ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έως 70 ευρώ/ώρα για ένα ιδιαίτερο μάθημα

Tweet
Share
Like
εικονογράφιση: Jon Krause εικονογράφιση: Jon Krause
Tweet
Share
Like

Καθηγητές που "επιλέγουν" μαθητές και ένας τζίρος που αγγίζει τα 280 εκατομμύρια ευρώ συνθέτουν την εικόνα της παραπαιδείας στη χώρα. Οι τιμές ιδιαίτερων μαθημάτων ξεκινούν από 3,5 ευρώ την ώρα και μπορεί να φτάσουν έως και τα 70 ευρώ. Παράλληλα ο κύκλος εργασιών των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να έχουν περιοριστεί τα εξωσχολικά μαθήματα λόγω κρίσης, ωστόσο ο συνολικός τζίρος της παραπαιδείας παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Εκπαιδευτικοί μιλούν στο Penna για την πληγή του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο "αναγκάζει" τον μαθητή να ανατρέξει στους κόλπους της παραπαιδείας.

«Υπάρχει μία μυθολογία ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα υπάρχουν, γιατί δεν είναι καλό το δημόσιο σχολείο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και στα καλά ιδιωτικά, πολλά παιδιά κάνουν επίσης φροντιστήρια και μάλιστα από μικρότερες ηλικίες», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γ’ (Ένωση Λειτουργών Μέση Εκπαίδευσης) Αθήνας, κ. Αγγελική Φατούρου. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας σκληρός διαγωνισμός. Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος να μπει στην Ιατρική, δεν παλεύει απλά για να είναι καλός, αλλά για να πάρει 19,7 και να ανταγωνιστεί άλλους 30.000 που θέλουν να μπουν στην ίδια σχολή, γιατί οι θέσεις είναι πολύ λιγότερες, σημειώνει στη συνέχεια.

μολύβι

«Αν δεν αλλάξει το σύστημα με την κατάργηση του ανταγωνισμού, το πρόβλημα της παραπαιδείας δεν θα περιοριστεί ποτέ. Άλλωστε, να σημειωθεί πως, αυτό που κάποτε ήταν άγνωστο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, πλέον αρχίζει και επεκτείνεται σε περιοχές όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, σε πόλεις της Γερμανίας, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός», τονίζει η κ. Φατούρου.

Όσο συνεχίζεται ο ανταγωνισμός, το καθεστώς της παραπαιδείας θα ευδοκιμεί

Μία ακόμα παράμετρο του φαινομένου εξηγεί η εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτα Γούλα, η οποία αναφέρει πως «ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός πως τις περισσότερες φορές το «όνομα» και η εμπειρία του καθηγητή είναι αυτά που πληρώνονται αδρά. Για να εξασφαλίσει μάλιστα ο ενδιαφερόμενος τα μαθήματα, πρέπει να μεριμνήσει από νωρίς.» «Αν ο μαθητής επιλέξει ένα «φιρμάτο» όνομα, θα πρέπει, εκτός από το budget που θα έχει στο συρτάρι για να ανταποκριθεί, να αποδείξει και την πρότερη καλή σχολική του πορεία. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή. Όσοι από την άλλη, είτε δεν έχουν την οικονομική άνεση για να πληρώσουν ακριβά, είτε δεν είναι ιδιαίτερα καλοί μαθητές, αρκούνται συνήθως σε νεότερους προγυμναστές, στοχεύοντας έτσι ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα», σημειώνει.

καθηγητής

Κάτω από δύσκολες συνθήκες εργάζονται ωστόσο και οι καθηγητές στα φροντιστήρια της μέσης εκπαίδευσης. Τις περισσότερες φορές, λαμβάνουν λιγότερα από τα προβλεπόμενα ή και καθόλου ένσημα, ενώ η αμοιβή τους συνήθως είναι αναντίστοιχη προς το έργο που παράγουν, όπως οι ίδιοι μας εξηγούν. Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση όσον αφορά τα ιδιαίτερα μαθήματα, καθώς στην περίπτωση αυτή οι καθηγητές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων εισπράττουν "μαύρη", αδήλωτη στην εφορία αμοιβή, ενώ στην ουσία το αντικείμενό τους είναι πιο εύκολο από αυτό των φροντιστηρίων καθώς αναλαμβάνουν ατομικά μαθητές ή έστω σε ομάδες πολύ λίγων ατόμων.

Όσο πιο "φιρμάτο" το όνομα του καθηγητή, τόσο πιο βαθιά βάζει το χέρι στην τσέπη ο μαθητής

Να σημειωθεί πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών που αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα μαθήματα μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα φτάνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας, που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής. Την ίδια ώρα στην αγορά, υπάρχει μεγάλο εύρος προσφερόμενων ωριαίων αμοιβών για μαθήματα στο σπίτι που ξεκινάει από 3,5 ευρώ την ώρα και φτάνει  μέχρι και τα 70 ευρώ! Στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης μόλις το 7% παραδέχεται ότι δεν κόβει αποδείξεις, ενώ ο κύκλος εργασιών φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

panellinies

Στο διαδίκτυο υπάρχουν σελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την προσφορά ιδιαίτερων μαθημάτων στους μαθητές, ενώ συνεργάζονται με καθηγητές τους οποίους και προωθούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις επισκέπτονται και να ενημερώνονται για την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, τις τιμές ενώ έχουν πρόσβαση και σε σχόλια παλαιότερων μαθητών τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.