ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναστασία Κορινθίου: Άναψε «φλόγες στον παράδεισο» η αγαπημένη νεράιδα (pics)

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Image 11
Image 12
Image 13
Image 14
Image 15
Image 16
Image 17
Image 18
Image 19
Image 20
Tweet
Share

Σε μία ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως φορτισμένη συναισθηματικά η αγαπημένη μας συγγραφέας Αναστασία Κορινθίου μας μάγεψε, για ακόμη μία φορά, και μας ταξίδεψε μέχρι τον παράδεισο…

 

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Κατσαρός

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και σε έναν ονειρεμένο χώρο, στο δεύτερο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, στον «Μαγεμένο Αυλό», μία διαφορετική από το σύνηθες συγγραφέας, η Αναστασία Κορινθίου μας ξεναγεί στο δικό της παραμυθένιο κόσμο.

Οι δικοί της άνθρωποι βρίσκονται στο πλευρό της. Η μητέρα της δε σταματά να κλαίει. Η μεγάλη της κόρη Αγγελική-Λυριάνα συντονίζει τη βραδιά και λάμπει. Λάμπει όπως ακριβώς και η μητέρα της που ενώ πολλές φορές φλέρταρε με το δάκρυ εντούτοις κατάφερε να φέρει εις πέρας άλλη μία δύσκολη αποστολή.

mama an

ana 1

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε, τόσο στην Αναστασία όσο και στους παρευρισκομένους, η αγάπη που της έδειξαν πιστοί αναγνώστες των βιβλίων της με την παρουσία τους στο χώρο. Αγάπη από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Από κάθε γωνιά της χώρας. Όμως ένα νησί κατείχε ξεχωριστή θέση στη βραδιά. Ο λόγος για τη Ρόδο. Το νησί όπου η Αναστασία αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε.

Μια βραδιά όμως που στην Αναστασία επεφύλασσε τη μεγαλύτερη τιμή που έχει γίνει σε Έλληνα συγγραφέα. Το μυθιστόρημα «φλόγες στον παράδεισο» τελεί υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων. Μάλιστα είναι το πρώτο βιβλίο που τυχαίνει τόσο υψίστης διάκρισης.

ana 3

Η κυρία Γεωργία Τσικούρη βράβευσε την Αναστασία Κορινθίου για τη συνολική της προσφορά στην λογοτεχνία και σε μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα που πρωταγωνιστούσε το αγαπημένο φυσικό στοιχείο της συγγραφέως, η πανσέληνος, όλοι μοιράστηκαν τη μαγεία που εκπέμπει η Αναστασία.

Η βραδιά ξεκίνησε και οι περιγραφές προς το τιμώμενο πρόσωπο ήταν πολλές με την ίδια πάντα κατάληξη. «Μεγαλείο ψυχής, αληθινός άνθρωπος, διαμάντι, νεράιδα» ήταν μερικοί χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Η εκδότριά της Μαρία Καρβέλα καλωσόρισε και πάλι την Αναστασία στο εκδοτικό της σπίτι (από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ ξεκίνησε το 2004 με το βιβλίο «Γυναίκες από πέτρα») και αναφέρθηκε στο τσουνάμι θετικής ενέργειας που ακούει στο όνομά της μα και στο χαμόγελο που παρασύρει και τους υπόλοιπους να αφήνονται στον άνεμο αισιοδοξίας που μεταδίδει.

ana 4

Πολλοί οι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, του δημοσιογραφικού και του συγγραφικού χώρου. Παρών ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου. Η Νατάσσα Ράγιου, ο Σταμάτης Τζελέπης, η Χριστίνα Πάγκαλη και έστω και νοερά, μέσω μερικών γραμμών, η φίλη της από την ακριτική Σύμη Δικαία Μαραβέλια, μίλησαν με ενθουσιασμό για το σύγχρονο «φαινόμενο».

tzw

Ο Θάνος Τζήμερος μίλησε και αυτός για την Αναστασία ενώ εντυπωσιακό είναι το νούμερο και τα ονόματα των επώνυμων που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση.

ana 5

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, η σκηνοθέτης Όλγα Μουργελά, η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδήμα, συγγραφείς όπως οι Άρης Σφακιανάκης, Δήμητρα Ιωάννου, Μαίρη Γκαζιάνη, Νατάσα Γκουτζιγκίδου, Κάκια Ξύδη, Βιολέτα Κουμπή,Έλσα Φαραζή, Αγγελική Συρρή Στεφανίδη, Αδαμαντίνη Κουμιώτου, Γιώτα Στεφάνου, Σίσσυ Θεοφανοπούλου, Ελευθερία Κρικέλη, Γιώργος Τζιτζικάκης, καθώς και δημοσιογράφοι όπως ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, η Γιώτα Βαζούρα, ο Γιάννης Βίτσας και πολλοί άλλοι.

ana 7

ana 8

Και αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των φίλων της Αναστασίας τον λόγο πήρε η ίδια.

Εμφανώς συγκινημένη μας προειδοποίησε πως δεν έχει ετοιμάσει κάτι και θα μιλήσει για ακόμη μία φορά από τη ψυχή της.

Αφού ευχαρίστησε παλιούς και νέους φίλους, φίλους που ταξίδεψαν χιλιόμετρα για να τη δουν μας μίλησε για το «σπίτι» της. «Νοιώθω σαν να επέστρεψα στο σπίτι μου» είπε και συμπλήρωσε «πόσα παιδιά της Εμπειρίας Εκδοτικής βλέπω εδώ. Παιδιά που ξεκινήσαμε μαζί με όραμα και τώρα είμαστε ξανά εδώ όλοι μαζί. Μπορεί η Εμπειρία να πέρασε σε άλλα χέρια, σε νέα διοίκηση αλλά είμαστε όλοι παιδιά σας. Κώστα, Παντελή, Μαρία μου είμαστε παιδιά σας.» Αφού ευχαρίστησε τους νέους εκδότες η Αναστασία ανέτρεξε στο παρελθόν όταν και θα εξέδιδε το πρώτο βιβλίο της. Με μία ιδιαιτέρως λεπτομερής περιγραφή αφηγείται τη στιγμή που βρίσκεται απέναντι από τον εκδότη της. «Κοπέλα μου εσύ το έγραψες αυτό; Είσαι σίγουρη; Λοιπόν θα σου βάλω μερικές δοκιμασίες. Θέλω μέσα σε μία εβδομάδα να μεγαλώσεις το βιβλίο και να γίνεις μελαχρινή» είπε ο εκδότης και η Αναστασία το πίστεψε με αποτέλεσμα μετά από μία εβδομάδα να παρουσιαστεί μπροστά του μελαχρινή και με ένα πιο μεγάλο βιβλίο. Αυτό ήταν. Το άστρο έλαμπε πλέον για τα καλά…

Όπως η ίδια λέει «ένας χωρισμός με ένωσε με ανθρώπους που δεν είχα τη δυνατότητα να είμαι όσο κοντά τους θα ήθελα». Κοιτώντας προς το μέρος που βρίσκεται η μαμά της, που δεν έχει σταματήσει να κλαίει βλέποντας τη κόρη της, συγκινείται και ζητά βοήθεια για να «μη ξεκινήσει να κλαίει και αυτή» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αφού κατάφερε να κρατηθεί ακέραια συναισθηματικά μίλησε για το φόβο που της προκαλεί η σύγχρονη κοινωνία. «Βλέπεις άνθρωπο στο πεζοδρόμιο. Πες του μία καλημέρα, αγόρασέ του κάτι να φάει, ρώτα τον τι κάνει, πες του καλησπέρα, μίλα του γαμώτο επιτέλους. Σε παίρνει κάποιος τηλέφωνο; Σήκωσέ το το ρημάδι. Μπορεί να σε θέλει κάτι σημαντικό. Μπορεί να θέλει βοήθεια. Μπορεί να θέλει να σου πει σε αγαπώ. Άκουσέ τον. Σήκωσε το ακουστικό» ήταν τα λόγια της. Ενώ γνωστή για το χιούμορ της συνέχισε λέγοντας «Σε παίρνει η εφορία; Σήκωσέ το και πες καλημέρα τι κάνετε; Δεν έχω χρήματα αλλά να είστε καλά. Σε παίρνουν για τον ΕΝΦΙΑ; Σήκωσέ το και πες καλημέρα σε λίγο δεν θα έχω ούτε σπίτι.».  Όπως ήταν φυσικό το κοινό της ξέσπασε σε γέλια αποφορτίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα.

ana 9

«Μην ξε-αγαπάτε ότι αγαπήσατε πολύ. Η ζωή θα σας φέρει διπλή και τρίδιπλη αυτή την αγάπη» είπε ενώ έκλεισε την ομιλία της με μία χαρακτηριστική φράση του Μάνου Χατζιδάκι «Αν ξαναρχόμουν στον κόσμο θα ερχόμουν μόνο για να κάνω έρωτα και να φύγω. Και για το μόνο που θα λυπηθώ όταν θα φύγω, θα ‘ναι για τον έρωτα που θα χάσω, για τα πρόσωπα που δεν θα γνωρίσω».

Ενώ πριν προσφέρει στους φίλους της από ένα δώρο, η Αναστασία σχολίασε και το αγαπημένο της φυσικό φαινόμενο, την Πανσέληνο.

Η φεγγαρόπετρα που κρατούσε στο τρεμάμενο χέρι της, θα ξαναφορεθεί. Κοίταξε προς τα πάνω και αφού μίλησε για τον πατέρα της, τήρησε την υπόσχεσή της.

Φεύγοντας από το χώρο συνάδελφοι, συνεργάτες, φίλοι και απλοί αναγνώστες σχολίασαν ότι δεν επρόκειτο για μία βραδιά παρουσίασης βιβλίου αλλά για μία οικογενειακή συνάθροιση, για ένα γλέντι από καρδιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman