ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Το κοινωνικό κράτος του Κάστρο ζήλεψαν πολλά κράτη"

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Φιντέλ Κάστρο «έφυγε» και αν κάτι άφησε πίσω του αυτά είναι τα αξιοζήλευτα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Αυτό γράφει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, σημειώνοντας πως το ποσοστό αλφαβητισμού στην Κούβα είναι 100% ενώ το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται επίσης στις πρώτες θέσεις παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν.

 

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Unicef, το ποσοστό αλφαβητισμού νεολαία της Κούβας ανέρχεται σε 100%, όπως και το ποσοστό αλφαβητισμού των ενηλίκων. Τα πρώτα χρόνια της επανάστασης σημειώθηκαν και πολλές θετικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Η Κούβα φημίζεται για το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία δεν αποκαλύπτουν τη σημερινή έλλειψη στέγης και τροφής, το υψηλό κόστος των μεταφορικών αλλά και βασικών ειδών όπως τα βιβλία, το σαπούνι και τα ρούχα.

Η χώρα έχει καταφέρει σταθερά να διατηρήσει τον πληθυσμό της υγιή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, παρά τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, με σύστημα που το ζηλεύουν πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Ενδεικτικά το προσδόκιμο ζωής στην Κούβα είναι 81 έτη για τις γυναίκες και 77 για τους άνδρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσδόκιμο είναι 83 χρόνων και 79 αντίστοιχα.

16.si

Nα σημειωθεί πως η Κούβα διαθέτει το 11,1% του ΑΕΠ της για την υγεία ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αφιερώνει το 9,1%. Το νησί πρόσφατα με την ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού της Κούβας σε τμήματα της δυτικής Αφρικής κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού Έμπολα έλαβε κι άλλη ιατρική αριστεία.

Τον Οκτώβριο του 2014, 15.000 άτομα από το Κουβανικό ιατρικό προσωπικό συμμετείχαν εθελοντικά στην προσπάθεια ανακούφισης. Περισσότεροι από 450 ειδικά εκπαιδευμένοι κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφτασαν στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε για την καταπολέμηση της ασθένειας, γεγονός που τους καθιστά ως το μεγαλύτερο ενιαίο εθνικό μέτωπο ιατρικής δύναμης.

Την φήμη του νησιού για ιατρική αριστεία, απολαμβάνουν χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αυτή είναι μια αντανάκλαση της οπτικής του Φιντέλ Κάστρο σχετικά με το τι θεωρούσε ποιότητα ζωής (για τον «λαό»): «Η ποιότητα ζωής έγκειται στη γνώση, στον πολιτισμό. Οι αξίες, ακόμα και πάνω από τα τρόφιμα, τη στέγη και το ρουχισμό, αποτελούν την πραγματική ποιότητα της ζωής, την υπέρτατη ποιότητα ζωής». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman