ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χορωδία του Κόκκινου Στρατού: Οι πιο χαρακτηριστικές εκτελέσεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, περισσότερα από 60 μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ Tu-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται σύμβολο για τη Ρωσία, ενώ έχει δώσει παραστάσεις παντού, ακόμα και σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Χορωδία Αλεξαντρόφ, στην οποία μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις θριαμβευτικές περιοδείες της με την ονομασία «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού». Στο ρεπερτόριό της συγκαταλέγονται περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες.

Να σημειωθεί πως το καλλιτεχνικό σύνολο ήταν από τα λίγα που περιόδευσε στο εξωτερικό κατά τη σοβιετική περίοδο. Έδωσε και εκατοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησε δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα στις γιορτές.

Στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι καλλιτέχνες διοργάνωσαν πάνω από 1.500 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία.

Ο Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, στρατηγός και ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154, συνοδεύοντας τους χορωδούς που πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. 

Ο Χαλίλοφ «συνεισέφερε σημαντικά στο σύγχρονο πολιτισμό, ως διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης», είπε η υφυπουργός Όλγα Γκολόντες χαρακτηρίζοντας τον χαμό του «ανεπανόρθωτη απώλεια».

Παρακάτω θυμόμαστε μερικές από τις παραδοσιακές εκτελέσεις της χορωδίας που θα μείνουν πάντα στη μνήμη μας. Από τα παραδοσιακά Kalinka και Katusha, μέχρι το Sweet Home Alabama των Lynyrd Skynyrd που το τραγούδησαν μαζί με τους Φινλανδούς πανκ Leningrad Cowboys στη συναυλία MTV Awards το 1994. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman