ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι συμβαίνει με το πράσινο γύρω μας; Η WWF μας ενημερώνει!

Tweet
Share
Tweet
Share

Μα πού πήγε το πράσινο σε αυτή την χώρα; Έννοια σου! Η εφαρμογή της WWF Ελλάς, Greenspaces, μια ανοιχτή πλατφόρμα καταγραφής και αξιολόγησης χώρων αστικού πρασίνου, η οποία θα γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες, δημιουργήθηκε για να σε ενημερώνει, δίνοντας σου την ευκαιρία να διατυπώνεις κι εσύ την άποψή σου για το πράσινο γύρω μας. Η εφαρμογή Greenspaces μας μαθαίνει να αγαπάμε τη φύση, να τη σεβόμαστε, αλλά μας παροτρύνει και να την κρατήσουμε ζωντανή, παρέχοντας τη βοήθεια μας. Η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, κ. Βίκυ Μπαρμπόκα, μας μιλά αναλυτικά για την εφαρμογή. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

-Πώς και πόσο καιρό λειτουργεί η εφαρμογή WWF GreenSpaces;

Είναι μία εύχρηστη, δωρεάν εφαρμογή για κινητά μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει, να καταγράψει και να βαθμολογήσει πράσινους χώρους στην πόλη! Ως πράσινους χώρους δεν εννοούμε μόνο τα μεγάλα πάρκα της πόλης, αλλά και τα μικρότερα πράσινα σημεία μίας γειτονιάς, τα σημεία με παιδικές χαρές που τόσο έχουμε ανάγκη, τις πλατείες και γενικά όλα τα μικρά πράσινα διαμαντάκια την ύπαρξη των οποίων συχνά παραβλέπουμε ή υποτιμάμε.

Η εφαρμογή έχει ολοκληρωθεί επισήμως από τον Μάιο και δίνει την δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ελλάδα να αξιολογήσουν έναν πράσινο χώρο με κριτήρια την ποσότητα και ποιότητα πράσινου, τις υποδομές του χώρου και την καθαριότητά του. Η βαθμολογία είναι υποκειμενική (κλίμακα 1-10) και μπορεί να γίνει από κάθε πολίτη. Η μόνη βασική παράμετρος είναι ο χρήστης να βρίσκεται στον χώρο που θέλει να καταγράψει και να βγάλει τουλάχιστον τρεις ενδεικτικές φωτογραφίες. Η καταγραφή γίνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό! Το ίδιο σημαντικό είναι και ο σχολιασμός των χώρων από τους πολίτες, ώστε να αποτυπώνεται η άποψη και η εμπειρία τους. Σε δεύτερο χρόνο, οι δημοτικές αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή ως χρηστικό εργαλείο ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και τα σχόλια των πολιτών και να προβούν σε βελτιώσεις και αλλαγές όπου χρειάζεται.

logo

Ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει από το www.greenspaces.gr ή εναλλακτικά από το google play και το app store.

-Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα ποια είναι; Τα σχόλια που λαμβάνετε;

Στη σκέψη και μόνο ότι πολλοί γονείς αναζητάνε μία σειρά από ποιοτικούς και ασφαλείς ανοιχτούς χώρους για παιχνίδι με τα παιδιά τους, ότι ολοένα και περισσότερες ομάδες ανθρώπων επιλέγουν να αθλούνται στο πράσινο, καθώς και να «αναζητούν διέξοδο» από τον θόρυβο και την κίνηση της πόλης μέσα σε μία πράσινη όαση, το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι παιδιά και ενήλικες «διψάμε» για περισσότερο και ποιοτικότερο πράσινο στην πόλη. Απόρροια αυτού είναι και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου και τα ήδη υψηλά νούμερα καταγεγραμμένων χώρων: 4.652 άνθρωποι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και έχουν ήδη καταγράψει 910 πράσινα σημεία σε 90 πόλεις της Ελλάδας και οι εξερευνήσεις πρασίνου συνεχίζονται. Πολύτιμη έως τώρα έχει υπάρξει και η συμβολή μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών, προσκόπων και φοιτητών στις καταγραφές ανά την Ελλάδα.

-Τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει σε τι συμπεράσματα σας οδηγούν σχετικά με τους χώρους πράσινου στη χώρα;

Ολοφάνερα οι κάτοικοι μίας περιοχής διεκδικούν περισσότερη ασφάλεια, καθαριότητα, φροντίδα προς τους πράσινους χώρους και αυτό είναι καταλυτικής αξίας για τα αποτελέσματα που φέρνει στο φως η εφαρμογή. Διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας των πάρκων είναι 6,2, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κατάσταση των χώρων πράσινου δεν είναι τόσο απογοητευτική όσο φανταζόμαστε αλλά ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος για βελτιώσεις. Στο στόχαστρο μίας αρνητικής αξιολόγησης είναι συχνά τα σκουπίδια, τα σημάδια εγκατάλειψης, οι ακαθαρσίες σκύλων, οι βανδαλισμοί σε χώρους άθλησης και παιχνιδιού και η έλλειψη φωτισμού.

psychology bench photo

Από την άλλη ο υψηλός αριθμός πάρκων, ειδικά σε περιοχές που πολλοί δεν φαντάζονται, αποδεικνύει ότι αριθμητικά υπάρχουν εκατοντάδες πράσινοι χώροι ανά την Ελλάδα. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές που δεν έχουν χαρτογραφηθεί ως προς το πράσινο και είναι στο χέρι όλων μας να τους αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε μία αλλαγή προς το καλύτερο. Αυτός είναι και άλλωστε ο σκοπός που σχεδιάστηκε το WWF GreenSpaces: να κάνει τη φωνή μας να ακουστεί, να βάλει ένα λιθαράκι σε αλλαγές που μπορούμε να πετύχουμε ως πολίτες, να «φωτίσει» τα πράσινα σημεία που μπορούν να γίνουν προορισμός για μία ξεχωριστή βόλτα, για κοινωνικοποίηση, ένα σημείο συνάντησης της γειτονιάς.

H υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, κ. Βίκυ Μπαρμπόκα

wwf

-Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η κατάσταση των πράσινων χώρων της Ελλάδας σήμερα;

Πολλοί έχουν μια ιδεατή εικόνα για πάρκα με πλούσιο γρασίδι και πυκνή βλάστηση σε αρχιτεκτονική συμμετρία, εικόνες που συναντάμε σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό ή σε ξενόγλωσσες ταινίες. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μία μεσογειακή χώρα με ξηρό κλίμα και τα πάρκα βρίθουν σε πεύκα, κυπαρίσσια και άγρια χόρτα. Όσο για την κατάσταση των υπαρχόντων πάρκων, βάσει φωτογραφιών που ανέβασαν οι πολίτες μέσα από την εφαρμογή, θα έλεγα ότι η εικόνα των πάρκων είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που έχουμε ως στερεοτυπική εικόνα για τα πάρκα της κάθε πόλης στο σύνολο τους, αλλά πολύ κατώτερη από αυτό που μπορούμε ακόμα να πετύχουμε μέσα από μικρά βήματα ο καθένας μόνος αλλά και ομαδικά μέσα από την εφαρμογή. Ας ξεκινήσουμε από το πλέον απλό: αν επισκεπτόμαστε πιο συχνά πράσινους χώρους και αν περνάμε ποιοτικό χρόνο στο πράσινο μόνοι, με την οικογένεια ή τους φίλους μας στο πράσινο, ο λόγος ύπαρξης τους θα γίνει σημαντικός και πρωταρχικός. Επίσης, να διεκδικούμε βελτιώσεις σε θέματα που χρήζουν προσοχής και αλλαγών με από την απλή υποβολή ενός ηλεκτρονικού σχολίου μέσα από την εφαρμογή. Και ας προτιμάμε που και που έναν καφέ στον ίσκιο κάποιου πράσινο χώρο, ένα βιβλίο ή παιχνίδια εξερεύνησης με τα παιδιά, άθληση ή μία βόλτα με τον σκύλο μας έξω, αναζητώντας μία πιο απολαυστική, διάσταση της πόλης. Το πράσινο είναι αποδεδειγμένα χαλαρωτικό, ευνοεί την ψυχολογική κατάσταση μας και μάλιστα δωρεάν.

space

-Ποια είναι τα πάρκα που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση στη χώρα μας;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες καταγραφές για την ώρα έχουν γίνει σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οπότε και πολλά από τα πάρκα που έχουν «βραβευτεί» ή που δεν «έχουν περάσει τη βάση» είναι στις δύο μεγάλες πόλεις. Εξίσου σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε ότι κάθε πόλη έχει εξαιρετικά δείγματα πράσινων χώρων όπως και σημεία που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων. Μία σύντομη κατάταξη μέσα από τις καταγραφές θα έβαζε στις πρώτες θέσεις τους Δήμους Πετρούπολης, Κηφισιάς, Νέας Σμύρνης, Καματερού, αλλά και το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Νάουσα και την Κοζάνη. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα αποτελέσματα αλλάζουν κάθε μέρα και ότι όσο πιο πολλοί πολίτες καταγράψουν και βαθμολογήσουν έναν χώρο τόσο πιο εμπεριστατωμένη θα είναι η εικόνα και η βαθμολογία του! Επόμενο «στοίχημα» είναι να αναδείξουμε τις πράσινες ομορφιές και χώρους που κρύβουν τα νησιά, εκεί όπου πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το πράσινο είναι υπό εξαφάνιση.

-Θα υπάρχει κάποια συνεργασία με τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε τα δεδομένα να αξιοποιηθούν στην πράξη;

Εξ’ αρχής αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της εφαρμογής: να χαρτογραφήσουμε τους πράσινους χώρους με την πολύτιμη συνδρομή των πολιτών, ώστε να ενημερώσουμε τις δημοτικές αρχές για την παρούσα κατάσταση, για όλα όσα χρήζουν αλλαγές αλλά και για όλα τα πράσινα σημεία της πόλης που οι πολίτες επιβραβεύουν. Η «ισχύς εν τη ενώσει» συνοψίζει την αρχική ιδέα της εφαρμογής και αυτό είναι άλλωστε το δεύτερο σκαλί που έχουμε ήδη ανέβει. Με την καταγραφή 910 χώρων έχουμε στείλει μία αναλυτική έκθεση σε όλους τους ελληνικούς δήμους ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα. Τονίζεται κάθε φορά ότι η βαθμολογία είναι υποκειμενική και ατομική, αλλά προσκαλούμε τους Δήμους να διαβάσουν την έκθεση και να μελετήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των δημοτών.

-Στόχος σας ποιος είναι;

«Να βάλουμε περισσότερες πράσινες διαδρομές στην καθημερινότητα μας και να δούμε την πόλη μας με άλλο μάτι. Πολλές φορές αναζητούμε την ομορφιά κάπου μακριά, ενώ μπορεί να κρύβεται δίπλα στο σπίτι μας. Να νιώσουμε την αξία του πράσινου και να διεκδικήσουμε περισσότερο πράσινο στην πόλη. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει αν δεν επισκεφτούμε και δεν δούμε με τα ίδια μας τα μάτια έναν πράσινο χώρο, αν δεν αξιολογήσουμε την κατάστασή του, αν δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Εκκινώντας από αυτά στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε και να καταγράψουμε ακόμα περισσότερα πράσινα σημεία σε όλη την Ελλάδα και να αρχίσουμε να ζητάμε τη βελτίωση τους ή τη διατήρηση της ομορφιάς μας. Ζούμε σε μία χώρα που έχει πολύ ήλιο. Γιατί να μην τον χαιρόμαστε έξω στο πράσινο της πόλης, χωρίς να χρειαστεί «να πάρουμε τα βουνά»; Η κάθε πόλη κρύβει πράσινο και μάλιστα σε χώρους που πολλοί δεν έχουμε ανακαλύψει. «Είναι στο χέρι μας να πιάσουμε το πράσινο!» όπως παρότρυνε το λογοπαίγνιο της καμπάνιας μας.

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman