ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποια μυστικά κρύβει το Άγαλμα της Ελευθερίας;

Tweet
Share
Tweet
Share

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Άγαλμα της Ελευθερίας κάθε χρόνο. Το διάσημο σήμα κατατεθέν των ΗΠΑ φημίζεται για την πλούσια ιστορία του που εκτείνεται σε έναν αιώνα και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Για το άγαλμα και πολλά από τα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε γι' αυτό μίλησε ο δασοφύλακας του στο Liberty Island.

Το πλήρες όνομα του αγάλματος συμβόλου της Αμερικής είναι η “Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο”. Ήταν το δώρο του γαλλικού έθνους προς τον αμερικανικό λαό, για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκεται σε ένα νησάκι απέναντι από το Μανχάταν συμβολίζει την ελευθερία, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή και τη φιλία μεταξύ των εθνών. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, για να «καλωσορίζει» τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην Αμερική, με πρώτο σταθμό πριν την είσοδό τους στη «γη της επαγγελίας», το νησί των μεταναστών, ως λέγεται, Ellis Island και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Liberty Island.

Στην ομάδα που ανέλαβε την κατασκευή του κολοσσιαίου αγάλματος που ξεκίνησε το 1876 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα ήταν ο Frédéric Auguste Bartholdi, ως υπεύθυνος γλύπτης, ενώ επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel, ο εμβληματικός μηχανικός και κατασκευαστής ενός άλλου συμβόλου, αυτού της Γαλλίας, του Πύργου του Άιφελ.

LearnInCY Άγαλμα της Ελευθερίας 1 1

Μόνο η συναρμολόγηση του αγάλματος κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες. Το άγαλμα πακεταρισμένο σε 350 κομμάτια και 214 κιβώτια, έφτασε και όταν τοποθετήθηκε το τελικό του ύψος είναι ήταν 93 μέτρα. Το μεγάλο νεοκλασικό γλυπτό έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ο αμερικανικός λαός θα έχτιζε το βάθρο και οι Γάλλοι θα ήταν υπεύθυνοι για το άγαλμα και τη συναρμολόγησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά.

Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος είναι 225 τόνοι. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46 μέτρα ενώ με τη βάση, Τα σανδάλια του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες.


Η ασύγκριτη θέα

Παρ’ ότι η βάση του αγάλματος και το μουσείο είναι και πάλι ανοιχτά στο κοινό (οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001 είχαν αναγκάσει σε απαγόρευση εισόδου για λόγους ασφαλείας), το εσωτερικό του αγάλματος παραμένει κλειστό. Ενώ έχει γίνει πρόταση να ανοίξει για το κοινό, μέχρι να γίνει αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν το σκελετό του αγάλματος μέσα από το διαφανές ταβάνι της βάσης. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά. Ωστόσο, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Sandy τον Οκτώβριο του 2012, το Liberty Island και το Ellis Island είναι κλειστά για επισκευές. Θα ανοίξουν ξανά στις 4 Ιουλίου του 2013.

ny11 656x410

Παλαιότερα οι επισκέπτες του αγάλματος είχαν τη δυνατότητα να ανέβουν τη σπειροειδή σκάλα στο εσωτερικό του και να καταλήξουν στο στέμμα του αγάλματος, για να θαυμάσουν από ψηλά την εντυπωσιακή θέα του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η προσβασιμότητα στο στέμμα άλλαξε και μόνο συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών επιτρέπεται να ανέβει κάθε φορά. Τα μόνα πράγματα που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους στο Στέμμα, είναι η φωτογραφική τους μηχανή και τυχόν φάρμακα. Διπλός έλεγχος ασφαλείας απαιτείται για όσους φτάνουν τόσο ψηλά.

Ανακαίνιση και αυθεντική δάδα

Με έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων, το μνημείο ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου του 1986. Τότε ήταν που το άγαλμα απέκτησε νέα δάδα, καθώς η αρχική είχε υποστεί διαβρώσεις μη επιδεχόμενες επιδιόρθωσης, ενώ η αυθεντική δάδα φυλάσσεται στο μουσείο του μνημείου. Η φλόγα της νέας δάδας, είναι καλυμμένη με λεπτές στρώσεις χρυσού 24 καρατίων. Ακόμη, το στρώμα χαλκού που καλύπτει ολόκληρο το άγαλμα είναι τόσο λεπτό, όσο το πάχος δυο κερμάτων και το πράσινο χρώμα που όλοι αναγνωρίζουμε στο άγαλμα, είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης του χαλκού, από την έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες.

statue of liberty 507719 960 720

Φάρος

Από τα πρώτα εγκαίνια, το 1886 μέχρι και το 1902, το άγαλμα της ελευθερίας τελούσε και χρέη φάρου. Ένα μικρό εργοστάσιο ηλεκτρισμού εγκατεστημένο στο νησί, παρείχε ενέργεια για το φώς του φάρου, ικανής έντασης να ειδωθεί από απόσταση περίπου 40 χλμ.

Η επιγραφή

Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776» (με λατινική γραφή).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman