ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η πρώτη γυμνή γυναίκα του Χόλιγουντ

Tweet
Share
Tweet
Share

Στεκόταν γυμνή σε ένα κλαδί δέντρου με τα χέρια της ανοιχτά και τα μακριά της μαλλιά να καλύπτουν το στήθος της. Πιθανόν σήμερα η σκηνή να μας φαίνεται συνηθισμένη, ωστόσο 100 χρόνια πριν η Ανέτ Κέλερμαν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίστηκε γυμνός σε ταινία του Χόλιγουντ. Κι αυτό είναι μόνο ένα από την αξιοσημείωτη ζωή της για το οποίο θα τη θυμόμαστε.

Η εικόνα είναι από την ταινία «A Daughter of the Gods», η οποία κυκλοφόρησε το 1916. Για πρώτη φορά ένας σταρ εμφανιζόταν γυμνός σε μία παραγωγή του Χόλιγουντ. Μάλιστα, όταν η ταινία προβλήθηκε στη γενέτειρα της Κέλερμαν, την Αυστραλία, το 1917, το θεατρικό περιοδικό «The Green Room» έγραψε ότι όποιος δεν το δει θα χάσει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία της χώρας.

kellerman.21.2.1

Η ζωή της θυελλώδους γυναίκας

Η Κέλερμαν ήταν πρωταθλήτρια της κολύμβησης, σχεδιάστρια μαγιό, κασκαντέρ και γκουρού της υγιεινής ζωής. Είχε πολλές ιδιότητες και ξεχώριζε σε διάφορους τομείς, γράφει το βρετανικό BBC.

Γεννήθηκε στο Μάρκβιλ του Σίδνεϊ, στις 6 Ιουλίου 1887. Oι γονείς της ήταν μουσικοί. Ως παιδί ταλαιπωρήθηκε από ραχίτιδα και ασχολήθηκε με την κολύμβηση για να ξεπεράσει την αδυναμία των ποδιών της. Στα 13 της χρόνια είχε ξεπεράσει το πρόβλημα και στα 15 κέρδισε την πρώτη της κούρσα.

kellerman.21.2.3

Εξαιτίας του μεγάλου ταλέντου της, μέσα σε λίγα χρόνια έγινε κάτοχος όλων των παγκοσμίων ρεκόρ γυναικών στην κολύμβηση, ενώ έδινε σόου στα οποία κολυμπούσε με ψάρια σε ενυδρεία. Το 1905 μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου κολύμπησε 27 χλμ. στον Τάμεση. Την ίδια χρονιά αποπειράθηκε, αλλά απέτυχε, να γίνει η πρώτη γυναίκα που διασχίζει τη Μάγχη.

Η Κέλερμαν ήταν πρωταθλήτρια της κολύμβησης, σχεδιάστρια μαγιό, κασκαντέρ και γκουρού της υγιεινής ζωής

«Κανείς δεν πρέπει να χάσει την Κέλερμαν. Δεν είναι μόνο εξαιρετική κολυμβήτρια, αλλά μία όμορφη γυναίκα με ωραία εμφάνιση», έγραφε η Chicago Herald Tribune το 1907. Μέχρι το 1914, κέρδιζε 2.500 δολάρια την εβδομάδα από τα σόου της, ποσό που σήμερα θα αντιστοιχούσε σε 60.000 δολάρια.

kellerman.21.2.4 1

Η ισχυρή γυναίκα άλλαξε και τον κώδικα της μόδας. Μέχρι τότε οι γυναίκες αγωνίζονταν με ολόσωμα μαγιό, όπως εκείνα των ανδρών. Όμως, στη Βρετανία το 1905, όταν εκείνη έδωσε παράσταση μπροστά στη βασιλική οικογένεια, αυτό απαγορευόταν. Νιώθοντας όμως ότι το μαγιό-φούστα, το οποίο θεωρούνταν απαραίτητο για τις γυναίκες εκεί, δεν θα της επέτρεπε να κολυμπήσει όπως ήθελε, αυτοσχεδίασε. Έραψε στο ανδρικό της μαγιό καλσόν και δημιούργησε ένα ολόσωμο... από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αυτό θεωρείται πως ήταν η αρχή για τα γυναικεία μαγιό του 20ου αιώνα.

Η αλλαγή βέβαια δεν ήταν εύκολη για την ίδια. Το 1907 συνελήφθη σε παραλία της Βοστόνης γιατί φορούσε ένα από τα μαγιό της χωρίς φούστα. Ο δικαστής όμως αποδέχθηκε ότι αυτό είχε σχεδιαστεί για προπόνηση και το θεώρησε σεμνό, αρκεί να φορούσε φούστα μέχρι τη στιγμή που θα έμπαινε στο νερό. Το συμβάν πήρε έκταση και έτσι η Κέλερμαν σχεδίασε τη δική της σειρά μαγιό. Το στυλ έγινε γενικότερα γνωστό ως «Kellermann», όπως γραφόταν αρχικά στα γερμανικά το επίθετό της.

kelle

Λίγο αργότερα έγινε πρωταγωνίστρια σε ταινίες μικρού μήκους και το 1914 έπαιξε στο «Neptune's Daughter» φορώντας ένα μαγιό στο χρώμα του δέρματος για τις υποβρύχιες σκηνές. Δύο χρόνια αργότερα έπαιξε στο «A Daughter of the Gods», που θα θυμούνται όλοι για τις γυμνές σκηνές του.

Με τον καιρό η φήμη της εκτοξεύθηκε. Τον Ιούλιο του 1916 η Washington Post της ζήτησε να γράψει ένα άρθρο για τη συμπεριφορά των καρχαριών, έπειτα από επιθέσεις στο Νιου Τζέρσι. Η τελευταία της ταινία, «Venus of the South Seas» γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία και κυκλοφόρησε το 1924. Ήταν από τις πρώτες έγχρωμες. Εκείνη συνέχισε να δίνει διαλέξεις για την υγεία και τη φυσική κατάσταση, έδινε μέσω αλληλογραφίας οδηγίες για αυτά τα θέματα και έγραφε βιβλία.

keller 5

Επέστρεψε στην Αυστραλία και το 1952 η MGM γύρισε ταινία για τη ζωή της με τίτλο «Million Dollar Mermaid» και πρωταγωνίστρια την Έστερ Γουίλιαμς, πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης και εκείνη. Η Κέλερμαν πέθανε το 1975, στα 88 της χρόνια. Στο τέλος της ζωής της περιέγραφε την ταινία «A Daughter of the Gods» ως το καλύτερο πράγμα που είχε κάνει ποτέ.

kellerman.21.2.708

0 rTvCx2AfWDeMzBfI

kellerman 300x2301

kellerman

kelelr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman