ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το χωριό που γύρισε την πλάτη του στους πρόσφυγες

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάτι παρόμοιο η αλήθεια είναι δεν είχαμε ξανακούσει. Το ελβετικό χωριό Oberwil-Lieli που είναι από τα πλουσιότερα της Ευρώπης, προτίμησε να πληρώσει 260.000 ευρώ πρόστιμο, από το να δεχτεί κυριολεκτικά δέκα πρόσφυγες, αφού βάσει της ποσόστωσης, τόσοι έπρεπε να πάνε σε αυτό το χωριό. Βρίσκεται στην Ελβετία, κατοικείται από 2.200 ανθρώπους και οι 300 από αυτούς είναι εκατομμυριούχοι.

Η Ελβετία έχει ανακοινώσει ότι θα υποδεχθεί 3.000 Σύρους πρόσφυγες και θα βοηθήσει επιπλέον 50.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα. Η ελβετική κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε δήμους και χωριά που δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να πληρώσουν πρόστιμο και να εξαιρεθούν.

elvetia 3

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα και δημοψήφισμα, με το 52% να λέει «όχι» στους πρόσφυγες. Δήμαρχος του χωριού είναι ο Andreas Glarner του ακροδεξιού κόμματος SVP και ο ίδιος αρνήθηκε ότι η στάση τους είναι ρατσιστική λέγοντας ότι δεν τους εξήγησαν ποτέ το αν θα πάρουν πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία ή αν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες από άλλες χώρες.

oberwil lieli 03 dctvgr 430

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε  «οι πρόσφυγες από τη Συρία πρέπει να βοηθηθούν αλλά αυτό γίνεται καλύτερα στους καταυλισμούς πιο κοντά στο σπίτι τους. Μπορούμε να στείλουμε χρήματα ως βοήθεια. Αλλά το να τους πάρουμε εδώ θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα προσέλκυε κι άλλους». Το υπόλοιπο 48% που ψήφισε ναι, φέρεται να ντρέπεται για την απόφαση που πάρθηκε και το χωριό είναι διχασμένο. Διχασμένο ή όχι, παραμένει το πλούσιο χωριό που αρνήθηκε δέκα μόλις πρόσφυγες που δεν έχουν ούτε γη, ούτε πατρίδα. 

oberwil lieli 04 dctvgr 430

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.