ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στη Σουηδία τελείωσαν τα σκουπίδια, στη Δανία οι υπάλληλοι!

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάτι κάνουν πολύ καλά εκεί πάνω στον βορρά. Είναι πλέον γνωστό πως η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με λιγότερο από το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Οι Σουηδοί όμως δεν επαναπαύονται σε αυτό και επιπλέον εισάγουν και σκουπίδια τρίτων προκειμένου να τα αξιοποιήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. 

Είναι επίσης γνωστό πως η Δανία έχει σχεδόν μηδενίσει το ποσοστό ανεργίας της χώρας, αφού το 4,2% στο οποίο βρίσκεται η ανεργία σήμερα, τεχνικά αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση. Ούτε και οι Δανοί όμως επαναπαύονται σε αυτό, καθώς η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ίσως μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των καλπαζουσών εταιρειών.

Σύμφωνα με τη Νew York Times, περισσότερο από το 1/3 των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρεί υψηλά ειδικευμένο προσωπικό για την πλήρωση των νέων θέσεων που καθημερινά δημιουργούνται. Μηχανολόγοι, μηχανικοί, ειδικοί πληροφορικής, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί  αλλά και ξυλουργοί, είναι πλέον δυσεύρετοι στο τεχνολογικά προηγμένο κράτος.

Οι εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς αλλά το δέλεαρ δεν προσελκύει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι πολλές από αυτές, αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους, να αναβάλλουν τα επεκτατικά τους σχέδια και να ακυρώσουν ακόμη και υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Αυτή η χώρα των μόλις 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχοντας ανακάμψει από την κρίση, παράγει ένα ευρύ φάσμα αγαθών, από φάρμακα έως και βαρύ βιομηχανικό εξοπλισμό, αλλά και πολλές υπηρεσίες κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Παρά την φρενίτιδα προσλήψεων, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει σχετικά χαμηλός, 1,2% για το 2016 και οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία πως εάν το πρόβλημα της κάλυψης των θέσεων δεν λυθεί ίσως ανακοπεί η ανοδική πορεία της χώρας. 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, προσπαθώντας να ανακόψει την ενδεχόμενη στασιμότητα της ανάπτυξης, αύξησε το όριο συνταξιοδότησης ώστε να μην δημιουργηθούν κι άλλα κενά σε θέσεις ζωτικής σημασίας, και ενθαρρύνει τους υπήκοους της Ευρωπαικής Ένωσης να εργαστούν στη Δανία.

Οι ιδιώτες, από την πλευρά τους στράφηκαν στους πρόσφυγες για την κάλυψη των αναγκών, όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της εξειδίκευσης, ενώ η πρόσφατη διακοπή των κρατικών δαπανών που αφορούν στους πρόσφυγες, η οποία λήφθηκε ως μέτρο αποθάρρυνσης της έλευσής τους, δεν προβλέπει επαρκή κατάρτιση των προσφύγων ώστε να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι λίγες επίσης οι εταιρείες που μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας, παρακολουθεί σχολαστικά την εξέλιξη του προβλήματος ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι πιθανές παρενέργειες στον τομέα της οικονομίας.

Σημειώνεται πως 92.000 Δανοί, αρκούνται στα κρατικά επιδόματα και αρνούνται να εργασθούν.

Ουδέν καλόν αμιγές κακού λοιπόν για τους Δανούς τη στιγμή που η Ελλάδα 7 χρόνια τώρα, αδυνατεί να δει έστω κι ένα καλό από τη συμφορά της...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman