ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει μοντέλα με μαγιό

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο αινιγματικό κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου, όπου ο χαρακτήρας των ρόλων αναδύεται υποδόρεια, όσο αφηγείται τις ιστορίες του, διαπιστώνει κανείς την ευφυή διάταξη των «κάδρων». 

Το στυλ του, είναι τόσο αγγλικό- τα πρόσωπα στις ταινίες του, είναι καταπιεσμένα, λες και αποφεύγουν να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους.Το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια, ο σκηνοθέτης που έκανε ακόμα και το Χόλυγουντ να ασχοληθεί με μεγάλο ενδιαφέρον μαζί, του εγκατέλειψε τη χώρα κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο, δεν ξένισε καθόλου όσους τον ξέρουν, αφού φαίνεται πως εκεί βρήκε τα νερά του.  

Με αφορμή την έξοδο της τελευταίας ταινίας του «Αστακός», όπου πρωταγωνιστούν η εκπληκτική Ρέϊτσελ Βάϊς και ο γοητευτικός Κόλιν Φάρελ, στις αμερικανικές αίθουσες, φωτογράφισε για το αμερικανικό περιοδικό V, μοντέλα με μαγιό. 

Δεν πρόκειται φυσικά για μια συνηθισμένη παραγωγή, αλλά για εκπληκτικές, δυνατές συνθέσεις που φωτίζουν την εσωτερική ζωή σε μικροαστικά βρετανικά σπίτια, βυθισμένα στη σύμβαση και τα στάσιμα νερά της συνήθειας και της πλήξης, και τα οποία, ανήμπορα να απογειωθούν, νοιώθουν μάλλον άβολα κι αμήχανα στην απροκάλυπτη θέα των χυμών της ζωής.

Χρειάστηκε γι΄ αυτό να επιστρατεύσει το μοντέλο Τέϊλορ Χιλ του οίκου Victoria's Secret, που ποζάρει ανάμεσα σε οικογένειες και ηλικιωμένους σε μια ιδιαίτερη στιλιστικά, παραγωγή μόδας, που όμοιά της δεν έχετε ξαναδεί!.. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Πριν από περίπου μία δεκαετία, ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν γνωστός κυρίως ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών διαφημίσεων και μουσικών βιντεοκλίπ, είχε λάβει μέρος στον σχεδιασμό των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τελείωνε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Κινέττα».

Σήμερα ζει στο Λονδίνο, και με την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του «Ο αστακός» - μια ιρλανδο-βρετανο-ελληνική συμπαραγωγή με διεθνές καστ που γυρίστηκε στην Ιρλανδία και απέσπασε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2015.

Προηγουμένως, σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και δύο μεγάλου μήκους ταινίες («Κυνόδοντας», «Άλπεις») που απάσπασαν πολλά τιμητικά βραβεία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Το 2011, μάλιστα, ο «Κυνόδοντας» έφτασε έως το Χόλυγουντ, διεκδικώντας το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, κάνοντας τον Λάνθιμο ευρέως γνωστό και βάζοντας το σύγχρονο ελληνικό σινεμά από την "βασιλική οδό", στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Γιώργος Αρβανίτης

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman