ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε αυτό το σούπερ- μάρκετ παίρνεις φαγητό, πληρώνεις με δεξιότητες

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Κοινωνία της Αφθονίας φέρεται αλόγιστα και περιφρονητικά. Ό,τι θα μπορούσε να συντηρήσει επαρκώς εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, εκείνη το πετάει απερίσκεπτα στα σκουπίδια, σπαταλώντας τρόφιμα απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση, που θα μπορούσαν να θρέψουν μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Υπερβαίνοντας τη συνήθη πρακτική πολλών εθελοντικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, που προσπαθούν επίμονα να αντιστρέψουν αυτήν την ολέθρια λογική, είναι η πρώτη φορά που ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ δημιουργείται συγκεντρώνοντας τρόφιμα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Και δεν μοιάζει με το κοινωνικό παντοπωλείο διότι αυτό απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους ακτιβιστές του Real Junk Food Project  στην Αγγλία οι οποίοι δημιούγησαν μια αποθήκη στο Pudsey που θα λειτουργεί με την προκλητική αρχή: «πλήρωσε όσο θες».

«Εμείς δεν ταΐζουμε μόνο άστεγους και άπορους, ούτε και απευθυνόμαστε μόνο σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και άλλους αναξιοπαθούντες. Απευθυνόμαστε σε όλους», εξηγεί η ομάδα στην ιστοσελίδα της.

«Προκειμένου να μπορέσουμε να αποδείξουμε την αξία και την ασφάλεια των τροφίμων που πετούνται, δεν θα μπορούσαμε να απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα αυτά είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση από όλους τους ανθρώπους» συνεχίζει.

 

Πώς λειτουργεί

Σε αυτό το σούπερ μάρκετ οι πελάτες θα μπορούν είτε να πληρώσουν με οικονομικές δωρεές ανεξαρτήτως ποσού, είτε να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους, την ενέργεια ή τις δεξιότητές τους.

Η ομάδα έχει κλείσει συμφωνίες με διάφορα σούπερ μάρκετ, αλλά και εστιατόρια, καφετέριες και διοργανωτές εκδηλώσεων προκειμένου να τους παραχωρύν το φαγητό που περισσεύει.

Το project, όπως μαθαίνουμε, έχει απογειωθεί, αφού υπάρχει πληθώρα τροφίμων τα οποία συγκεντρώνει και τα προσφέρει σε όσους τα χρειάζονται.

Εκεί βρίσκει κανείς γλυκά, σοκολάτες και ψωμί και διάφορα άλλα προϊόντα, αφού τα σούπερ μάρκετ παράγουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά, μέρος των οποίων πετάνε στο τέλος της ημέρας.

Αυτό είναι ακριβώς το είδος των αποβλήτων που προσπαθεί να σταματήσει το Real Junk Food Project, ιδιαίτερα μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την αύξηση των επιπέδων ανεργίας, πείνας και φτώχειας στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Trussell Trust, την οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.109.309 πακέτα φαγητού διανεμήθηκαν από την τράπεζα τροφίμων της από το 2015 ως το 2016. Ενώ την περίοδο 2008-2009, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 25.899 μερίδες.

Αν το καλοσκεφτούμε, είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι Βρετανοί μόνο από την οικιακή κατανάλωση, πετάνε στα σκουπίδια, περίπου επτά εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο.

Και παρόλο που άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι και άστεγοι είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτό το project, οι ακτιβιστές κάνουν πολύ σαφές ότι αυτή η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Στόχος των ιδρυτών είναι «κάθε πόλη να αποκτήσει μια κεντρική αποθήκη η οποία θα γίνει το «σούπερ μάρκετ του λαού».

Παράλληλα, η ίδια ομάδα ανέλαβε να προωθήσει τα προγράμματα Fuel For School και το TRJFP Horsforth Cafe.

TRJFP Horsforth Cafe

Το Fuel For School παραδίδει σε σχολεία ότι πλεόνασμα βρίσκεται σε ψωμί, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από σούπερ μάρκετ ταΐζοντας 12.000 μαθητές με φαγητό που θα κατέληγε στη χωματερή.

Fuel For School

Το TRJFP Horsforth Cafe είναι ένα διαφορετικό εστιατόριο, όπου οι πελάτες πληρώνουν τον καφέ ή το γεύμα τους προσφέροντας όσα χρήματα θέλουν ή παρέχοντας τον χρόνο και τις δεξιότητές τους.

TRJFP Horsforth Cafe

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman