ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο "τοξικός" κόσμος της εργασίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάτι σήμερα πάει στραβά. Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε… Όλοι ανταγωνίζονται τους πάντες. Ο επιχειρηματίας τους επιχειρηματίες, ο μαθητής τους συμμαθητές του, οι γονείς τους άλλους γονείς, ο υπάλληλος τους συναδέλφους του. Φυσικά ανταγωνισμός υπήρχε πάντα και ως ένα σημείο είναι εποικοδομητικός. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια επεκτείνεται παντού. Πού στ’ αλήθεια θα φτάσει;

Oι εργαζόμενοι σε όποιον τομέα κι αν δουλεύουν, μοχθούν καθημερινά περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα (οι πιο πολλοί χωρίς αμοιβή για υπερωρίες) αντιμετωπίζοντας κρίσεις άγχους και εξάντλησης. Οι εμπειρογνώμονες της υγείας κάνουν λόγο για μια μορφή επιδημίας, η οποία πιθανόν να λάβει τεράστιες διαστάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα δύσκολα είναι τα πράγματα στον εργασιακό χώρο για τις γυναίκες, οι οποίες πολλές φορές εκτός από τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν καλούνται να συνδυάσουν δύο ρόλους –αυτόν της μητρότητας και της εργαζόμενης γυναίκας- προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Ο ρόλος του «ασθενούς» φύλου πλέον έχει αλλάξει. Οι γυναίκες πρωτοστατούν στα πανεπιστήμια, ενώ συχνά είναι πιο πετυχημένες απ’ ότι οι άνδρες. Στους χώρους εργασίας πλέον θα δει κανείς κυρίες να βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις. Κάποιοι θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή επιδρά αρνητικά στην ισορροπία της οικογένειας, ενώ άλλοι βλέπουν με καλό μάτι τη δυναμική πορεία των γυναικών.

20slaughterWEB1 articleLarge 1

Οι συνθήκες σε κάθε οικογένεια ωστόσο είναι διαφορετικές. Υπάρχουν γυναίκες που διαχειρίζονται καταστάσεις που άλλες δεν μπορούν. Φυσικά είναι κι εκείνες που ξεκίνησαν την πορεία τους με τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν σε ένα χώρο που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Δεν επέλεξαν να αφήσουν το επάγγελμά τους. Απλά αναγκάστηκαν να το κάνουν, γιατί τα αφεντικά τους δεν τους επέτρεψαν να συνδυάσουν τους ρόλους στη ζωή τους.

Η κοινωνιολόγος Pamela Stone αποκαλεί την κίνηση «αναγκαστική επιλογή». Η απόρριψη των αιτήσεων για μερική απασχόληση, οι απολύσεις και οι μεταθέσεις ωθούν μια γυναίκα αναγκαστικά εκτός του εργατικού δυναμικού. Μια νέα δικηγόρος από τη Βιρτζίνια θα ξεκινήσει να εργάζεται για ένα δικηγορικό γραφείο, μόνο αν της επιτρέψουν να εργάζεται από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να μένει με τα παιδιά της.

 

Άνδρες ζητούν άδεια πατρότητας προκειμένου να μείνουν με τα παιδιά τους 

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για 42 εκατομμύρια γυναίκες στην Αμερική που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Πολλές από αυτές αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι καθώς δεν έχουν κάποιον να αφήσουν με τα παιδιά, ενώ απορρίπτουν άλλες δουλειές που δεν τους εγγυώνται αρκετές ώρες εργασίας την εβδομάδα ώστε να κερδίζουν τα λεφτά που χρειάζονται.

Φαίνεται πως το πρόβλημα είναι μόνο των γυναικών, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Οι ρίζες του βρίσκονται στις δομές ενός απαρχαιωμένου συστήματος που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σήμερα. Το αισιόδοξο είναι πως πλέον και πολλοί άνδρες ζητούν άδειες πατρότητας προκειμένου να αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους. Αν και τα δύο φύλα διεκδικήσουν έντονα τα δικαιώματά τους, οι πιθανότητες να προσαρμοστούν οι εταιρείες στα νέα δεδομένα είναι περισσότερες. Χαρακτηριστικό είναι πως στις ΗΠΑ υπάρχουν επιχειρήσεις τεχνολογίας οι οποίες παρέχουν άδειες πατρότητας με το τσουβάλι, προκειμένου να αυξήσουν τον ανταγωνισμό. Η νέα τάση θα μεταβάλει ριζικά τα δεδομένα στην αμερικανική κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: nytimes.com 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman