ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Βασιλική Σκρέκου μας μαθαίνει να γελάμε... με την ψυχή μας

Tweet
Share
Tweet
Share

Το γέλιο μακραίνει τη ζωή. Πρόκειται για μια φράση που σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι πολλές φορές, προσπαθώντας να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας. Πόσο εύκολο είναι όμως στην ενήλικη και επιβαρυμένη με άγχη ζωή μας να γελάμε με την αυθεντικότητα και τον ενθουσιασμό της παιδικής μας ηλικίας; Η κ. Βασιλική Σκρέκου, MSc στη Συνειδητότητα και Υπερπροσωπική Ψυχολογία, Ιδρύτρια του Ελληνικού Κινήματος Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου και της τεχνικής ψυχοσωματικής έκφρασης «Ελληνική Αρχετυπική Κίνηση», μίλησε στο Penna και μας έλυσε τις απορίες. Διαβάστε την όμορφη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

-Πόσο μακρά είναι η ιστορία της yoga γέλιου; Πότε και πώς γεννήθηκε η τεχνική;

Η Yoga Γέλιου είναι αποτέλεσμα έμπνευσης του Ινδού παθολόγου Δρ. Μαντάν Κατάρια. Σε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο της ζωής του ερεύνησε διεξοδικά τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του γέλιου και ίδρυσε το πρώτο Κοινωνικό Κλαμπ Γέλιου στη Βομβάη της Ινδίας το 1995, ώστε να βιώσει το πώς η επιστημονική έρευνα γίνεται βίωμα κι ευεργεσία στην καθημερινότητα. Το κίνημα των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου, όπου οι επαγγελματίες της Yoga Γέλιου προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, έχει εξαπλωθεί από τότε σε 116 χώρες του πλανήτη. Φέραμε την τεχνική στην Ελλάδα το 2008, ιδρύοντας το Κλαμπ Γέλιου Αίγινας, και σήμερα το Ελληνικό Κίνημα Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου μετρά 13 μέλη σε Αττική, Εύβοια, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Πάτρα και Κρήτη. Οι συντονιστές αυτών των ανοιχτών συναντήσεων είναι απόφοιτοι του διήμερου βιωματικού εργαστηρίου πιστοποίησης στη Yoga Γέλιου, το οποίο διδάσκω σε συνεργασία με το International Laughter Yoga University, που επιλέγουν να συνδυάσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στη γελωτοθεραπεία με την κοινωνική προσφορά, σε μια περίοδο που για την Ελλάδα είναι τόσο απαραίτητη η εμπειρία της χαράς, της σωματικής και πνευματικής διάυγειας.

skre 3

-Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να υιοθετήσει το γέλιο στην καθημερινότητά του με δεδομένες τις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες;

Δε θα ήταν ψέμα να πούμε πως οι παρούσες συνθήκες τείνουν να δημιουργήσουν έναν ασφυκτικό κλοιό αρνητικότητας και αδράνειας στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας, το σώμα μας και με τους γύρω μας. Γι’αυτό και η οποιαδήποτε ανάληψη δράσης η οποία «σπάει» αυτό τον κλοιό αποτελεί τελικά μια επαναστατική κίνηση ανάληψης ευθύνης. Το γέλιο μπορεί να αποτελέσει μια τέτοια δράση και πιο συγκεκριμένα η εξάσκηση στο γέλιο και η σωματική του υποκίνηση. Κι αυτό γιατί ένας αρνητικά προδιατεθειμένος νους δε θα μας επιτρέψει να γελάσουμε, το σώμα όμως από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί στο γέλιο θα συμπαρασύρει και το νου στη θετικότητα. Από τη φυσιολογία λοιπόν και σε συνδυασμό με τη βιοχημεία οδηγούμαστε στη συναισθηματική εξύψωση και τελικά ισορροπία.

-Η ανταπόκριση του κόσμου ποια είναι; Τι σχόλια λαμβάνετε;

Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική! Ακόμα και για κάποιον που διστάζει να ενθυμηθεί το γελαστό του εαυτό, το κλίμα των εργαστηριών και των ανοιχτών συναντήσεων είναι τέτοιο που καταλύει ενδοιασμούς κι επιτρέπει στην παιδικότητα και τη χαρά να εκφραστεί. Μακροχρόνια οι ιστορίες των ατόμων που εντάσσουν την τεχνική στην καθημερινότητά τους είναι μεταμορφωτικές κι ενδυναμωτικές. Το γέλιο ενέχει τη δύναμη της ζωής και την αφυπνίζει σε όποιον το παίρνει σοβαρά και το εξασκεί συνειδητά.

skre 6

-Οι τεχνικές που χρησιμοποιείτε ποιες είναι;

Οι τεχνικές περιλαμβάνουν ασκήσεις διάτασης, χειροκρότημα, θετικές δηλώσεις, συνδυασμό κίνησης και τραγουδιού, ασκήσεων γέλιου, οραματισμού και χαλάρωσης και φυσικά διαφραγματικών αναπνοών, τόσο απαραίτητων για την οξυγόνωση και την υγεία μας.

Ακόμα και για κάποιον που διστάζει να ενθυμηθεί το γελαστό του εαυτό, το κλίμα των εργαστηριών και των ανοιχτών συναντήσεων είναι τέτοιο που καταλύει ενδοιασμούς

-Μιλήστε μας για τα οφέλη του γέλιου.

Συνοπτικά και με βάση τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες μπορούμε να πούμε ότι το γέλιο είναι μια ικανοποιητικότατη καρδιαγγειακή άσκηση αφού 1’ εγκάρδιου γέλιου αντιστοιχεί σε 10’ άσκησης σε κωπηλατικό μηχάνημα. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας μας περισσότερο ανθεκτικούς, ωθεί τον εγκέφαλό μας στην έκκριση των ορμονών της ευτυχίας, των ενδορφινών με τα αντίστοιχα οφέλη στην ψυχολογία μας, έχει παυσίπονη δράση για τον ίδιο λόγο, ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα και μας αποτοξινώνει κάνοντας μασάζ στα εσωτερικά όργανα και το πιο σημαντικό καταλύει το στρες, το αίτιο του 95% των ασθενειών, ενεργοποιώντας άμεσα κι αποτελεσματικά το παρασυμπαθητικό σύστημα. Σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο μας τοποθετεί στη χαρά της παρούσας στιγμής, τονώνει την αυτοέκφραση, την αυτοεκτίμηση, τη δυνατότητα να μπαίνουμε στη θέση και να ενσυναισθανόμαστε τους άλλους, απομυθοποιώντας ταυτόχρονα συγκρούσεις και παιχνίδια εξουσίας στη σχέση με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.  

skree

-Υπάρχουν κάποια βήματα που κάποιος πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να αποβάλλει το άγχος από την καθημερινή του ζωή;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και με τόσες πιθανές απαντήσεις! Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η γελωτοθεραπεία και η ένταξή της στην καθημερινότητα αποτελεί σίγουρα έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης του άγχους. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο καθένας μας χρειάζεται να αναζητήσει τους τρόπους που ταιριάζουν όχι μόνο στην ιδιοσυγκρασία μα και στη ροή που επιλέγει να έχει η ζωή του. Η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός, ο δημιουργικός οραματισμός και πάνω απ’όλα δραστηριότητες που αφυπνίζουν τη σχέση μας με το σώμα με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο αποτελούν εναλλακτικές οι οποίες, στον κατάλληλο συνδυασμό, μεταμορφώνουν την αντίληψή μας για την ενσώματη ύπαρξη και τελικά για το ίδιο το νόημα της ζωής.

skre 13

-Πού, πότε και πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα μαθήματα και να γελάσει με την ψυχή του;

Στον ιστότοπο www.laughter-yoga.gr μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για  τα επερχόμενα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια καθώς και για τις συναντήσεις των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου. Μπορεί ακόμα να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα δήλωσης ενδιαφέροντος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να λαμβάνει ενημερώσεις απευθείας στο email του.

skre 15

skre 18

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman