ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Έφυγε" ένας άξιος άνθρωπος

Tweet
Share
Tweet
Share

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ένας από τους πιο άξιους ανθρώπους του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιάννης Βόγλης. Ο αγαπημένος ηθοποιός τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του ενώ το περασμένο διάστημα νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Ο «βαρύς» του ελληνικού κινηματογράφου με τη βαθιά έκφραση και τις χαραγμένες ρυτίδες στο πρόσωπό του, «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών. Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1961 στην παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» υπό την σκηνοθεσία του μεγάλου Καρόλου Κουν.

Η πορεία του στο θέατρο ήταν μακρά και συνεργάστηκε με όλους τους «μεγάλους», όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός από «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η ερμηνεία του στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» του Γεωργιάδη.

voglis 3

Στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφερόταν ως Ιωάννης Γκόγκλης και το Βόγλης ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Ανατολή» με σημαντικές παραγωγές του ήταν οι 'Καπετάν Μιχάλης', 'Αλέξης Ζορμπάς', 'Ελλάδα-Ρίτσος Μακριά Πορεία', 'Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ', 'Αγαπημένε μου Παππού', 'Προμηθέας Δεσμώτης' του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Τιμήθηκε από πολλές πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο, πήρε μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία.

voglis 4

Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου “Σκάλα” της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: “Βασίλης Τσιτσάνης”, “Φονιάς”, “Αδελφοί Καραμαζόφ”.

Τον Οκτώβριο του 2009, επελέγη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το ΔΣ του θεάτρου.

Στο σινεμά συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες “Ερόικα”, “Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο” και “Κορίτσια στον Ήλιο”.  

voglis 5

voglis 10

voglis 11

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman