ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσα αφαιρεί κάθε άνεργος από το ΑΕΠ;

Tweet
Share
Tweet
Share

Έχει σκεφθεί κανείς πόσα ευρώ αφαιρεί από το ΑΕΠ κάθε εργαζόμενος που περνά στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας; Χοντρικά, 11.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι μεταξύ άλλων το συμπέρασμα μιας άκρως ενδιαφέρουσας έρευνας που έκανε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μετά από σχετική παραγγελία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η έρευνα με τίτλο «Ανεργία και Εμβάθυνση της Κρίσης, 2008-2014» που πραγματοποίησε το Σπουδαστήριο Οικονομίας του ΕΜΠ συμπεραίνει ότι η τεράστια αύξηση της ανεργίας των  μισθωτών στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης (2008-2014) ευθύνεται για την απώλεια του 65% της συνολικής μείωσης του ΑΕΠ την περίοδο αυτή.

Όπως υπογραμμίζει, ο τετραπλασιασμός της ανεργίας των  μισθωτών αφαίρεσε από την ελληνική οικονομία πάνω από 40 δισ. ευρώ, αλλά στέρησε και από το ΑΕΠ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 12 δισ. ευρώ.

Εξίσου σημαντική είναι η διαπίστωση ότι η παραμονή στην ανεργία κάθε μισθωτού την περίοδο 2008-2014 προκάλεσε μείωση της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας κατά 10.837 ευρώ το χρόνο.

Συνοπτικά, από τη συνολική απώλεια 11,3 δισ. ευρώ που κόστισαν οι άνεργοι μισθωτοί στην Ελλάδα στην παραγωγή των εμπορικών της εταίρων, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν κατά σειρά η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Εξηγώντας το κίνητρο της πρωτοβουλίας της η κ. Κούνεβα δήλωσε μεταξύ άλλων:

« Παραδίδουμε αυτήν την έρευνα, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι τους αφορά. Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς που σχεδιάζουν πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Κι ύστερα, σε όλους τους επιστήμονες, τους ερευνητές των οικονομικών ινστιτούτων της χώρας, κρατικών ή ανεξάρτητων, στα συνδικάτα για περισσότερη μελέτη και αξιοποίησης. Νομίζω ότι τώρα έχουμε ένα ακόμη πειστικό επιχείρημα γιατί πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική. Ελπίζω και η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman