ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H έλλειψη άσκησης, παιδιών και νέων, κοστίζει ...80 δισ. ευρώ!

Tweet
Share
Tweet
Share

Ανατρίχιασαν, προφανώς, οι Eυρωπαίοι ιθύνοντες, μπροστά στη διαπίστωση ότι, «τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανησυχητικά και η σωματική αδράνεια είναι υπεύθυνη για πάνω από 500.000 θανάτους ετησίως και κοστίζει πάνω από 80 δις ευρώ το χρόνο» .

 

Αυτο, βέβαια, πού «φόβισε» περισσότερο τους χαράσοντες την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν φαίνεται να ήταν οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι που προκαλεί η σωματική αδράνεια, παιδιών και νέων, όσο η ...οικονομική επιβάρυνση που, εξαιτίας της, μετακυλίεται στις πλάτες των φορολογουμένων...

...και γι’ αυτό αποφάσισαν, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής, να διεξαγάγουν μία έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας, όμως, δεν είναι καθόλου κολακευτικά, για τα μέχρι τώρα «πεπραγμένα» της ΕΕ σ’ αυτόν τον ευαίσθητο μεν, πλην όμως παντελώς εγκαταλελειμένο τομέα.

Διασπιστώθηκε, λοιπόν, ότι, παρόλο που η φυσική αγωγή είναι μέρος όλων των κεντρικών προγραμμάτων σπουδών στις χώρες-μέλη της ΕΕ, και είναι υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά και οι έφηβοι, γυμνάζονται και ασκούνται στα σχολιά, κατά μέσο όρο, μόλις κάτω από 70 ώρες τον χρόνο!

Η έρευνα έδειξε ότι η χρηματοδότηση για τη φυσική αγωγή στα σχολεία είναι ανεπαρκής, γεγονός που με τη σειρά του, αντανακλάται στην συχνά κακή ποιότητα και έλλειψη εξοπλισμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστά, αντιστοίχως, 26% και 38% στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Όψιμα αφυπνισθέντες και προκειμένου να περιορίσουν τους θανάτους αλλα, κυρίως, την ετήσια ζημιά των 80 δις ευρώ από την έλλειψη σωματικής άσκησης παιδιών και νέων, τον Μάϊο του 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο τριετές πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό, εγκρίνοντας μία χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος, για την περίοδο 2014-2020, του ύψους των 265 εκατομμυρίων ευρώ για όλη αυτή την περίοδο !

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε (sic) την ευρωπαϊκή εβδομάδα του αθλητισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαίας, για τον ρόλο και τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας.

Παρ’ όλα αυτά, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανησυχητικά και η σωματική αδράνεια, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για πάνω από 500.000 θανάτους ετησίως και να κοστίζει πάνω από 80 δις ευρώ το χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία!

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman