ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Ιρλανδία θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό την απόσυρση ενός άρθρου του Συντάγματος που αφορά τη σημασία της ζωής των γυναικών «εντός του σπιτιού» και ενθαρρύνει τις μητέρες να μην εργάζονται ώστε να εκπληρώνουν τα οικιακά καθήκοντά τους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το κοινωνικά συντηρητικό Σύνταγμα του 1937 ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Η Ιρλανδία ήταν για πολλά χρόνια μια από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες ο συντηρητισμός αυτός εξαφανίζεται γοργά και η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φθίνει. Το 2015, επίσης με δημοψήφισμα, νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ενώ φέτος νομιμοποιήθηκαν και οι αμβλώσεις.

Σε ένα άρθρο του Συντάγματος του 1937 «αναγνωρίζεται ότι με τη ζωή της εντός του σπιτιού η γυναίκα παρέχει στο Κράτος μια στήριξη χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί το κοινό όφελος». Σε άλλη παράγραφο ορίζεται ότι το κράτος πρέπει «να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι μητέρες δεν θα είναι υποχρεωμένες λόγω οικονομικής ανάγκης να εργάζονται παραμελώντας τα οικιακά καθήκοντά τους».

Η κυβέρνηση θέλει να διαγράψει αυτές τις «απαρχαιωμένες» παραγράφους.

«Ογδόντα χρόνια αφότου εγκρίθηκε επισήμως το Σύνταγμά μας, είναι σαφές ότι το Άρθρο 41.2 δεν έχει θέση σ' αυτό. Υπονομεύει τον σημερινό στόχο της επίτευξης πραγματικής ισότητας μεταξύ των φύλων και της διασφάλισης ότι οι γυναίκες θα μπορούν πραγματικά να επιλέξουν τι θα κάνουν στη ζωή τους», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσάρλι Φλάναγκαν.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει επικριθεί έντονα, ακόμη και από την Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών του ΟΗΕ.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές της Ιρλανδίας, τον Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να οργανώσει και άλλο δημοψήφισμα για να καταργηθεί η "βλασφημία" από ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα οι θρησκευτικές αναφορές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman