε κάποια φορά που απέτυχες να βγάλεις φωνή από μέσα σου;

Οι φωνές που μπορώ να μιμηθώ είναι κάθε φορά όσες και οι κούκλες μου: Αυτή τη στιγμή, επτά! Οι κούκλες μου είναι ο Κλέων, η Τούλια, η Στέλλα, ο Έκτωρ Αλέκτωρ, η Μαρία Κάκτος, η Δοξούλα Φοντάν και ο Λάμπης! Σίγουρα θα φτιάξω κι άλλες κούκλες στο μέλλον. Εν ώρα show, ευτυχώς, ποτέ δεν μου έχει τύχει να μην μπορώ να βγάλω φωνή, συνήθως το πρόβλημα είναι ότι η φωνή μου είναι πολύ δυνατή! Φυσικά έχω άγχος όταν παίζω, όπως όλοι οι καλλιτέχνες – ποτέ όμως αυτό δε μου δημιούργησε τόσο σοβαρό πρόβλημα ώστε να αφήσω μια παράσταση στη μέση ή να χαλάσω τον ρυθμό της.

Βιοπορίζεσαι από το επάγγελμα σου; Οι σπουδές σου είναι σχετικές;

Σπούδασα εκπαιδευτικός και δουλεύω ως εγγαστρίμυθος από το 2013. Το επάγγελμά μου είναι καταρχήν η ευχαρίστησή μου. Προσπαθώ να ασχολούμαι με αυτό όσο το δυνατόν με τρόπο που θα με φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καλύτερο αύριο για μένα και γι’ αυτήν την τέχνη. Στην Ελλάδα, με τις υπάρχουσες συνθήκες και χωρίς καθόλου υπερβολή, κανένα επάγγελμα δεν είναι βιοποριστικό. Το δικό μου επάγγελμα, εκτός των άλλων, θα πρέπει να το διδάξω στον κόσμο γιατί αποτελεί καινοτομία για την ίδια τη χώρα. Πολλοί μέσα από εμένα πρώτη φορά μαθαίνουν τι σημαίνει εγγαστρίμυθος και όλοι ανεξαιρέτως βλέπουν από εμένα πρώτη φορά ζωντανά τέτοιου είδους show. Όση αγάπη και αν έχω λάβει από ανθρώπους που με είδαν, δεν παύω να βιώνω την οικονομική δυσκολία του κόσμου. Η κατάσταση είναι θλιβερή – όλα όσα γνωρίζαμε ανατράπηκαν. Προσωπικά, θέλω να δίνω χαρά σε όσους αγαπούν εμένα και τις κούκλες μου και όσο αντέχω δε θα αφήσω να λάβει κανείς μέσα από το δικό μου έργο τη θλίψη και τη μελαγχολία που νιώθω για όσα βλέπω να συμβαίνουν στην Ελλάδα, και σε αυτά/αυτούς που αγαπώ. Θα ήθελα να μείνω δυνατή και να δίνω μόνο χαμόγελο γιατί ο κόσμος χρειάζεται χαρά για να συνεχίσει να παλεύει να επιβιώσει.

sop 5

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού σου όταν σε παρακολουθούν; Προτιμάς τα παιδιά ή τους ενήλικες για θεατές;

Το κοινό είναι γεμάτο αγάπη και ενθουσιασμό. Πολλοί νομίζουν πως έχω κάποιο καλώδιο ή κασέτα που παίζει τη φωνή της κούκλας. Όταν, κάποιες φορές, εξηγώ τι συμβαίνει πραγματικά, ότι δηλαδή εγώ εκείνη τη στιγμή δίνω φωνή στην κούκλα ζωντανά, απολαμβάνω κάθε στιγμή από τις αντιδράσεις του κόσμου: Αυτό είναι η πληρωμή όλων μου των κόπων, η έκπληξη στα μάτια τους. Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες θεατές θα σας έλεγα ότι επιλέγω την οικογένεια. Το να είμαστε όλοι μια οικογένεια. Τι σημασία έχει τι ηλικία έχει ένας θεατής; Αν υπήρχε τρόπος να μετρήσουμε την ηλικία των ψυχών τους εν ώρα παράστασης θα βλέπατε ότι όλες θα συντονίζονταν στο ίδιο νούμερο. Όλοι οι θεατές για μένα είναι σημαντικοί, γιατί όλοι έχουν κάτι να μου προσφέρουν. Μέσα από τους θεατές γίνομαι καλύτερη για μένα και για εκείνους.

Στην Ελλάδα πόσο πρόσφορο είναι το έδαφος ώστε άνθρωποι με ανάλογα ταλέντα να δικτυωθούν και να κάνουν καριέρα σε σχέση με το εξωτερικό; Θα ήθελες ποτέ να φύγεις για να εξελιχθείς;

sop 8

Στην Ελλάδα το έδαφος είναι πρόσφορο για αυτούς που ήταν πρόσφορο και χωρίς να έχουν ταλέντο. Δεν έχει καμία σημασία το ταλέντο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δεν έχω βρεθεί μέχρι στιγμής αναζητώντας καλλιτεχνική πορεία αλλά θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα για μένα. Η εξέλιξή μου, φυσικά, είναι ανεξάρτητη από το που βρίσκομαι – αφορά μόνο εμένα και την επιμονή μου. Η ταχύτητα της εξέλιξής μου, όμως, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση στο περιβάλλον που ζω. Μπορεί να είναι δύσκολα εδώ, αλλά γιατί όλος ο κόσμος πιστεύει ότι στο εξωτερικό είναι εύκολα; Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στο εύκολο και στο αξιοκρατικό, όταν το θέμα αυτό στην Ελλάδα ξεπεραστεί θα έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα.

sop 11

Πού μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις παραστάσεις σου; Τα σχέδια σου;

Θα χαρώ πολύ να εγγραφείτε στο κανάλι μου στο Youtube εδώ https://www.youtube.com/channel/UCyVVImL7ht6SEVIvRegUMHg/videos Σκοπεύω να ανεβάζω συχνότερα βίντεο για όλους. Το άμεσο σχέδιο μου είναι να βοηθήσω με τα βίντεό μου όσο περισσότερο κόσμο μπορώ να πάρει δύναμη για να συνεχίσει να προσπαθεί στη ζωή. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

Photo Credits: George Alexandrakis, Voula Mantzari, Dimitris Mindrinos, Robert Kulijewicz, Maria Galla, Lebaniz Blonde

sop 13

sop 16

                                                                                                                                                                                         

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman