ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Είναι όντως γρουσούζικη η σημερινή ημέρα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πόσες φορές φίλοι και γνωστοί σας κάνουν το σταυρό ή φτύνουν τον κόρφο τους στο άκουσμα και μόνο της ημέρας «Τρίτη και 13»; Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι μία από τις δύο γρουσούζικες τις οποίες τρέμουμε εμείς και οι ισπανόφωνοι κυρίως λαοί.

Για την ακρίβεια στην Ισπανία τη μέρα αυτή ακούγεται παντού η παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Όλοι οι προληπτικοί δεν κλείνουν συνεργασίες, ή δεν τολμούν να κάνουν ριψοκίνδυνα πράγματα για να αποφύγουν να πάθουν τα χειρότερα.

Γιατί η Τρίτη θεωρείται όμως γρουσούζικη; Μια από τις εξηγήσεις λέει πως ο λόγος είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη. Αν αθροίσει κανείς τη χρονολογία της Άλωσης βγαίνει... 13. Ήταν και Τρίτη, "έδεσε" η δεισιδαιμονία! Μια άλλη λέει πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Με βάση τα λεγόμενα του «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαου Πολίτη (1852-1921) η ερμηνεία αυτή προέκυψε... εκ των υστέρων, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική συμφορά στην επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Η εξήγηση του μύθου, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται με βάση αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Οι ιστορίες όμως δεν τελειώνουν εδώ… Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12! 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι Απόστολοι, 12 οι ιμάμηδες, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια... Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό.

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου. 13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό... Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13...

Γνωρίζατε πως η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman