ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η φωτογραφία που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Ήταν 1η Φεβρουαρίου του 1968, όταν ο φωτορεπόρτερ, Eddie Adams του Associated Press απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό την εν ψυχρώ εκτέλεση του Βιετκόνγκ αξιωματικού Nguyen Van Lem, από τον στρατηγό και διοικητή της Νότιο – βιετναμέζικης αστυνομίας Nguyen Ngoc Loan, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αποτρόπαια πράξη. Ένα χρόνο αργότερα ο φωτογράφος κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το καρέ του.

Η εικόνα σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε το γύρο του κόσμου ενώ κατέστη σε σύμβολο της φρικαλεότητας του πολέμου. Η φήμη των Αμερικανών, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ, υπέστη τεράστια ζημιά. Η πράξη θεωρούνταν καθαρά «έγκλημα πολέμου»,σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Άλλοι ωστόσο υποστήριξαν πως ο Lem δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος , και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του.

m2

«Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Loan», εξομολογήθηκε ο Adams μιλώντας για τη δυσφορία που ένιωσε την ημέρα της βράβευσης του παρά την τεράστια επιρροή που είχε στο κοινό.

«Η ορχήστρα», θυμάται, «έπαιξε την ‘Αστερόεσσα. Δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου, αλλά δεν ήταν από χαρά. Ήταν για το στρατηγό Loan. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχα καταλάβει τι του έκανα. Παίρνοντας εκείνη τη φωτογραφία, κατέστρεψα τη ζωή του.

 

Ο φωτογράφος Eddie Adams απαθανάτισε την εν ψυχρώ δολοφονία που έμεινε στην ιστορία και προκάλεσε την παγκόσμια οργή

Πάντοτε οι άνθρωποι διαπράττουν τέτοια στον πόλεμο, σπάνια βρίσκεται όμως εκεί ένας φωτογράφος. Στο αεροδρόμιο της Σαϊγκόν με υποδέχθηκε ένας χαμογελαστός δημοσιογράφος. `Εχουμε τη φωτογραφία σας στο κέντρο του πολεμικού μας μουσείου, μου είπε. Μπορώ να σας πάρω μια συνέντευξη;»

m3

Ο Nguyen Ngoc Loan μερικούς μήνες αργότερα τραυματίστηκε σε μια μάχη σοβαρά και έχασε το πόδι του. Μετά τον πόλεμο, όπου πήγαινε διασύρονταν, καθώς τον αναγνώριζαν. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα αυστραλιανό νοσοκομείο αρνήθηκε να τον περιθάλψει και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί όμως δεν τον ήθελαν και μάλιστα οργανώθηκαν διαδηλώσεις για την απέλασή του. Ο Loan στη συνέχεια άνοιξε πιτσαρία στην Ουάσιγκτον, υπό την ονομασία Τρεις Ήπειροι. Το 1991 όμως συνταξιοδοτήθηκε αναγκαστικά όταν η νέα και μυστική του ταυτότητά αποκαλύφθηκε. Ο φωτορεπόρτερ θυμόταν την τελευταία φορά που πήγε στην πιτσαρία και είδε γραμμένη στον τοίχο τη απειλητική για τον Loan φράση «ξέρουμε ποιος είσαι γαμ…..». Τελικά ο εκτελεστής στρατηγός της διάσημης φωτογραφίας, πέθανε το 1998 από καρκίνο στη Βιρτζίνια, σε ηλικία 67 ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman