ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Patti Smith για ένα και μοναδικό live στην Ελλάδα

Tweet
Share
Tweet
Share

Την είχαμε δει στο Ηρώδειο πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ψιλή, λιπόσαρκη, με ραγισμένη ομορφιά και μπάσα άγρια φωνή, γεμάτη γρέζια που κρύβουν έναν βαθύ  λυρισμό ο οποίος αρνείται να παραδοθεί στο μελό και τις γλυκανάλατες ευκολίες.

Οι προσευχές των χιλιάδων θαυμαστών της, έπιασαν και πάλι τόπο. Και η Πάτι Σμίθ, αυτή η ιδιαίτερη και εκρηκτική προσωπικότητα της ροκ σκηνής, που πέρασε την εφηβεία της διαβάζοντας ποιήματα του Ρεμπώ, αποφάσισε να περιλάβει και την Ελλάδα στους σταθμούς των περιορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που θα επισκεφθεί το καλοκαίρι για συναυλίες.  

Σε μια και μοναδική Live εμφάνιση, στις 25 Ιουνίου, στο Piraeus Academy η Πάτι Σμίθ θα ερμηνεύσει με το συγκρότημα της επί σκηνής ολόκληρο τον μνημειώδη πρώτο της δίσκο, «Horses», μαζί με ένα best of setlist με τα πιο αγαπημένα της τραγούδια. Αυτά για τα οποία έχει δηλώσει πως «ένας καλλιτέχνης φοράει το έργο του, στη θέση των πληγών του».

H προπώληση (Ticket House, www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr ) ξεκινά ήδη από την Πέμπτη 21 Απριλίου με τα εισιτήρια γενικής εισόδου στην πρώτη φάση της προπώλησης να κοστίζουν 28€. Τα εισιτήρια γενικής εισόδου στην δεύτερη φάση της προπώλησης κοστίζουν 30 ενώ τα εισιτήρια γενικής εισόδου στην τελευταία φάση της προπώλησης κοστίζουν 32€. Τα V.I.P. εισιτήρια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον εξώστη είναι περιορισμένα και κοστίζουν 60€.

Από το μακρυνό φθινόπωρο του 1975 όταν μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το «Horses», έναν από τους δίσκους αναφοράς που διαμόρφωσαν την ιστορία της ροκ μουσικής, κύλησε πολύς χρόνος και η ζωή της γέμισε βαρειές απώλειες και σκοτάδια στα οποία καταδύθηκε μέχρι την άκρη. Ποιος άλλος θα έλεγε τόσο πειστικά, όπως αυτή, κόρη χιλιαστών, ότι «ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες κάποιων, αλλά όχι για τις δικές μου»;

Όμως δεν το έβαλε κάτω. Θα έχει μαζί της στη σκηνή, τους Lenny Kay και Jay Dee Daugherty, «επιζώντες» του πρώτου της γκρουπ και «θα είναι μια αληθινή γιορτή. Μια υπερήφανη επέτειος», όπως υπόσχεται.

Πως γράφηκε το Because The Night

Ο Bruce Springsteen δεν χάνει ευκαιρία να επαινεί την Patti Smith που κατάφερε να μετατρέψει το τραγούδι, «Because the night» σε ένα κλασσικό πλέον τραγούδι της ροκ. Το "αφεντικό" επιμένει, ότι δεν μετάνιωσε ποτέ που το αποχωρίστηκε και μάλιστα, στο ξεκίνημα της καριέρας του. Ο Springsteen έγραψε τη μελωδία κατά τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ του «Darkness on the Edge of Town», το 1978.

Όμως, δυσκολευόταν να το τελειώσει και πείστηκε να το δώσει στη Smith που ηχογραφούσε στο ίδιο στούντιο. Η ιδέα να το πασάρει στην Πάτι ήταν του Jimmy Lovine. Όπως λέει:

 «Ο Jimmy Iovine, ο οποίος ήταν τότε ένας μηχανικός, με οδήγησε στο Coney Island και με κάποιο τρόπο με έπεισε να εγκαταλείψω το τραγούδι και είμαι χαρούμενος που έκανα γιατί δεν επρόκειτο να το τελειώσω και εκείνη το κατάφερε».

Η Smith αρχικά δεν ήθελε ούτε αυτή να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το  «Because the Night», αλλά η  μοίρα είχε άλλα σχέδια. Μία νύχτα αγρύπνιας, που περίμενε τον μετέπειτα σύντροφό της, Fred «Sonic» Smith, στάθηκε αιτία να πάρει την κιθάρα και να γράψει τη μεγάλη επιτυχία της. Στο αφιέρωμα για τον Springsteen, «Promise: Darkness at The Edge of Town», η Smith θυμάται: 

«Ήμουν στο διαμέρισμά μου και περίμενα τηλεφώνημα από τον Fred, με τον οποίο είχα μια σχέση εξ αποστάσεως. Περίμενα ώρες και κάποια στιγμή σκέφτηκα, «ας ακούσω αυτό το αναθεματισμένο τραγούδι». Ήταν τόσο προσιτό σαν ύμνος και ο τόνος του μου ταίριαζε απόλυτα. Πήγα πάλι να το αφήσω, αλλά συμπλήρωνε το κενό μου και είχε γίνει μέρος της προσμονής μου για το τηλεφώνημα του Fred και του έρωτά μου για εκείνον». 

Στην πρώτη γραμμή του ακτιβισμού, αιρετική, ατίθαση βαθειά πνευματική, παραμένει χρόνια τώρα συνεπής πολέμιος της παγκοσμιοποίησης και των δεινών που προκαλεί στους λαούς.

«Μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα τις μάχες, αλλά πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα. Υπάρχουν δυσκολίες στη χώρα σας, αλλά βοηθώντας ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσετε ενέργεια, που σας κάνει δυνατούς» φώναξε στη μαγευτική της συναυλία της στο Ηρώδειο την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα μας…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman