ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς ήταν οι γάτες στην αρχαιότητα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Γενικώς θεωρούμε πως ο σκύλος είναι ο πιο παλιός και πιστός φίλος του ανθρώπου, ωστόσο έρευνες Δανών αρχαιολόγων αποδεικνύουν πως εξίσου μακρά είναι και η ιστορία του ανθρώπου με τη γάτα. Οι επιστήμονες πριν λίγο καιρό εντόπισαν οστά τριών αρχαίων οικόσιτων αιλουροειδών στο Άαλμποργκ της βόρειας Γιουτλάνδης και τα ευρήματα έχουν πολλά να πουν για την παρέα που τα πανέξυπνα τετράποδα έκαναν με τους ανθρώπους μιας εποχής 2000 χρόνια μακριά από το σήμερα.

Τα υπολείμματα των σκελετών ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή και πριν την ανέγερση πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο σημείο. Τα οστά των δύο από τις τρεις γάτες προέρχονται από τον πρώτο αιώνα. Η περιοχή, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου, ήταν αμιγώς γεωργική με πλούσια κτηνοτροφική δραστηριότητα, γεγονός που δικαιολογεί την ύπαρξη οικόσιτων ζώων.   

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2014 και ολοκληρώθηκαν το 2015. Το υλικό ωστόσο που συγκέντρωσαν οι αρχαιολόγοι ήταν τόσο ετερόκλητο και για το λόγο αυτό χρειάστηκαν περίπου έναν χρόνο για την ταξινόμηση του και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Εντοπίστηκαν παράλληλα και οστά αιγοπροβάτων καθώς και απομεινάρια γεωργικών εργαλείων, ωστόσο μέχρι στιγμής, το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι τα οστά των γάτων, ακριβώς λόγω της παλαιότητας τους.   

1117906 Dyreknogler og tænder fra Postgården VI Foto Aalborg Historiske Museum

Σύμφωνα με γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature νωρίτερα τον Σεπτέμβρη, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία για την εξάπλωση του είδους της γάτας στην Ευρώπη. Με βάση αυτή, οι γάτες ήρθαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε δύο φάσεις. Με δεδομένο ότι όλες προέρχονται από την Αίγυπτο, και εν συνεχεία πέρασαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στην πρώτη φάση πέρασαν στην Ευρώπη και ειδικά στη Δανία, ως ζώα - βοηθοί των ψαράδων και των ναυτικών, με αποκορύφωμα την εποχή των Βίκινγκ.   

Στη δεύτερη φάση εξάπλωσής τους, οι άγριες γάτες της Μέσης Ανατολής, είδος συγκεκριμένης μιτοχονδριακής γενεαλογίας, επεκτάθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου και φιλοξενήθηκαν -και τελικώς εξημερώθηκαν- από ναυτικές και αγροτικές οικογένειες. Με βάση τη μελέτη, οι φυτείες με σιτηρά προσέλκυαν τρωκτικά, τα τρωκτικά προσέλκυαν γάτες και πολύ σύντομα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε το μέσο εξολόθρευσης των εισβολέων στις σοδειές του.      

gates

Στη συνέχεια –και άπειρα χρόνια μετά- το είδος κατέβηκε και σκορπίστηκε στην Αφρική και την Ευρασία. Η μιτοχονδριακή ομοιότητα των γάτων της Αιγύπτου -μουμιοποιημένων και γι' αυτό σε άριστη κατάσταση, προκειμένου να μελετηθούν χρόνια πίσω από τους επιστήμονες- συναντάται τόσες σε γάτες του 4ου αιώνα π.Χ, όσο και σε μεταγενέστερες γάτες στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και την υποσαχάρια Αφρική.

Το DNA τους σχετίζεται με το DNA γάτων του 8ου και του 11ου αιώνα, που εντοπίστηκαν σε ανασκαφές της Βόρειας Γερμανίας. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman