ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επισκεφτήκαμε το μοναδικό μαγαζί που φτιάχνει χειροποίητες υδρόγειες σφαίρες στην Ελλάδα

Tweet
Share
Tweet
Share

Για τους περισσότερους από εμάς η υγρόγειος σφαίρα είναι συνυφασμένη με την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Όταν όντας μαθητές αναζητούσαμε τον επόμενο μας προορισμό και βάζαμε αυτοκόλλητα σε όλους εκείνους τους τόπους που θέλαμε να ταξιδέψουμε στη ζωή μας. Ήταν η εποχή εκείνη που οι χάρτες της Google δεν χωρούσαν ούτε καν στη φαντασία μας. Την αυθεντικότητα αυτή των νεανικών χρόνων έρχεται να μας θυμίσει το εντυπωσιακό μαγαζί της οικογένειας Κοϊμτζή στην οδό Σαρρή στη γειτονιά του Ψυρρή.

 

Όλων των ειδών τις υδρόγειες σφαίρες θα βρει κανείς εκεί… Στο τζάμι ξεχωρίζει η επιγραφή «Βιοτεχνία υδρόγειων σφαιρών και ειδών γραφείου», η οποία σε προϊδεάζει για όσα θα συναντήσεις εντός του καταστήματος. Η επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί το 1951 από το Μιχάλη Κοϊμτζή αρχικά ως βιομηχανία που έφτιαχνε χειροποίητες υδρόγειες σφαίρες, ενώ πλέον προμηθεύει ακόμα και σχολεία και επαγγελματικούς χώρους με εκπαιδευτικά είδη και είδη γραφείου. Σήμερα ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι ο εγγονός του τότε δημιουργού, Μιχάλης, ο οποίος συνεχίζει με αγάπη το όραμά του παππού του.

koimitzios

Έχοντας κλείσει 65 χρόνια στην αγορά, η επιχείρηση έχει σταθερούς πελάτες που εδώ και χρόνια εμπιστεύονται την οικογένεια. Πρόκειται για το μόνο μαγαζί που φτιάχνει χειροποίητες υδρόγειες σφαίρες, ενώ αν ο πελάτης το επιθυμεί, μπορεί να γραφτεί ακόμα και ένα όνομα ή μια αφιέρωση πάνω στη σφαίρα. Πολλοί αγοράζουν κάτι τέτοιο για δώρο γάμου ή για το τραπέζι των ευχών. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν και οι βιομηχανοποιημένες σφαίρες, των οποίων το κείμενο και οι χάρτες επεξεργάζονται από το προσωπικό του μαγαζιού, ενώ η εκτύπωση γίνεται στην Ιταλία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί το 1951 από το Μιχάλη Κοϊμτζή

Ένας επίπεδος χάρτης όπως τον γνωρίζουμε χωρίζεται σε 24 ατράκτους, οι οποίες κόβονται στο χέρι. Στη συνέχεια, γίνεται επικόλληση με μαθηματική ακρίβεια χιλιοστού πάνω στη μπάλα, ενώ τέλος θα πρέπει να γίνει ειδική επεξεργασία ώστε η επικόλληση να είναι σταθερή. Η επιφάνεια μπορεί να είναι ματ ή γυαλιστερή.

koim 2

Η εταιρεία του Μιχάλη Κοϊμτζή, δεν παράγει μόνο υδρόγειους, αλλά και χάρτες, βιβλιοστάτες, μεγεθυντικούς φακούς και αρκετά ακόμα είδη γραφείου. Τα προϊόντα αγοράζουν χονδρέμποροι, μεγάλα καταστήματα αλλά και σχολεία. Λόγω της αυξημένης ζήτησης και από πελάτες που έμπαιναν τυχαία στο κατάστημα της Σαρρή για να αγοράσουν μια σφαίρα για το σπίτι τους, η επιχείρηση αποφάσισε να δημιουργήσει κι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για όσους επιθυμούν να αγοράζουν από εκεί. Οι πωλήσεις του καταστήματος -τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένης της αύξησης του ΦΠΑ που «τσάκισε» τη μικρή ελληνική επιχείρηση- πάνε καλά.

Η οικογένεια Κοϊμτζή θέλει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να προωθήσει τη χειροποίητη υδρόγειο σφαίρα στο εξωτερικό. Έτσι, όσοι ακόμα και σήμερα διατηρούν ζωντανές αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων και τους αρέσει να ταξιδεύουν, ακόμα και με τη δύναμη της φαντασίας τους, θα μπορούν να το κάνουν. Αρκεί να μεταβούν στην ιστορική γειτονιά του κέντρου για μια βόλτα…

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο koimtziscosmic.gr

COSMIC
Σαρρή 12, Ψυρρή
2103216596

frontPage

Φωτογραφίες από pinakio.blogspot.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman