ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ και οι εικόνες του

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο πόλεμος του Βιετνάμ αποτέλεσε μια εκ των ισχυρότερων συγκρούσεων που καταγράφει η σύγχρονη ιστορία. Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1955, όταν ο λαός αποφάσισε να διεκδικήσει την αυτονομία του από τους Γάλλους αποικιοκράτες μέσα από το απελευθερωτικό κίνημα και τη βοήθεια της κομμουνιστικής Κίνας. Το 1949 ο Κινέζος ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος, Μάο Τσετούνγκ αναγνώρισε την κυβέρνηση του ομοϊδεάτη του Χο Τσι Μιν και μαζί με την Σοβιετική Ένωση χορήγησαν όπλα στους Βιετναμέζους κομμουνιστές.

Image 1

Το Νότιο Βιετνάμ τέθηκε υπό την προστασία των ΗΠΑ και δέχτηκε γενναία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι διόρισε ως πρωθυπουργό τον Νγκο Ντινχ Ντιέμ, ο οποίος, κατόπιν δημοψηφίσματος που διενήργησε τον Οκτώβριο του 1955, εκθρόνισε τον αυτοκράτορα και με τις ευλογίες των ΗΠΑ αυτοανακηρύθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 1956 ανέλαβε απολυταρχικές εξουσίες και με την αμερικανική βοήθεια εδραίωσε το αντικομουνιστικό απολυταρχικό οικογενειοκρατικό καθεστώς του.

Image 2

Η κατασπατάληση των αμερικανικών όπλων χωρίς αποφασιστικό στρατηγικό αποτέλεσμα σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τους μετέπειτα ιστορικούς. Κατά την τριετία 1965-7 η αμερικανική αεροπορία έριξε περισσότερες βόμβες στο Βιετνάμ από όσες είχε ρίξει κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κόστος του Βιετνάμ για τις ΗΠΑ ήταν μεγάλο. Ο πόλεμος συνέβαλε επίσης στην κρίση της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής, που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 σημαίνοντας το τέλος της «χρυσής εποχής».

Image 10

 

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1955, όταν ο λαός αποφάσισε να διεκδικήσει την αυτονομία του από τους Γάλλους αποικιοκράτες

Image 9

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου ποικίλουν, καθώς η καταγραφή ενός αριθμού με ακρίβεια ήταν αδύνατη. Παρόλα αυτά, μια εκτενής έρευνα του καθηγητή R. J. Rummel εκτιμά πως οι θάνατοι στο Βιετνάμ ανήλθαν στους 3.595.000, εκ των οποίων οι 2.000.000 αφορούσαν άμαχους πολίτες και κυρίως γυναικόπαιδα, ενώ 1.595.000 ήταν στρατιώτες.

Image 3

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο βόρειο Βιετνάμ από τις πολεμικές συγκρούσεις και τις εναέριες επιδρομές του αμερικανικού στρατού έφτασαν τους 1.489.000. Ο αντίστοιχος αριθμός για το Νότιο Βιετνάμ άγγιξε τα 1.119.000 θύματα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 58.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Image 8

 

Στον αριθμό των θυμάτων του πολέμου προστίθενται και τα θύματα από τη Καμπότζη

Image 7

Σημαντικές ήταν και οι εκκαθαρίσεις κυρίως αμάχων πληθυσμών, λόγω προδοσίας ή θεωριών συνωμοσίας, που πραγματοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο βορειοβιετναμέζικος στρατός εκτέλεσε περισσότερους από 302.000 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα, ερημώνοντας ολόκληρα χωριά, ενώ άλλοι 3.000 εκτελέστηκαν από το βορειοκορεάτικο στρατό. Αντίστοιχα, ο νοτιοβιετναμέζικος στρατός εκτέλεσε περίπου 284.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 10.000 εκτελέστηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Image 4

Στον αριθμό των θυμάτων του πολέμου προστίθενται και τα θύματα από τη Καμπότζη, που ανήλθαν στους 273.000 και αυτά από το Λάος που εκτιμώνται στους 115.000 ανθρώπους. Η καταγραφή του αριθμού των τραυματιών είναι ακόμη πιο θολή από αυτή των θυμάτων. Ωστόσο, οι έρευνες αναφέρουν πως ένας στους δώδεκα Βιετναμέζους τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου. Μάλιστα, τονίζεται πως τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό έχουν αντίκτυπο μέχρι και σήμερα στη χώρα, που συνεχίζει να πλήττεται από τερατογενέσεις.

Image 5

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman