ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Νέοι ενός κατώτερου θεού»...

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Συγκρίνοντας την αξία ενός πανεπιστημιακού μεταπτυχιακού τίτλου στον κόσμο των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα αισθάνομαι, ότι οι Έλληνες νέοι, που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, ιδιαίτερα στη διοίκηση επιχειρήσεων από κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι νέοι ενός κατώτερου θεού.

Και αυτό, διότι, δεν φτάνει το γεγονός ότι είναι πολύ σπάνιο να βρουν εργασία (ιδιαίτερα σήμερα), αλλά επίσης, και το γεγονός ότι όταν βρουν, το αντίκρισμα σε αξία που εισπράττουν αντιστοιχεί στο 20% της αξίας που έχει το αντίστοιχο πτυχίο στις ΗΠΑ (δηλαδή 19.000 με 23.000 ευρώ ετησίως περίπου, έναντι 115.000 δολαρίων που αξίζει στις ΗΠΑ). Ακόμα, και στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι αποδοχές των κατόχων τίτλου σπουδών MBA, από ελληνικά πανεπιστήμια, είναι πολύ χαμηλότερες από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν, με μια μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην έκδοση του Academy of Management Learning and Education, η προστιθέμενη αξία του τίτλου σπουδών MBA των νέων, προσθέτει ένα σημαντικό ποσό – αξία στο μελλοντικό τους μισθό. Πόση αξία; Περίπου 21% επιπλέον. Με αποτέλεσμα, ο μέσος μισθός των MBAs που έχουν αποφοιτήσει από τις 100 καλύτερες σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, να είναι 115.000 δολάρια.

Το αποτέλεσμα καταδεικνύει, ότι οι σχολές που ερευνούν τις μελλοντικές αμοιβές των φοιτητών τους παρέχουν σημαντική υπηρεσία, αφού οι έρευνες βοηθούν τους αποφοίτους να βρουν εργασία στην οποία εκτιμώνται οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες τους. Αν και εδώ, υπάρχει μια αντιπαράθεση, στους ερευνητικούς κύκλους των αμερικανικών πανεπιστημίων, στο κατά πόσο η σχέση των πανεπιστημιακών ερευνών με την πραγματικότητα, όσον αφορά τις μετέπειτα αποδοχές των φοιτητών, αντανακλούν την αλήθεια ή όχι. Ωστόσο, τα ευρήματα της ανάλυσης, όσον αφορά τη σχέση αποδοτικότητας των ερευνών, με τους μισθούς που λαμβάνουν οι απόφοιτοι τους τρία χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, επιβεβαιώνουν το ποσοστό αύξησης στον αρχικό μισθό που ελάμβαναν όταν ξεκίνησαν να εργάζονται.

Οι πληροφορίες για τους μισθούς, αποκτήθηκαν από τους Financial Times, σαν μέρος της ετήσιας λίστας κατάταξης των κορυφαίων σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων στον κόσμο. Οι καθηγητές επικέντρωσαν την έρευνα τους στους μισθούς που λαμβάνουν οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, τρία χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, σε αντίθεση με τους μισθούς που λαμβάνουν αμέσως μετά την αποφοίτηση τους. Με βάση τη λογική, ότι το τελευταίο «αντανακλά την αξία των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτούν, από την μεταπτυχιακή τους εκπαίδευση στις σχολές αυτές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman