ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ιστορία της "σκονισμένης κυρίας"

Tweet
Share
Tweet
Share

Η συγκλονιστική φωτογραφία της αποτέλεσε σύμβολο της τρομοκρατικής επίθεσης στην «καρδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών που προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη. Ο λόγος για τη Μάρσι Μπόρντερ, την οποία απαθανάτισε ο φακός καλυμμένη με τέφρα και σκυρόδεμα στην προσπάθεια της να ξεφύγει από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC). Η γυναίκα «έφυγε» από τη ζωή χθες σε ηλικία 42 ετών. Μητέρα δύο παιδιών, έγινε γνωστή ως «η σκονισμένη κυρία». Ο εφιάλτης της 11ης Σεπτεμβρίου σημάδεψε τη ζωή της ως το τέλος. Όπως εξηγεί ο πρώτος ξάδερφος της, Τζον Μπόρντερς, η Μάρσι πέθανε από ασθένειες που χτύπησαν το σώμα της μετά την τρομοκρατική επίθεση του 2001.

Διαγνώστηκε με καρκίνο τον Αύγουστο του 2014. Η ίδια νωρίτερα τη χρονιά που πέρασε είχε δηλώσει πως ο καρκίνος προκλήθηκε από τη σκόνη που εισέπνευσε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. «Σίγουρα το πιστεύω γιατί δεν είχα κάποια ασθένεια. Δεν έχω καν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Καθάριζα το γραφείο μου και ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω την ημέρα μου. Τότε χτύπησε το αεροπλάνο και το κτίριο άρχισε να τρέμει και να ταλαντεύεται. Έχασα κάθε έλεγχο κι άρχισα να τρέχω», είχε περιγράψει στην Daily Mail το 2011.

dust3 507x600

Η Μάρσι αγνόησε τις οδηγίες του υπεύθυνου που έλεγε να παραμείνουν όλοι στα γραφεία τους. «Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαμε να βγούμε. Το κλιμακοστάσιο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και εμείς έπρεπε να κατεβούμε. Ήμουν πεπεισμένη ότι επρόκειτο να πεθάνω. Είμαι τόσο ευτυχής που είχα τη δύναμη να φτάσω στο ισόγειο» είχε περιγράψει.

dust4

Αλλά όταν έφτασε εκεί, αντίκρισε την απόλυτη καταστροφή. Παντού τραυματίες και αίματα και τεράστια γκρι-λευκά σύννεφα σκόνης γύψου και τέφρας είχαν καλύψει τα πάντα, ακόμα και την ίδια. «Τα πάντα έπεφταν, υπήρχαν συντρίμμια παντού. Προσπάθησα να τρέξω κατ’ ευθείαν έξω, αλλά ο στρατός με άρπαξε και με κράτησε πίσω, επειδή κατέρρεαν πράγματα» . Στη συνέχεια, από το πουθενά ένας άντρας άρπαξε το χέρι της και την οδήγησε στην ασφάλεια. «Με τράβηξε προς ένα κτίριο στο οποίο θα ήμουν ασφαλής. Τότε ήταν που τραβήχτηκε η φωτογραφία», είχε δηλώσει.

dust

Η ίδια δεν είχε δει καν τον φωτογράφο, τον Σταν Χόντα από το AFP, και δεν είχε ιδέα για τη φωτογραφία, μέχρι που η μητέρα της τηλεφώνησε και της είπε ότι την είδε. Η εικόνα κατέστη σε μια από τις πιο αναγνωρισμένες της δεκαετίας και συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 πιο ισχυρές εικόνες του περιοδικού Time, εμπνέοντας μάλιστα και τη δημιουργία του τραγουδιού «Η μπαλάντα της Μάρσι Μπόρντερς» που έγινε viral.

dust2 471x600

Μετά την επίθεση η Μπόρντερς είδε τη ζωή της να καταρρέει. Ήταν τρομοκρατημένη, είχε απομονωθεί και σπάνια έβγαινε από το διαμέρισμα της. «Έπινα πολύ και δεν έβγαινα έξω. Το συμβάν είχε στοιχειώσει την ζωή μου, η οποία βγήκε εκτός ελέγχου. Δεν δούλεψα ούτε μία μέρα σε σχεδόν δέκα χρόνια και από το 2011 ήμουν σε ένα πλήρες χάος. Ήμουν πεπεισμένη ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε περισσότερες επιθέσεις. Κάθε φορά που έβλεπα αεροσκάφος, πάθαινα πανικό. Αν έβλεπα έναν άνδρα σε ένα κτίριο, ήμουν πεπεισμένη ότι επρόκειτο να με πυροβολήσει. Άρχισα να πίνω και να παίρνω ναρκωτικά, επειδή δεν ήθελα να ζήσω».

 2BA9BEDC00000578 0 image a 30 1440553002228

Με τα χρόνια δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της, ή να φροντίζει τα παιδιά της. Η κόρη της Νοέλ έφυγε για να ζήσει με τον πατέρα της. Η πρόνοια ήρθε σπίτι της για να εκτιμήσει τις συνθήκες διαβίωσης του γιου της Ζέι Ντεν.

2BAA485600000578 0 image a 29 1440552994978

«Είχα παρατήσει τον εαυτό μου, σταμάτησα να πλένομαι, δεν μπορούσα καν να με κοιτάξω στον καθρέφτη. Νομίζω ότι η ζωή μου έγινε σκουπίδια. Έπαιρνα χάπια, κρακ, τα πάντα και οτιδήποτε είχα στα χέρια μου». Το 2011, μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης. Στη συνέχεια κατάφερε να ανακτήσει την επιμέλεια των παιδιών της…

Πηγή: dailymail.co.uk

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman