ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η παγκόσμια μουσική σκηνή πιο φτωχή το 2016

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι θάνατοι των διασήμων καλλιτεχνών που σημειώθηκαν το 2016 δεν έχουν προηγούμενο. Όλοι μας, τη χρονιά που πέρασε, αναρωτηθήκαμε γιατί φέτος χάθηκαν τόσοι πολλοί και κάθε φορά που μαθαίναμε για κάποιον προσπαθούσαμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως πρόκειται για τον τελευταίο. Κι όμως… Η «μαύρη» αυτή χρονιά μας επιφύλασσε πολλά. Ας κάνουμε μια αναδρομή στις τραγικές απώλειες που σημειώθηκαν.

 

Λίγες ώρες πριν μπει το 2016 πληροφορηθήκαμε την είδηση θανάτου της Νάταλι Κολ, ενώ ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπάουι και του Πρινς αργότερα συγκλόνισε όχι μόνο τους μυημένους στα κομμάτια τους, αλλά και όσους απλά τα είχαν σιγοτραγουδήσει έστω μια φορά.

Κάποιους μήνες πριν η χρονιά μας αποχαιρετήσει για πάντα, στη λίστα με τους ανθρώπους που χάθηκαν προστέθηκε ο Λέοναρντ Κοέν και ο Τζορτζ Μάικλ που άφησε την τελευταία πνοή στα 53 του.

Ο ειδικός στις νεκρολογίες Νικ Σέρπελ του BBC – που φέτος παραδέχεται ότι είχε τριπλάσια δουλειά από άλλες χρονιές – απαντά στο παραπάνω ερώτημα για τη συχνότητα των θανάτων μέσα από μια λογική εξήγηση, την οποία θα συναντήσουμε και την επόμενη χρονιά. Κι αυτή είναι η ηλικία. Όπως είχαμε γράψει στο penna, οι καλλιτέχνες που έγιναν διάσημοι το 1960 αυτή τη στιγμή μπαίνουν στα 70 και όσο να πεις δεν έκαναν και την πιο υγιεινή ζωή. 

Ο αρθρογράφος μιλά και τον παράγοντα social media, στα οποία το γεγονός του θανάτου γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο. Οι περισσότεροι από τους stars που «έφυγαν» επίσης σε κάποια στιγμή της ζωής τους ήταν ευάλωτοι στις καταχρήσεις ουσιών. Τα εν λόγω αποδεικνύει και η θεωρία, με βάση την οποία οι αστέρες της ροκ και της ποπ πεθαίνουν κατά μέσο όρο 25 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο άνθρωπο.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δυστυχώς τα κακά μαντάτα θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι πετυχημένοι άνθρωποι του θεάματος θα μπαίνουν στα 80 τους και φυσιολογικά θα έχουμε κι άλλες απώλειες. 

Ιδού μερικά ονόματα της μουσικής που έφυγαν μέσα στο 2016 – ανάμεσά τους και ο δικός μας Θάνος Ανεστόπουλος (Διάφανα Κρίνα), που πάλεψε με τον καρκίνο και τελικά νικήθηκε.

Στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο μεγάλος Τζορτζ Μάικλ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών. Η ανακοίνωση έγινε στις 23:00 ώρα Αγγλίας (1:00 πμ ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Κυριακής. O Μάικλ τραγούδησε ίσως το δημοφιλέστερο pop χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών, το «Last Christmas» και το νέο του θανάτου του ανήμερα των Χριστουγέννων προσέδωσε μπόλικη τραγική ειρωνεία στην δυσάρεστη είδηση.

michael

«Έφυγε» και ο θρύλος David Bowie στα 69 του χρόνια μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο, λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του και την κυκλοφορία του νέου του δίσκου. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε μέσα από την επίσημη σελίδα του τις 10 Ιανουαρίου 2016, στο Facebook και το Twitter.

bo

Στις 26 Ιανουαρίου πέθανε ο 53χρονος ερμηνευτής των επιτυχιών «Everything coming up roses» και «Wonderful Life». Ο Black νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση – σε κώμα – ύστερα από τροχαίο. Ο τραγουδιστής είχε γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία τη δεκαετία του 1980, κυρίως μέσα από το δημοφιλές τραγούδι «Wonderful Life».

black

Στις 16/7 του 2016, σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Άλαν Βέγκα, ο οποίος υπήρξε τραγουδιστής των Suicide. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της ιστοσελίδας του Henry Rollins στην οποία ανέβηκε η σχετική ανακοίνωση της οικογένειας του Vega.

Ο Άλαν Βέγκα γεννήθηκε το 1938 στο Brooklyn και το πραγματικό του όνομα ήταν Boruch Alan Bermowitz. Γνώρισε τον Martin Rev το 1970 και λίγο μετά δημιούργησαν του Suicide μαζί με τον Paul Liebgott.

vega

Στις 18/1 άφησε την τελευταία του πνοή ο Γκλεν Φρέι, ο παραγωγικότατος κιθαρίστας, τραγουδιστής, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Eagles.

Ο Φρέι πέθανε στη Νέα Υόρκη από επιπλοκές από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οξεία ελκογόνο κολίτιδα και πνευμονία, όπως ανακοίνωσε το συγκρότημα.

frei

Στις 23/10 απεβίωσε ο γνωστός συνθέτης Λέον Ράσελ, που εργάστηκε στο χώρο της μουσικής από 14 ετών και έκανε σημαντική καριέρα με το όνομα Χανκ Γουίλσον στην κάντρι μουσική, ενώ το 2011 απέκτησε το δικό του αστέρι στο Rock & Roll Hall of Fame.

russ

Έφυγε από τη ζωή στις 23/10 από ξαφνική καρδιακή προσβολή, στα 57 του χρόνια, ο εκκεντρικός τραγουδιστής του συγκροτήματος «Dead or Alive». Ο αντισυμβατικός τραγουδιστής Πιτ Μπερνς, που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει αγνώριστος από τις απανωτές πλαστικές επεμβάσεις, έγινε γνωστός το 1980 για το ανδρόγυνο στιλ του και την τεράστια επιτυχία του «You Spin Me Round (Like a Record)». Επίσης, εμφανίστηκε στο Celebrity Big Brother το 2006, και πήρε την 5η θέση.

pete

Το Σεπτέμβριο του 2016 πέθανε σε ηλικία 66 χρονών, ο Rod Temperton, ο Bρετανός συνθέτης γνωστός για το πολυαγαπημένο τραγούδι του Michael Jackson, «Thriller» καθώς και για το «Rock With You».

rod

Ο Τζον Μπέρι, ιδρυτικό μέλος των Beastie Boys, άφησε την τελευταία του πνοή τον Μάιο του 2016 σε ηλικία 52 ετών. Ο κιθαρίστας, πέθανε σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο Danvers της Μασαχουσέτης, όπως γράφει το περιοδικό Rolling Stone.

beri

Στις 21 Απριλίου η παγκόσμια μουσική σκηνή σοκαρίστηκε στην είδηση του θανάτου του Prince. Το άψυχο σώμα του 57χρονου καλλιτέχνη βρέθηκε στο συγκρότημα Πέισλι Παρκ στην Μινεσότα, νωρίς το πρωί. Ο θρυλικός δημιουργός και ερμηνευτής έγινε διάσημος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και παρέμεινε πρωταγωνιστής για τις επόμενες δεκαετίες. Ήταν ένας πραγματικός σούπερ σταρ, που συνδύαζε στοιχεία από rock, R&B, soul και hip-hop μουσικές, δημιουργώντας τον δικό του ξεχωριστό "ήχο", που τον έκανε μοναδικό στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, με πωλήσεις περισσότερων από 100 εκατ. δίσκων κατά τη διάρκεια της 40ετούς καριέρας του.

prince

Στα 72 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο γιος του θρυλικού μουσικού Φρανκ Σινάτρα. Ο Φρανκ Σινάτρα Τζούνιορ υπέστη καρδιακή προσβολή στις 16 Μαρτίου 2016, ενώ ετοιμαζόταν να δώσει συναυλία στη Φλόριντα με τα αγαπημένα τραγούδια του πατέρα του.

frank

Ο λογοτέχνης της μουσικής, Λέοναρντ Κόεν, πέθανε στα 82 του χρόνια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο Facebook. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα με την Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ίλεν. Η ίδια πέθανε τον Ιούλιο του 2016 στα 81 της. Στο γράμμα αποχαιρετισμού ο Κοέν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πλέον "μεγάλωσαν, τα σώματα τους καταρρέουν και σύντομα θα την ακολουθήσει στο ταξίδι της".  Για εκείνη έγραψε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, το «So long, Marianne»,  καθώς και το «Bird on a wire».  Στο ελληνικό νησί ο Καναδός τροβαδούρος έγραψε το μυθιστόρημα «The Favorite Game» ενώ ολοκλήρωσε και τη συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Flowers for Hitler».

koen

Τη μάχη με τη ζωή αλλά και τον καρκίνο έχασε ο τραγουδιστής των Διάφανων Κρίνων, Θάνος Ανεστόπουλος, καθιστώντας την ελληνική μουσική σκηνή φτωχότερη. Ως ένας από τους πιο σπουδαίους μουσικούς και στιχουργούς της γενιάς του, ο Θάνος Ανεστόπουλος άφησε πίσω του μια σημαντική μουσική κληρονομιά για τους νεότερους.

ane

Ο Τζακ Έλι, τραγουδιστής του συγκροτήματος Kingsmen, ο οποίος ήταν κυρίως γνωστός για την επιτυχία της δεκαετίας του ’60 «Louie Louie», πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Ο γιος του, Σον Έλι, δήλωσε ότι ο τραγουδιστής πέθανε στο σπίτι του στο Ρέντμοντ του Όρεγκον έπειτα από μακροχρόνια μάχη με ασθένεια.

eli

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman