ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μακάρι να σκεφτόμασταν σαν τους Σουηδούς

Tweet
Share
Tweet
Share

Η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να είναι υποχρέωση όλων μας, αν όμως έχουμε και ένα κίνητρο παραπάνω, με μεγαλύτερη ευκολία θα ακολουθήσουμε τους κανόνες της. Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκε η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία προκειμένου να αποθαρρύνει την πρακτική του καταναλωτισμού και τη δημιουργία αχρείαστων απορριμάτων, παρουσιάζει ένα καινοτόμο σχέδιο και απαλλάσσει όσους το ακολουθήσουν από συγκεκριμένους φόρους.

 

Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει στο κράτος περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια λόγω των φοροελαφρύνσεων. Ζημία ωστόσο δεν θα υπάρχει, αφού οι Σουηδοί πολίτες που δεν υιοθετούν τους κανόνες θα αναγκάζονται να πληρώνουν άλλο φόρο για τη μη συμμόρφωσή τους αυτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Per Bolund, μέλος του κόμματος των Πρασίνων αλλά και βιολόγος μίλησε στο weforum.org για τα σχέδια της κυβέρνησης. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν οι φοροαπαλλαγές είναι αρκετές ώστε οι πολίτες να αλλάξουν συνήθειες, απάντησε πως θεωρεί πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατημένο σε μια αποθήκη ένα χαλασμένο ποδήλατο και δεν έχουμε τη διάθεση να το πάμε για επιδιόρθωση. Με τη νέα ρύθμιση, θα αυξηθούν οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τέτοια περιστατικά αλλά και τα άτομα που θα το κάνουν.

«Στην πραγματικότητα επιβάλλουμε ένα φόρο για τα χημικά. Αν η συσκευή προσβάλλει το περιβάλλον με χημικές ουσίες, τότε ο ιδιοκτήτης της θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω αναγκαστικά για να συμμορφωθεί. Ήδη έχουμε ξοδέψει πόρους για να επεκτείνουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στο κομμάτι της περιβαλλοντικής συνείδησης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

bike

Όπως σχολιάζει στη συνέχεια, η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως μέσω της νέας ρύθμισης οι πολίτες θα σταματήσουν να αγοράζουν περιττά πράγματα, αλλά τουλάχιστον θα στραφούν σε αυτά καλύτερης ποιότητας, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα πληρώνουν φόρο. "Ήδη παρατηρούμε πως οι καταναλωτές θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης και δεν αδιαφορούν όπως παλαιότερα", υπογραμμίζει.

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις προτείνονται από τον κυβερνόντα συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι ελπίζουν πως οι περικοπές του ΦΠΑ θα μειώσουν το κόστος των επισκευών, αλλά και θα τονώσουν τον κλάδο επισκευαστικών εργασιών στην οικονομία της χώρας.

episkeui ilektrikis suskeuis

Οι Σουηδοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως η ανάπτυξη ενός νέου κλάδου υπηρεσιών για επισκευές κατ' οίκον θα συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους μετανάστες που στερούνται ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Τα προτεινόμενα κίνητρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στη Σουηδία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και η περικοπή του αριθμού των νέων οικιακών αγαθών που παράγονται αναμένεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Αναφορικά με το 6ωρο εργασίας που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση στη Σουηδία, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως γίνονται έρευνες για τα αποτελέσματά του, ωστόσο φαίνεται πως ευνοεί την υγεία του εργατικού δυναμικού. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman