ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

40.631 μαθητές στην Ελλάδα ζήτησαν όλα τα παιδιά με αναπηρία να πηγαίνουν στο σχολείο

Tweet
Share
Tweet
Share

Όπως κάθε χρόνο, η Action Aid διοργάνωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, που συντονίζει στην Ελλάδα από το 2004. Φέτος 40.631 μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων ένωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει και πάλι στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, συνεχίζοντας την εκστρατεία του 2014 και τις προσπάθειες ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών σε σχολεία όπου λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και η διαφορετικότητά τους.

Το 2014 περισσότεροι από 40.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος, ενώ φέτος, οι 40.631 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την εκπαίδευση ερεύνησαν κατά πόσο τα σχολεία τους είναι προσβάσιμα σε παιδιά με αναπηρία. Στη συνέχεια οραματίστηκαν και σχεδίασαν σε αφίσες που τους έστειλε η Action Aid, το δικό τους ανοιχτό και προσβάσιμο σχολείο για όλους τους μαθητές. Πρότειναν να μπουν ράμπες, να βελτιωθούν οι αυλές τους, να μπουν παιχνίδια και υλικό που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι μαθητές, αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας ώστε όλοι οι μαθητές να είναι αποδεκτοί.

Πολλά σχολεία έστειλαν πίσω το υλικό τους με μηνύματα όπως αυτό από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του της Α’ γυμνασίου Παξών «Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την αλλαγή νοοτροπίας! Ευχαριστούμε Action Aid για το σπουδαίο έργο σας. Ελπίζουμε ΟΛΑ τα παιδιά με ή χωρίς αναπηρία να γίνουν ορατά στα Ελληνικά σχολεία και στη δημόσια ζωή.»

perikop

Η φετινή εκστρατεία υποστηρίζει τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Νέα Υόρκη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και καλούνται να υλοποιηθούν από τα κράτη μέλη κι επομένως και την Ελλάδα έως το 2030.

Η συγκεκριμένη δράση δεν είναι η μοναδική της Action Aid για την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση. Το 2015 η Action Aid πραγματοποίησε εκστρατεία θεσμικής πίεσης και έτσι 8.000 πολίτες υπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, διεκδικώντας όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να πηγαίνουν στο σχολείο. Η πίεση αυτή οδήγησε σε συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας όπου η οργάνωση εξέθεσε τα αιτήματά της. Η ανταπόκριση ήταν θετική σε ορισμένα από αυτά και η πίεση για να ικανοποιηθούν όλα συνεχίστηκε. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman