ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ζάκυνθος... Η Φλωρεντία της Ελλάδας

Tweet
Share
Tweet
Share

Φιόρε του Λεβάντε δηλαδή «Λουλούδι της Ανατολής», αποκαλούσαν οι Βενετσιάνοι την Ζάκυνθο το καταπράσινο δασώδες νησί με τα πολυάριθμα λουλούδια, τα υπέροχα βαθυγάλαζα νερά και τις μοναδικές αμμώδεις παραλίες.

Το παρελθόν της Ζακύνθου είναι καλά κρυμμένο στα βάθη των αιώνων όπως μαρτυρούν σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο νησί από τα προϊστορικά χρόνια με ευρήματα λίθινα εργαλεία, θολωτούς και λαξευτούς τάφους, το μυκηναϊκό νεκροταφείο και άλλους σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

zakinth

Το φυσικό τοπίο και η χλωρίδα του νησιού είναι μοναδικά και αξιοζήλευτα στον κόσμο. Θαυμάσια δάση που από τους Μυκηναϊκούς ακόμα χρόνους προμήθευαν ξυλεία για τη ναυπήγηση των πλοίων, για τους πολεμιστές του, που ακολούθησαν τον Οδυσσέα στην Τροία. Με τα χρόνια τα δάση αποψιλώθηκαν και χάθηκαν άλλοτε για την κάλυπταν την ανάγκη των κατοίκων για ξύλευση κι άλλοτε από πυρκαγιές ή από βοσκή. Έτσι η αυτόχθονη βλάστηση εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από άλλες καλλιέργειες όπως ελιάς και άμπελου. Από βοτανική άποψη όμως η χλωρίδα της παρέμεινε αναλλοίωτη. Πολυάριθμα, μοναδικά και σπάνια φυτά με εκπληκτικά έντονη ανθοφορία που ευνοείται από την εξαιρετική ηλιοφάνεια του νησιού τις εδαφολογικές συνθήκες και το ήπιο κλίμα κίνησαν το ενδιαφέρον περιώνυμων περιηγητών από όλη την Ευρώπη που μετέφεραν πλήθος δειγμάτων από τα φυτά του νησιού στις χώρες τους.

Το παρελθόν της Ζακύνθου είναι καλά κρυμμένο στα βάθη των αιώνων

Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές της, η Ζάκυνθος είναι και η γενέτειρα σημαντικών μορφών της νεοελληνικής σκέψης και ζωής, μορφών της ποίησης του θεάτρου της πολιτικής της ιστοριογραφίας και γενικότερα των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο δικαστικός και λόγιος ποιητής Γεώργιος Τερτσέτης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο πολύμορφος πνευματικός δημιουργός Διονύσιος Ρώμας και πολλοί άλλοι με το έργο τους καθόρισαν και σφράγισαν τον ελληνισμό. Επίσης η μουσική, το τραγούδι, το θέατρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευαίσθητη Ζακυνθινή ψυχή. Λάτρευαν την όπερα, τις καντάδες τα τραγούδια, τα θεατρικά μελοδράματα ήταν άνθρωποι της μουσικής και της τέχνης.

zakinthos 2

Με τον φοβερό σεισμό του 1953, και της φωτιάς που ακολούθησε μετέπειτα, η πόλη της Ζακύνθου καταστράφηκε και μαζί της χάθηκε ιστορία πέντε αιώνων αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδος, ζούσε πια μέσα από εικόνες, φωτογραφίες και τις μνήμες των κατοίκων της.

Σήμερα η πόλη της Ζακύνθου είναι μια σύγχρονη πόλη που γράφει την δική της ιστορία, που αναπτύσσεται στους ρυθμούς της εποχής της, ενώ προσπαθεί παράλληλα να κρατήσει ζωντανή την σχέση της με το παρελθόν. Ο επισκέπτης βρίσκεται σ' ένα ιδιαίτερο, φιλικό και ελκυστικό αστικό περιβάλλον με κτίρια που εκφράζουν την πρόθεση να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και την φυσιογνωμία της παλιάς πόλης γιατί το ιστορικό παρελθόν του νησιού της Ζακύνθου παραμένει πάντα ζωντανό κι ας έχει ανεπανόρθωτα καταστραφεί.

Ο κόλπος του Λαγανά, ο μεγαλύτερος της Ζακύνθου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman