ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού θα αγοράσεις φθηνά τσιγάρα, αλκοόλ και ναρκωτικά;

Tweet
Share
Tweet
Share

Η πώληση του αλκοόλ, των τσιγάρων ή των ναρκωτικών είναι μια διαδικασία που διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ σίγουρα σε μεγάλο βαθμό διαφέρουν και οι τιμές για κάποιον που θέλει να προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα. Η αγορά τους μπορεί να κοστίσει περίπου 40 δολάρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, ενώ 1.440 θα δώσει κανείς γι’ αυτά στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον Bloomberg Vice Index.

Το διεθνές δίκτυο συνέκρινε τις τιμές ενός καλαθιού με αγαθά όπως αλκοόλ, καπνός, αμφεταμίνες, κάνναβη, κοκαϊνη και οπιούχα, σε περισσότερες από 100 χώρες.

640x 1

Σε απόλυτους όρους, οι χαμηλότερες  εντοπίζονται στο Κονγκό, την Ονδούρα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος. Αντιθέτως, οι υψηλότερες καταγράφονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Γύρω στα 100 ευρώ θα αγοράσει κανείς το καλάθι σε 18 χώρες, οι οποίες εκτείνονται από το Περού ως την Καμπότζη.

«Είναι όλα σχετικά στο κόστος διανομής», λέει ο Peter Reuter, καθηγητής στη σχολή Δημόσιας Πολιτικής και Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Maryland, ο οποίος εξηγεί πως όσο πιο κοντά είσαι στον παραγωγό, τόσο μειώνεται το κόστος.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι 50 πιο φθηνοί προορισμοί για να αγοράσεις τις ουσίες που θες:

50

Το Bloomberg έκανε τη δική του έρευνα σχετικά με το θέμα. Η ετήσια παγκόσμια έκθεση για τα ναρκωτικά δημοσιεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι μελέτες οι οποίες περιλαμβάνουν τιμές, πολλές φορές μπορεί να μην είναι ακριβείς σε βάθος χρόνου, καθώς τα δεδομένα της οικονομίας αλλάζουν συνεχώς.

Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε πολλούς από τους χρήστες αλλά και τους dealers ναρκωτικών, για να περιορίσει το πρόβλημα. Στην Ταϋλάνδη υπάρχουν ιστορίες διακινητών που ρίχτηκαν στη φυλακή για να γλιτώσουν τη θανατική ποινή.

«Οι τιμές των παράνομων ναρκωτικών είναι αυξημένες εξαιτίας της μανίας των χρηστών να τα αποκτήσουν. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη βαριά φορολογία των νόμιμων εμπορευμάτων, αφού η τιμή του δρόμου κυριαρχείται από τα λαθραία εμπορεύματα», τονίζει ο Philip J. Cook, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Duke University. H τιμή του καπνού και του αλκοόλ είναι μια αντανάκλαση της φορολογίας σε μια χώρα.

«Οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα συνήθως καπνίζουν Malboro και πίνουν Heineken», εξηγεί ο Cook.

Στο μεταξύ μελετώντας το καλάθι με τα προϊόντα και τις τιμές του ανά τις χώρες, θα έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, στις χώρες όπου το εισόδημα είναι υψηλό, όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, εντοπίζονται καλύτερες τιμές απ’ ότι σε άλλα μέρη. Στη Βενεζουέλα ωστόσο εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, οι καταναλωτές θα πρέπει να δαπανήσουν 17 φορές τον εβδομαδιαίο τους μισθό για ένα μπουκάλι μπίρα, ένα γραμμάριο κοκαϊνης ή ένα πακέτο τσιγάρα.

vice

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman