ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Ιουλία Μπίμπα, το πρόσωπο του νέου επεισοδίου «Αυτοί που Τόλμησαν» στο COSMOTE HISTORY

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 2ο επεισόδιο της συνέχειας της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ, «Αυτοί που Τόλμησαν», σε παραγωγή COSMΟΤΕ TV, την Δευτέρα 1η Μαΐου στις 22.00, σκιαγραφεί το πορτραίτο της μεγάλης ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Ιουλίας Μπίμπα. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε ντοκιμαντέρ η ιστορία του θαρραλέου κοριτσιού που ανατίναξε την ΕΣΠΟ.

Δασκάλα του κατηχητικού από την Σάμο, και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η Ιουλία Μπίμπα ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ). Έμεινε στην ιστορία για την ανατίναξη των γραφείων της Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ), η οποία στρατολογούσε Έλληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο.

julia

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, σκοτώθηκαν 43 Γερμανοί Ναζί και 39 Έλληνες μέλη της ΕΣΠΟ. Η ηρωική αυτή πράξη διαδόθηκε σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη και αναπτέρωσε το ηθικό των αγωνιστών της αντίστασης. Σήμερα, η προτομή της Ιουλίας Μπίμπα βρίσκεται στη γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος, μαζί με τα μνημεία των υπολοίπων ηρώων της ΠΕΑΝ. 

 
Στο «Αυτοί που Τόλμησαν», παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα συγκλονιστικά γράμματα της Ιουλίας μέσα από τις φυλακές, όπου βασανίστηκε προκειμένου να προδώσει τα μέλη της ΠΕΑΝ, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης, μιλούν για τη δράση της οργάνωσης και για τη σπουδαία Ελληνίδα ηρωίδα. 
Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει η Καλλιόπη Λεγάκη, ενώ  την έρευνα ο Νίκος Τιλκερίδης.  
 
Τα επεισόδια του 2ος κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν» προβάλλονται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 22.00 και σε επόμενη προβολή κάθε Σάββατο στις 19.00. Μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY, τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
 
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Αυτοί που τόλμησαν» εντάσσεται στις πρωτότυπες εκπομπές και σειρές ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV, που θα κάνουν φέτος πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY, το μοναδικό ελληνικό κανάλι ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της COSMOTE TV, www.cosmotetv.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman