ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιος είναι ο Φρανσουά Φιγιόν που ίσως διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται να είναι ο εκλεκτός της Δεξιάς στη Γαλλία ως υποψήφιος για τις προεδρικές του 2017. Έπειτα από μια πρωτόγνωρη για τη Δεξιά ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ο Φιγιόν κατάφερε να επικρατήσει έναντι των δυο φαβορί, του δημάρχου Μπορντώ και πρώην πρωθυπουργού Ζιπέ και του πρώην Προέδρου Σαρκοζί που ως τρίτος έσπευσε να δηλώσει στήριξη στον Φιγιόν. Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη έκπληξη καθώς ο Φιγιόν επικράτησε συντριπτικά την ώρα που κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια εξέλιξη.

Ποιος είναι όμως ο περιβόητος Φρανσουά Φιγιόν για τον οποίο σήμερα συζητά η Ευρώπη; Ο υποψήφιος επικεφαλής της Δεξιάς γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στην επαρχία της Δυτικής Γαλλίας στη Σαρτ, περιοχή του Λίγηρα, της οποίας διετέλεσε βουλευτής από το 1981 έως το 2012, οπότε θα μεταφερθεί στο Παρίσι. Η μητέρα του είναι βασκικής καταγωγής και ο πατέρας του καθολικός της γειτονικής περιοχής της Βανδέας, μιας περιοχής με έντονη ιστορική φόρτιση για τη Γαλλία λόγω της μεγάλης σφαγής των αντεπαναστατών στη περιοχή.

Εντάχθηκε στο RPR το 1977 το γκωλικό κόμμα, του ιδρυτή του οποίου δηλώνει θαυμαστής υπό τη προεδρία του Ζακ Σιράκ. Με σπουδές στη Φιλοσοφία και στη Νομική και εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο θα γνωρίσει εκείνη την εποχή έναν άλλον μεγάλο ανατέλλοντα αστέρα τον Νικολά Σαρκοζί. Ο Φιγιόν θα ενταχθεί στην ομάδα του ιστορικού εσωκομματικού αντιπάλου του Σιράκ Φιλίπ Σεγκέν που αντιτάσσεται στη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Ο Σαρκοζί θα αντιπαρατεθεί ανοιχτά με τον Σιράκ λίγα χρόνια αργότερα.

ap 406980410313

Ο Φρανσουά Φιγιόν, με την απρόσμενη νίκη του, έβαλε τέλος σε ένα μακρύ δρόμο πολιτικών ταπεινώσεων. Είχε περάσει δύσκολες μέρες ως πρωθυπουργός, είχε χάσει από τον ανταγωνιστή του Κοπέ την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, ενώ τον αποκαλούσαν «Φιγιόν, ο looser».

Κατόρθωσε όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά και να κυριαρχήσει στο εσωκομματικό χρίσμα. Αυτός που ο Νικολά Σαρκοζί, στις κατιδίαν συζητήσεις, αποκαλούσε «ο φουκαράς», αυτός στον οποίο κανείς δεν θα είχε στοιχηματίσει ένα ευρώ, κάρφωσε στο σταυρό τους αντιπάλους του, κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών. Πραγματοποιεί, έτσι, την πιο θεαματική επιστροφή, από αυτές που αποδεικνύουν την βιαιότητα αλλά και τη χάρη της πολιτικής.

Ο Φιγιόν, στον οποίο έδιναν ως πρόσφατα μεταξύ 9%-11% οι δημοσκόποι, κατόρθωσε να συγκεντρώσει 44,1% των ψήφων και ξεγέλασε όλα τα προγνωστικά.

Κανείς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε, ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιογράφοι. Αλλά ούτε η κοινή γνώμη ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, βλέποντάς τον να δίνει μάχη στα social media. Η απίστευτη άνοδός του μέσα σε λίγες ημέρες (πάνω από 30 μονάδες) μοιάζει με θαύμα. Αυτός που αποκαλούσαν «Mister Nobody» «Ο κύριος Κανένας» θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, ο υποψήφιος πρόεδρος για την Δεξιά και ίσως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2017.

Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ήταν ένας πολιτικός ράκος. Χρημάτισε πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί επί πέντε χρόνια και εθεωρείτο παθητικός πολιτικός, ο άνθρωπος που οι Γάλλοι απέρριψαν στην κάλπη το 2012. Η απόπειρά του να ηγηθεί του συντηρητικού κόμματος κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο: η απίστευτη μάχη που έδωσε με τον αντίπαλό του Ζαν Φρανσουά Κοπέ άνοιξε εκ νέου το δρόμο στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πήρε προσωρινά το κόμμα ως τις προκριματικές της Κυριακής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman