ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι City Change ήρθαν για να κάνουν τον κόσμο μας… καλύτερο

Tweet
Share
Tweet
Share

Αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει πιο όμορφος, αρκεί όλοι να βάλουμε το χέρι μας γι’ αυτό! Η πλατφόρμα του City Change μας δίνει τη δυνατότητα. Μέσα από αυτή μπορούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα στην πόλη μας, τα κακώς κείμενα και όλα όσα θα θέλαμε να αλλάξουν. Ο Παύλος και ο Στρατής μιλούν για το εγχείρημα που κάνουν πράξη στο penna.grTους συναντήσαμε στη θερμοκοιτίδα νέων ιδεών «Impact Hub Athens», η οποία μαςάφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

-Πότε και με ποια αφορμή δημιουργήθηκε το City Change;

H αλήθεια είναι πως την ιδέα εμπνεύστηκε μια κοινή μας φίλη, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να την υλοποιήσει καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο έπρεπε να εργαστεί. Αρχικά ο στόχος της ήταν να δημιουργήσει ένα forum μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να διατυπώσουν το πρόβλημά τους για την πόλη.

Η πρόταση «ζυμώθηκε» στο κεφάλι μας και σκεφτήκαμε τρόπους για να την εξελίξουμε. Θέλαμε να δώσουμε λύση σε κάτι συνολικά κι έτσι φτιάξαμε το City Change. Στην ουσία πρόκειται για μια υπηρεσία που θα διευκολύνει τόσο τον εκάστοτε πολίτη όσο και το Δήμο. Εμείς θα διαβιβάζουμε το πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς ο καθένας να χάνει χρόνο εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

-Ποιοι «κρύβονται» πίσω από το πρωτότυπο project;

Το City Change δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο, ενώ η επίσημη σύσταση της εταιρείας δεν έχει γίνει ακόμα. Εκτός από εμάς τους δύο, απαρτίζεται από τον Τόλη και το Γιώργο, τους δύο προγραμματιστές μας. Να σημειωθεί πως σύντομα η εφαρμογή θα υποστηρίζεται και από smartphones.

Photo from the organizers of DiploHack Athens: Opening up the black box of Europe

12983445 1712945532280230 5423176680568579763 o 2

-Ο στόχος σας ποιος είναι;

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία του Έλληνα πολίτη και να τον κάνουμε να πιστέψει πως η ολιγόλεπτη ενασχόληση με τα κοινά θα ευνοήσει τόσο τον ίδιο όσο και το διπλανό του. Έτσι θα οδηγηθούμε όλοι σε ένα συνεργατικό κλίμα πέρα από διαχωριστικές γραμμές (κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές κτλ) για το καλό όλων μας.

-Σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να καταγράψει το πρόβλημά του;

H πλατφόρμα μπορεί να φανεί χρήσιμη όχι μόνο στους πολίτες μιας πόλης αλλά και στους επισκέπτες ή τους τουρίστες αυτής. Το πρώτο βήμα για να υποβάλλει κάποιος το πρόβλημά του είναι να μπει στην ιστοσελίδα του City Change ή μελλοντικά στην εφαρμογή. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει το δήμο που επιθυμεί, ενώ έπειτα να επιλέξει μία από τις δεκατρείς κατηγορίες προβλημάτων που υπάρχουν γραμμένες σε γλώσσα που καταλαβαίνει ο καθημερινός πολίτης. Απαραίτητο είναι να δώσει μια μικρή περιγραφεί για το πρόβλημα που αντιμετώπισε, ενώ παράλληλα δίνεται η επιλογή ο καθένας να προτείνει μια λύση γι’ αυτό. Αυτό είναι και η καινοτομία που θέλουμε εμείς να εισάγουμε. Ο πολίτης συν τοις άλλοις έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει μέχρι και δύο φωτογραφίες –είναι κάτι που εκτιμά ιδιαίτερα ο Δήμος- ενώ στο τέλος πρέπει να δώσει και ένα mail ώστε να λαμβάνει ενημέρωση για την πορεία του αιτήματος του.

Η υποβολή γίνεται ανώνυμα. Εξάλλου εξ’ αρχής απώτερος σκοπός μας ήταν η εφαρμογή να απευθύνεται αλλά και να είναι εύκολη για όλους. Δεν θέλουμε να διώξουμε κόσμο επειδή φοβάται για τα δεδομένα του, είναι τεχνολογικά αναλφάβητος ή ο,τιδήποτε. Η υποβολή του προβλήματος γίνεται μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, ενώ ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται για το Δήμο του μέσα από το mail του. Με την ανωνυμία επίσης θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε «προτεραιοποίηση» που σαν φαινόμενο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση της χώρας.

12801136 1694236920817758 6563530768000126248 n

-Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κι αν ναι ποιες είναι αυτές;

Το βασικό πρόβλημα είναι πως είμαστε αρχάριοι όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και πόσο μάλλον την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το ζητούμενο είναι να αναπτύξεις το προϊόν σου όχι μόνο με βάση αυτό καθ’ αυτό, αλλά και σε σχέση με αυτούς που εξυπηρετεί. Αυτό στο οποίο επιχειρούμε είναι ένα θέμα ευαίσθητο κοινωνικά όσο και πολιτικά, ενώ πρέπει να κατανοούμε πού κείται στο σύστημα αξιών μας κάθε τι που κάνουμε. Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική, ενώ όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ήδη υπάρχουν Δήμοι που έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

-Τα σχέδια σας για την πλατφόρμα; Αν ταξιδεύατε στο χρόνο, ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

Θα σου πούμε σίγουρα πως σε δέκα χρόνια θα θέλαμε να έχουμε επεκταθεί και εκτός Ελλάδος, δίνοντας έμφαση σε χώρες του ανατολικού μπλοκ οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα θέματα που θα μπορούσε να δώσει λύση το City Change.

10606048 1698482027059914 218907286529125559 n

-Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Impact Hub Athens στο ξεκίνημά σας;

Στο Impact Hub Athens θα συναντήσεις άτομα, εργατικά, ανοιχτόμυαλα και πρόθυμα να σε βοηθήσουν. Αυτοί θα σου δώσουν μια ώθηση να πιστέψεις στον εαυτό σου και να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Θα σου χαρίσουν επιχειρηματικές συμβουλές, δίνοντας σου να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνείς την ιδέα σου για να πετύχει. Το Impact Hub είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείς αν θες να ασχοληθείς με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. 

Κυριακή Αξιώτη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman