ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ραντεβού με ένα... ρομπότ

Tweet
Share
Tweet
Share

Αγορές με ένα κλίκ, ατζέντες αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικές συσκευές, γράμματα δεν στέλνουμε παρά μόνο e-mail και ο κατάλογος μόνο μεγαλώνει. Η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει μεγάλο μέρος παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Μέχρι ποιο βαθμό όμως; Και πού ξεκινά η υπερβολή; Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να ερωτευτείτε ένα αντικείμενο που απαρτίζεται από καλώδια, βίδες και σιδερικά; Σίγουρα η ιδέα ξενίζει. Τίποτα όμως δεν αποκλείεται στον 21ο αιώνα.

Η έννοια της «ρομποσεξουαλικότητας», δηλαδή η τάση με βάση την οποία τα ανθρώπινα όντα έλκονται ερωτικά από τα ρομπότ, είναι προς στιγμήν ευρέως διαδεδομένη στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Το έχουμε δει στο σινεμά, θα το βιώσουμε άραγε και στην πραγματική ζωή; Η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ex-Machina» του Alex Garland καταπιάνεται με την εν λόγω θεωρία, ενώ πάει ένα βήμα παραπέρα από την απλή καταγραφή της έλξης και του ρομαντισμού που μπορεί να «γεννηθεί» μεταξύ δύο όντων διαφορετικής φύσης.

robot2

Τα «sex bots», δηλαδή οι κούκλες που έχουν κατασκευαστεί για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές επιθυμίες των ανθρώπων, για πολλούς αποτελούν ιδιαίτερο ερέθισμα την ώρα που άλλοι νιώθουν περίεργα και μόνο στη σκέψη τους. Η συγκεκριμένη βέβαια πρακτική απομακρύνεται πολύ από τους συναισθηματικούς δεσμούς που ανέπτυξε με την εικονική του φίλη ένας Γιαπωνέζος, ο οποίος γνώρισε το εξωπραγματικό πλάσμα μέσα από το παιχνίδι Love Plus. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μια τέτοιου είδους σχέση δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξει για έναν άνθρωπο που ασχολείται για ώρες με ανάλογα παιχνίδια και δραστηριότητες.

 robot3

Μπορεί να νιώσουμε άβολα αν δούμε στο πάρκο κάποιον να κρατά από το χέρι ή να παίρνει με πάθος αγκαλιά μια συσκευή. Ο άνθρωπος όμως έχει ανάγκη από το δέσιμο, τη συναισθηματική ασφάλεια, την αφοσίωση. Τι θα συνέβαινε αν όλα αυτά προσφέρονταν ανιδιοτελώς από ένα ρομπότ; Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και όσο οι επιστήμονες έχουν όρεξη να ερευνούν, η ζωή μας θα αλλάζει και νέα δεδομένα θα έρχονται να ανατρέψουν τα παραδοσιακά…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman