ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το κίνημα με τις πορτοκαλί σακούλες μας μαθαίνει να ανακυκλώνουμε σωστά!

Tweet
Share
Tweet
Share

Κυριακή Αξιώτη

Η Cyclefi ήταν μια από τις ομάδες που κατάφερε να ξεχωρίσει στο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas - The Venture κι’ αυτό γιατί δεσμεύτηκε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης, αυτό των σκουπιδιών και παράλληλα να ενημερώσει το κόσμο για την ανακύκλωση, δίνοντας του κίνητρα να ανακυκλώνει τα απορρίμματα.

 

Πίσω απ’ την ιδέα ξεπροβάλλει μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καινοτόμες ιδέες, φρέσκιες αντιλήψεις και πολλή όρεξη για δημιουργία. Μιλήσαμε με το Γιώργο Στέγγο, μέλος της ομάδας, ο οποίος μας εξήγησε την αξία που έχει η ανακύκλωση στις ζωές μας.

-Πότε και με ποια αφορμή δημιουργήθηκε η ομάδα της Cyclefi; Ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος;

Παρά τις ατελείωτες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα, παραμένουν πεισματικά χαμηλά και φαίνεται να οδηγούν σε ελάσσονα αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, λόγω της αναποτελεσματικότητας που υπάρχει στην έξυπνη διαχείριση των στερεών αστικών απορριμμάτων.

Το γεγονός ότι το ποσοστό της ανάκτησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, αφήνει τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Αν και πολλοί Έλληνες αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, αδυνατούν να την υιοθετήσουν ως τρόπο ζωής στη καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και οι αριθμοί που αφορούν την συνολική μας απόδοση στην ανακύκλωση ως κοινωνία παραμένουν ακόμα ιδιαίτερα χαμηλοί. Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ανακυκλώνουν σχεδόν το 70% των απορριμμάτων τους, η Ελλάδα επιλέγει να στέλνει κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, για θάψιμο και όχι για αξιοποίηση.

Η δυσμενής υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της ανακύκλωσης αποτέλεσε την αφορμή για την προσπάθεια αντιμετώπισης του σημαντικού αυτού προβλήματος που καταστρέφει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όλοι μας καθημερινά.

Η Cyclefi, αρχικά προχώρησε στην αποδοχή της παραπάνω πραγματικότητας. Η σκέψη είναι απλή: "Τα σκουπίδια θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τα αφήσουμε να πάνε εντελώς χαμένα".

Στην συνέχεια, σκεφτήκαμε με ποιο τρόπο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να αρχίσουν να ανακυκλώνουν πιο συστηματικά, αλλά κυρίως σωστά. Είναι φανερό πως η υιοθέτηση μιας υγιούς ανακυκλωτικής συμπεριφοράς απαιτεί την προσφορά στον πολίτη των κατάλληλων κινήτρων.

Έχουμε διδαχθεί ότι μια ουσιαστική και μαζική κοινωνική αλλαγή, είναι επιτυχημένη όταν συνδυάζεται με την σωστή εκπαίδευση, αυξάνει τη συμμετοχή των ανθρώπων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διαχρονική θετική αλλαγή συμπεριφοράς.

Στη Cyclefi, πιστεύουμε βαθειά, πως αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς, πρέπει να βασίζεται στην φιλοσοφία της ανταμοιβής και της προτροπής και όχι σε αυτήν της τιμωρίας.

Έτσι θεωρούμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, που θα έχει την μεγαλύτερη επίδραση και θα επιφέρει τις πιο θεαματικές αλλαγές στην κοινωνία μας, οφείλει να είναι η προσφορά της σωστής ανταμοιβής, απ’ ότι η επιβολή μιας σκληρής τιμωρίας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία της Cyclefi την άνοιξη του 2016 με απώτερο στόχο την εκπαίδευση των Ελλήνων στον τομέα της ανακύκλωσης προσφέροντας ελκυστικά κίνητρα για όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια μας για αλλαγή συμπεριφοράς των Ελλήνων.

-Από πόσα και ποια μέλη αποτελείται η ομάδα σας;

Η Cyclefi αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καινοτόμες ιδέες, φρέσκιες αντιλήψεις και πολύ όρεξη για δημιουργία, που έχει βαλθεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας.

Είμαστε η Εύη Φρέρη, ο Γιώργος Στέγγος, και ο Άκης Μαρούτας, και πιστέψτε με, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι πως όλα ξεκινούν από τον τρόπο που επικοινωνείς το πρόβλημα.

Οι δυο από τους τρεις, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, βγήκαμε στο εξωτερικό να συνεχίσουμε περαιτέρω την επιμόρφωσή μας, κάνοντας τις μεταπτυχιακές μας σπουδές πάνω στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, στις ΗΠΑ και στη Γερμανία αντίστοιχα. Η τρίτη της παρέας, μόλις ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε άνθρωποι που έχουμε επενδύσει αρχικά στην εκπαίδευσή μας, και τώρα αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνδυάσουμε τις γνώσεις μας, για τη δημιουργία της Cyclefi. Άλλωστε, για εμάς η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής χρόνια τώρα. Απλά κουραστήκαμε να βλέπουμε ότι αποτελούμε μια πληθυσμιακή εξαίρεση και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την αυτονόητη τάση.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή δύο ακόμα μελών που πλαισιώνουν την ομάδα μας και προσφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην προσπάθεια μας για τη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου επιτεύγματος, να αλλάξουμε την εικόνα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Οι θέσεις τους στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη Microsoft φανερώνουν από μόνες τους την τεράστια προστιθέμενη αξία που λαμβάνουμε από τη συμμετοχή τους σε κάθε μας συνάντηση.

 cy

-Τι ακριβώς προσφέρει η Cyclefi;

Η Cyclefi προσφέρει μία καινοτόμα προϊοντική υπηρεσία, που παρέχει οφέλη με τη μορφή εκπτωτικών υπηρεσιών, σε όλους όσους κάνουν χρήση των προϊόντων της, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και γενικότερα την υιοθέτηση εκείνης της συμπεριφοράς που συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος και προσθέτει ποιότητα στις ζωές και στις πόλεις μας.

Η Cyclefi για την ώρα παρέχει προϊόντα για να αρχίσουν οι πολίτες να αντιμετωπίζουν τα απορρίμματά τους, ως αντικείμενα που έχουν πολύτιμη αξία και όχι απλά ως άχρηστα σκουπίδια. Έτσι, έχουμε ετοιμάσει δυο (2) προϊόντα τα οποία και σκοπεύουμε να παρέχουμε άμεσα στους πολίτες. Το ένα είναι το πακέτο με τις τσάντες της ανακύκλωσης και το άλλο ο οικιακός μας κάδος ανακύκλωσης, μιας και δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους ανθρώπους γύρω μας να ανακυκλώνουν, αν δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να μπορούν να έχουν μέσα στο σπίτι τους ένα κάδο αποκλειστικά για ανακύκλωση.

Επίσης, όπως εξήγησα, η Cyclefi παρέχει σε όλους τους χρήστες της ένα πακέτο ανακύκλωσης, που αποτελείται από πέντε (5) σακούλες ανακύκλωσης και πέντε (5) μοναδικές ετικέτες, στις οποίες υπάρχει ένας μοναδικός QR-κωδικός, που αποτελεί και την προσωπική ταυτότητα του κάθε χρήστη. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε τσάντα ανακύκλωσης, έχει τον έναν αποκλειστικό ιδιοκτήτη, για τον οποίον είναι γνωστό πόσο συχνά και πόσο υπεύθυνα ανακυκλώνει. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες της υπηρεσίας, δεν αγοράζουν απλά το πακέτο ανακύκλωσης της Cyclefi, αλλά αντ' αυτού αγοράζουν με μεγάλη έκπτωση, τα οφέλη σε υπηρεσίες, από τη χρήση του πακέτου αυτού.

Όσοι παραλάβουν το πακέτο αυτό, θα πρέπει απλά να εισάγουν τον 12ψήφιο μυστικό αριθμό που αναγράφεται πάνω στις ειδικές μπλε ετικέτες με τους μοναδικούς QR κωδικούς, στη πλατφόρμα μας. Και θα παραλάβουν άμεσα την εκπτωτική τους υπηρεσία. Στόχος της Cyclefi είναι να δημιουργήσει ένα «καλάθι ανταμοιβών» και να μπορεί ο κάθε χρήστης να επιλέγει την εκπτωτική υπηρεσία που επιθυμεί και να μειώνει έτσι τα μηνιαία πάγια έξοδα του νοικοκυριού του. Για το λόγο αυτό η Cyclefi διαπραγματεύεται στη παρούσα χρονική στιγμή με εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Στη συνέχεια, οι πολίτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας, θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανακυκλώνουν, γεμίζοντας την πορτοκαλί τους τσάντα, την οποία αφού τη δέσουν, θα πρέπει να περάσουν την ειδικά σχεδιασμένη μπλε ετικέτα, με τον μοναδικό QR κωδικό, στο “χεράκι”/λαβή της τσάντας. Μετά πετάνε την πορτοκαλί τσάντα στον πλησιέστερο μπλε κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς τους. Τόσο απλά!

Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα απορριμματοφόρα οχήματα της δημοτικής αρχής συλλέγουν από τους μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και τα μεταφέρουν στο συνεργαζόμενο με τον Δήμο εργοστάσιο ανακύκλωσης (Κ.Δ.Α.Υ.). Η ομάδα της Cyclefi έχει φυσική παρουσία στα συνεργαζόμενα εργοστάσια ανακύκλωσης (Κ.Δ.Α.Υ.), όπου εντοπίζει, αφαιρεί και συγκεντρώνει τις ειδικές μπλε ετικέτες με τους μοναδικούς QR κωδικούς. Στη συνέχεια, η ομάδα της Cyclefi σαρώνει τους συγκεκριμένους κωδικούς με ειδική συσκευή ανάγνωσης QR κωδικών, και αρά επαληθεύει αρχικά αν έκανε ανακύκλωση κάποιος και στη συνέχεια πόσο σωστά την έκανε.

-Τι σημαίνει για εσάς η ανάδειξη της Cyclefi ανάμεσα σε δεκάδες ομάδες στον παγκόσμιο διαγωνισμό Chivas-The Venture;

Η Cyclefi είναι μία καινοτόμα προϊοντική υπηρεσία, που μέσω μίας online πλατφόρμας, παρέχει οφέλη, με τη μορφή εκπτωτικών υπηρεσιών, σε όλους όσους κάνουν χρήση των προϊόντων της, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και γενικότερα την υιοθέτηση εκείνης της συμπεριφοράς που συμβάλει στην αύξηση της ανακύκλωσης και γενικότερα στη προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα προσθέτει ποιότητα στις ζωές μας και στις πόλεις μας.

Ουσιαστικά, παρέχει μια online πλατφόρμα έτοιμη να παρέχει έναν πρωτοποριακό μηχανισμό παρακολούθησης, ιχνηλασιμότητας, ανίχνευσης και καταγραφής της ανακύκλωσης που πραγματοποιούν οι πολίτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία, ενώ παράλληλα τους επιβραβεύει για την συνεπή τους στάση με εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση των γενικότερων εξόδων του νοικοκυριού τους.

Η Cyclefi μπορεί να σχηματίσει έναν θετικό αντίκτυπο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνή επίπεδο, μιας και αποτελεί έναν αποτελεσματικό φορέα κοινωνικής αλλαγής. Προσπαθεί να φέρει έναν κοινωνικό αντίκτυπο, έχοντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για να το επιτύχει... Αυτός ο πρωτότυπος τρόπος επιχειρηματικότητας, που προτείνει η επιχείρηση πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που στοχεύει να λύσει, μπορεί να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία μέσα από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για το λόγο αυτό, η συμμετοχή μας στον ελληνικό τελικό του Chivas The Venture, γίνεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς η Cyclefi βρίσκεται στο μεταίχμιο του να δημιουργήσει μια υπηρεσία με τεράστιο θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, την κοινωνία και για το "πορτοφόλια" των πολιτών, σε όλο τον κόσμο.

cy 2

-Σε περίπτωση που κερδίσετε τον ελληνικό τελικό, πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματα; Υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί;

Μέχρι και σήμερα, η βασική πηγή χρηματοδότησης της ιδέας μας, καλύπτεται από προσωπικά μας έξοδα, τα οποία δημιούργησαν μία σημαντική βάση για την έναρξη της εταιρείας. Παρόλα αυτά, για να μπορέσουμε να εξελίξουμε και να καλύψουμε στη συνέχεια βασικά έξοδα τα οποία θα μας βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξης της ιδέας, χρειαζόμαστε επιπλέον χρήματα.

Για το λόγο αυτό και στην περίπτωση που κερδίσουμε τον ελληνικό τελικό, θα αξιοποιήσουμε το χρηματικό ποσό με σκοπό να μπορέσουμε να εισάγουμε αφενός πιο γρήγορά το προϊόν στην αγορά λύνοντας σημαντικά λειτουργικά εμπόδια και αφετέρου να μπορέσουμε να εξαπλώσουμε τη μέθοδό μας για αποτελεσματική ανακύκλωση, σε όλη την Ελλάδα, κινήσεις οι οποίες απαιτούν μεγάλο κεφάλαιο για να πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα καλυφθεί ένα δαπανηρό κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων μας, τα οποία θέλουμε με τη βοήθεια καινοτόμων εργαλείων και μέσων, να τα κάνουμε ακόμη πιο εύχρηστα για τον πολίτη που χρησιμοποιεί την υπηρεσία μας.

-Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια start up κατά την ίδρυσή της στην Ελλάδα της κρίσης;

Το να στήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα, μπορεί να δείχνει και απόπειρα αυτοκτονίας. Μιας και φαντάζει τουλάχιστον προδιαγεγραμμένο να ακολουθήσεις την πορεία της χώρας σου, η οποία δυστυχώς δείχνει να καταρρέει. Παρόλα αυτά, έχουμε μια σιγουριά πως η καινοτομική λύση της Cyclefi, αποτελεί παράλληλα και συγκριτικό της πλεονέκτημα, απέναντι σε όλα τα εμπόδια που προκύπτουν από την ελληνική ύφεση.

Είναι γεγονός πως όλες οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών ήθελαν να έχουν το κράτος είτε πελάτη είτε εργοδότη. Εμείς, δεν προσεγγίζουμε έτσι την πραγματικότητα, ειδικά την στιγμή που έχουμε ένα κράτος αυτή τη στιγμή προσπαθεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Επομένως, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως τα δύο βασικότερα εμπόδια στον τομέα ανάπτυξης νέων ιδεών είναι η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν τις δομές της χώρες και η έλλειψη άμεσων πηγών κεφαλαίου που θα συμβάλλουν στην άμεση ανάπτυξη της εκάστοτε ιδέας. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι καθοριστικοί και πιστεύουμε πως από τη στιγμή που αντιμετωπιστούν, η χώρα θα μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα, καθώς θα ανοίξουν άμεσα θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθεί η επιθυμία επενδύσεων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman