ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το ταξίδι των βιβλίων

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο πληθυσμός που δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει στην Ινδονησία μπορεί να είναι λιγότερος σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο ακόμα και σήμερα υπάρχουν ένα εκατομμύριο ενήλικες που βρίσκονται πίσω σε αυτό το κομμάτι.

Στην περιοχή Purbalingga στο νησί Iάβα ο Sururi βοηθά την κοινωνία με όποιο τρόπο μπορεί, ενώ στο σκοπό αυτό της ζωής του τον στηρίζει και η Λούνα, το άγριο του άλογο. Οι δύο σύντροφοι βοηθούν ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, πρόσβαση σε βιβλία.

Η Λούνα είναι ένα πρώην άγριο άλογο που φτάνει μόλις και μετά βίας το ύψος των ώμων ενός ενήλικου άνδρα, όπως είναι ο Rodvan Sururi.

Oι δυο τους παρέα ταξιδεύουν στα χωριά ενώ το άλογο κουβαλά κιλά βιβλίων στην πλάτη του. Επισκέπτονται σχολεία τρεις φορές την εβδομάδα - κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ κάποιες φορές ο κύριος Sururi φέρνει μαζί την κόρη του, Indriani.

lib

Ο κύριος Sururi είναι επιστάτης και περιποιείται στάβλους με άλογα ενώ η ιδέα για τη διάδοση του διαβάσματος γεννήθηκε όταν ένας συνάδελφος του μια μέρα του έθεσε το ερώτημα για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τα χόμπι τους. Τότε ο κύριος Sururi σκέφτηκε τα ταξίδια και το άλογό του, το βασικό όμως πρόβλημα ήταν πως δεν είχε βιβλία.

Αρχικά ο εμπνευστής της ιδέας ξεκίνησε την βιβλιοθήκη του με 136 παιδικά βιβλία, αλλά μετά από τη δημοσιότητα που πήρε η προσπάθεια του μέσω των social media, οι τίτλοι έγιναν χιλιάδες​!

To όνειρο του εκτός από το να γίνει ιδιοκτήτης ενός αλόγου, είναι να καταφέρει να ανοίξει μια δική του βιβλιοθήκη έξω από το σπίτι του.

louna library 03 roll

Ο πιστός του φίλος του έδωσε κάποια. Έτσι, ζήτησε την άδεια να μπορεί να χρησιμοποιεί ένα άλογο για τις μετακινήσεις κι έτσι η αλογο-βιβλιοθήκη ξεκίνησε τα δρομολόγιά της. Σύμφωνα με την UNESCO, η Ινδονησία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αναλφαβητισμού τα τελευταία χρόνια, κατεβάζοντας το ποσοστό των αναλφάβητων ενηλίκων από 15,4 εκατομ. που ήταν το 2004, στα 6,7 εκατομ. το 2011.

louna library 04 roll

louna library 05 roll

book

bb 2

bb 3

bb 4

bb 5

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman