ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«H μέρα που άλλαξε το μπάσκετ»

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου 

Στις 2 Δεκεμβρίου 1979 ξεκίνησαν όλα... Ήταν η ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Άρη ο Νίκος Γκάλης. Κοινώς... "η μέρα που άλλαξε το μπάσκετ".

 

37 χρόνια μετά, και ακόμα οι καρποί της κληρονομιάς που μας άφησε ο "γκάνγκστερ" δεν έχουν τελειώσει.

Το ξεκίνημα, όμως, ακόμα και για τον Γκάλη δεν ήταν εύκολο. Στην Ελλάδα, άλλωστε, έχουμε μεγάλη ευκολία να βγάζουμε αβίαστα συμπεράσματα και να κρίνουμε εύκολα τους ανθρώπους.

Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη ο Γκάλης χαρακτηρίστηκε από πολλούς "ατομιστής" και "άστοχος". Είναι αλήθεια πως δεν βρέθηκε σε καλή μέρα (έβαλε βέβαια 30 πόντους, αλλά με πολλές προσπάθειες) και ο Άρης νίκησε με μόλις έναν πόντο τον Ηρακλή. Δημοσιογράφοι της εποχής, ακόμη και συμπαίκτες του, δεν το σκέφτηκαν λεπτό και έσπευσαν να τον κρίνουν αρνητικά, μιλώντας μάλιστα για "προβληματική" μεταγραφή.

Στην κριτική τους, είχαν συμπεριλάβει και το μικρό δέμας του Νικ. Οι περιγραφές μιλούσαν για έναν δίμετρο παίκτη από τις ΗΠΑ και τελικά στο παρκέ είδαν τον Γκάλη του 1.83.

Ο "πατριάρχης" του Άρη, Ανέστης Πεταλίδης, είχε διακρίνει, όμως, ότι ο Γκάλης θα κάνει τη διαφορά και τότε είχε συμβουλέψει όσους τον επέκριναν:

«Προσέξτε. Εκεί που τώρα φτύνετε, θα γλύφετε», είχε προειδοποιήσει.

Η ιστορία τον δικαίωσε και ο Γκάλης είναι και θα είναι ο "Θεός" του ελληνικού μπάσκετ.

Ο ίδιος ο Νικ. σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook θυμάται το ξεκίνημα του ταξιδιού του στην Ελλάδα, πριν από 37 χρόνια και δεν κρατάει κακίες...

"Πέρασαν 37 χρόνια από το ντεμπούτο μου στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του ΑΡΗ απέναντι στον Ηρακλή. Ήταν ένας αγώνα που τον θυμάμαι πολύ έντονα παρόλο που πέρασαν αρκετά χρόνια γιατί ήταν η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού που ήταν γεμάτο από χαρές, τίτλους και διακρίσεις. Το πιο σημαντικό όμως που κέρδισα από το μπάσκετ είναι η αγάπη και η αναγνώριση από το σύνολο του φίλαθλου κόσμου ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζει ο καθένας. Στη φωτογραφία είμαι με το Χάρη Παπαγεωργίου, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, το Διαμαντή Σκόνδρα και το Βασίλη Παραμανίδη".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman