ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα σελίδα για την Airbnb

Tweet
Share
Tweet
Share

Με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις θα νοικιάζουν πλέον οι ιδιοκτήτες τα σπίτια τους σε τουρίστες, ενώ όριο θα μπει και στις κατοικίες που μπορεί να εκμισθώσει κάθε ιδιοκτήτης μέσω ίντερνετ στους ξένους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει «φρένο» στη νέα μόδα του Airbnb, έπειτα από τις συνεχείς αντιδράσεις του κλάδου των ξενοδόχων, οι οποίοι αφού υπερφορολογήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.), άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση να πατάξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονταν από τους μη επαγγελματίες του χώρου.  

Η ρύθμιση πραγματοποιείται στο όνομα «της ενθάρρυνσης της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας», της προαγωγής «του υγιούς ανταγωνισμού», αλλά και «της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Κάποιοι από τους ξενοδοχειακούς φορείς της χώρας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη ρύθμιση, σημειώνοντας πως η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας την ώρα άλλοι κάνουν λόγο για «στραγγαλισμό» και εξηγούν πως τα νέα δεδομένα θα φέρουν τα αντίθετα –από τα επιδιωκόμενα- αποτελέσματα.

home

Απώλειες άνω των 550 εκατομμυρίων στα ξενοδοχειακά καταλύματα

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2015 για την επίδραση της Οικονομίας του Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της, το Σεπτέμβριο του 2015 το συνολικό μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της χώρας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ.

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα φαίνεται να έχουν απώλειες από τα έσοδα διαμονής 523-554 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τα οποία εάν έμπαιναν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου θα δημιουργούσαν περί τις 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αναφέρει η ίδια μελέτη.

Βαριά φορολογία αλλά και πρόστιμα

Μέχρι σήμερα ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα να προβεί σε ευκαιριακή μίσθωση της κατοικίας του. Mε το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται «η αντιμετώπιση διαπιστωμένων φαινομένων παραοικονομίας». Το εισόδημα που αποκτάται από την ενοικίαση αυτή θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορολογίας των ενοικίων, ενώ σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης των καταλυμάτων αυτών μόνο για 90 μέρες το χρόνο και, εφόσον πρόκειται για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, μόνο για 60 μέρες. Υπέρβαση των ορίων αυτών θα μπορεί να γίνεται μόνο για όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα. Τέλος, με τη διάταξη παγώνει για δύο ακόμη χρόνια η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2017.

Σε περίπτωση παραβίασης των προϋ­ποθέσεων επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Πέρα από τις φορολογικές κυρώσεις σε περίπτωση μη δήλωσης έναρξης εργασιών κ.λπ., αν δια­πιστωθεί παράβαση των κανόνων, ο εκμισθωτής υποχρεούται εντός 15 ημερών να προβεί σε ενέργειες συμμόρφωσης, αλλιώς το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο ή και στο τετραπλάσιο του αρχικού, σε κάθε επόμενη διαπίστωση ίδιας παράβασης.

air

Οι αντιδράσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο πλαίσιο αυτό σημειώνει πως κάθε ποσοτικός ή ποιοτικός περιορισμός που θα επιβληθεί σε μια αγορά που από τη φύση της είναι αδύνατο να ελεγχθεί, θα οδηγήσει στην παρανομία και τη φοροδιαφυγή. «Ας αντιληφθούν όλοι ότι ουδείς ιδιοκτήτης πρόκειται να γίνει πλούσιος από τη δραστηριότητα αυτή. Η ομαλή λειτουργία των μισθώσεων αυτών είναι απόλυτα απαραίτητη, όχι μόνον για την πληρότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, αλλά και γιατί αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και ελπίδα πάμπολλων ιδιοκτητών κατοικιών σε όλη τη χώρα, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές δανειακές και φορολογικές (ΕΝΦΙΑ κλπ.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Η κατάθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ρυθμίζει τους όρους και τη φορολόγηση των εισοδημάτων για τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες, στα πλαίσια της σκιώδους οικονομίας, έρχεται επιτέλους να ρυθμίσει ένα θέμα το οποίο το Ξ.Ε.Ε., με αδιάλειπτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, τοποθέτησε στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), κ.  Γιώργος Τσακίρης. Το Ξ.Ε.Ε. χαρακτηρίζει ως ένα θετικό πρώτο βήμα την εισαγωγή διάταξης που ρυθμίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ενώ κρίνει το πρόστιμο για τους παραβάτες ιδιαίτερα χαμηλό.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, είχε επισημάνει πως οι «γκρίζες μισθώσεις» της Airbnb καλύπτουν πλέον το 10% του συνόλου του ελληνικού τουρισμού με τάσεις διπλασιασμού κατ’ έτος. Παράλληλα, είχε εξηγήσει πως ο ΣΕΤΕ δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τέτοιες κινήσεις, εφόσον λειτουργούν θετικά για την οικονομία, μέσω της ομοιόμορφης φορολογίας.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) χαρακτηρίζει «άνθρακα» το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τονίζει πως ανοίγει το δρόμο στην παραοικονομία. «Δυστυχώς η νομοθετική πρωτοβουλία που καθορίζει τους όρους και τη φορολόγηση των εισοδημάτων για τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες, και που με τόση αδημονία περίμενε ο κλάδος των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, ευελπιστώντας να μπουν οι κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς των «γκρίζων» τουριστικών καταλυμάτων και τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει από τη λειτουργία τους, όχι μόνο δεν αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ανοίγει “κερκόπορτα” στη φοροδιαφυγή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κυριακή Αξιώτη




Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman