ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χανιά... Η πόλη του ονείρου

Tweet
Share
Tweet
Share

Πόλη με μακραίωνη ιστορία, αρχοντική, φιλόξενη και γοητευτική, παραμένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη που την γνωρίζει. Χτισμένη βορειοδυτικά του νησιού της Κρήτης δέχτηκε κατά καιρούς διάφορους επιδρομείς, που ζήλεψαν την ομορφιά της και την κατέκτησαν, αφήνοντας πάνω της τα σημάδια τους. Στα τείχη, στην παλιά πόλη, στο πιο αυθεντικό και διατηρημένο κομμάτι της, οι πολιτιστικές επιρροές των κατακτητών είναι ακόμα εμφανείς.

Μια πόλη θρύλος, με την ιστορία της να πλανάται στα στενά της σοκάκια, στα υπέροχα νεοκλασσικά αρχοντικά, στις ανθισμένες αυλές και στις πράσινες πλατείες. Διάσπαρτα τζαμιά σ' όλη την πόλη, καθολικοί ναοί, βυζαντινές εκκλησίες ακόμα και εβραϊκές συναγωγές, επέζησαν θυμίζοντάς μας πολιτισμούς και θρησκείες που πέρασαν στους αιώνες και που σήμερα υπάρχουν εκεί και ζουν αρμονικά συνθέτοντας ένα τοπίο μοναδικό στη Μεσόγειο. Μεγάλα μοναστηριακά συγκροτήματα, μονές φρουριακού τύπου, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων, ιδίως κατά την περίοδο της ενετικής κατοχής και της τουρκοκρατίας. Ο κλήρος δεν απουσιάζεται ποτέ στην Κρήτη από τους λαϊκούς αγώνες και την κοινωνική ζωή.

xania 1

Το ψηλό πέτρινο ρολόι στον κήπο σημαδεύει το χρόνο, η επιβλητική και μεγαλοπρεπή Δημοτική αγορά, εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης, σε περιμένει να δώσεις τα ραντεβού σου για να ανταμώσεις με τις παρέες σου. Η μνήμη των νεκρών και των θρύλων ζωντανή, όπως αυτή της Μαντάμ Ορτάνς που έζησε γνωρίζοντας μεγάλες δόξες στο «London Bar». Στο φημισμένο αυτό καφέ σαντάν, αρτίστες που είχαν φτάσει από την Ευρώπη διασκέδαζαν τους αξιωματικούς των στόλων, με πρώτη την Μαντάμ Ορτάνς να κάνει στριπτίζ για την ψυχαγωγία τους.

Τα Χανιά είναι η πόλη των ήχων, των χρωμάτων, των παραλλαγών και της ιστορίας, ακούς γέρους και γερόντισσες να απαγγέλουν στίχους του Ερωτόκριτου, στις παρέες να ρέει η τσικουδιά και να τραγουδούν ριζίτικα, επιβεβαιώνοντας τη μυθολογία που τοποθετεί την γέννηση της μουσικής και του χορού στην Κρήτη.

xania 5

Όλη η πόλη των Χανίων έχει να προσφέρει ατελείωτες απολαύσεις, μαγευτικές βόλτες στο ενετικό λιμάνι με το φάρο και στα σοκάκια της παλιάς πόλης, υπέροχη κουζίνα, πλούσια ιστορία, αρχαίο πολιτισμό, μοναδική φύση και ότι άλλο μπορεί να επιθυμήσει ο επισκέπτης. Οι Χανιώτες άνθρωποι με καθαρό βλέμμα, ανοιχτό μυαλό, ρομαντικοί, τοπικιστές, κοσμοπολίτες αλλά και μαχητικοί αγωνιστές όταν η περίσταση το απαιτεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman