ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένας αντισυμβατικός τρόπος έκφρασης, αποδεσμευμένος από κινησιολογικά πρότυπα, συνδέει την προσπάθεια με την ευχαρίστηση. Έτσι περιγράφει την ιδέα του ο Ohad Naharin, ο Ισραηλινός χορευτής που εφηύρε το κινησιολογικό λεξιλόγιο, το οποίο ονόμασε γκάγκα και χρησιμοποίησε στο training της Batsheva Dance Company του Ισραήλ. Κύριο μέλημα, όπως ο ίδιος περιγράφει, είναι η συναίσθηση του σώματος και η ροή της ενέργειας.

Με τη μέθοδο και το «τίναγμα» (shaking) οι περιττές εντάσεις φεύγουν, ενώ τη θέση τους παίρνουν η χαλάρωση και η ηρεμία. Όσο περισσότερη ώρα το κάνει κανείς, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Η προσοχή εστιάζεται στην ανατομία του σώματος και στην ενσυνείδηση του βάρους. Οι χορευτές χρησιμοποιούν την κίνηση αυτοσχεδιαστικά, προκειμένου να εξερευνήσουν την απόσταση μεταξύ των μελών του σώματος, των κλειδώσεων, του δέρματος και των κοκάλων, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν πιθανές δυνατότητες κίνησης.

gaga

Οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει το σώμα μεταβάλλονται και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται νέα σχήματα και προοπτικές στο χώρο. Η κίνηση δεν χάνει τη ροή της, πας όπου σε οδηγεί. Ο ρυθμός και η ποιότητα είναι ζητήματα προσωπικά, σίγουρα όμως αυτός που συμμετέχει θα ιδρώσει και θα κουραστεί.

c6bcfd29e53928599c9d5d74974161c0e96df46b

Όπως σημειώνει ο Ohad Naharin, με την άσκηση ανακαλύπτεις πώς αλλιώς μπορείς να κινηθείς, ενώ πολλές από τις οδηγίες που δίνονται λειτουργούν σαν εφαλτήριο για την κίνησή σου. Το μυαλό είναι εκεί μάλλον για να παρατηρεί παρά να ελέγχει, ως έμπνευση για το ίδιο το σώμα και την ιστορία που φτιάχνει. Υπάρχει πλαίσιο και ζητούμενα, χωρίς όμως να λειτουργούν περιοριστικά. Έτσι μπορεί να το κάνει ο καθένας, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία και λειτουργεί με βάση την οργανικότητα της στιγμής και την ελεύθερη έκφραση.

xoros

Μέχρι αυτή την ώρα μαθήματα παραδίνονται σε Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Ισπανία, Σουηδία, Αμερική, Καναδά, ενώ διοργανώνονται κάθε χρόνο σεμινάρια στο Ισραήλ. Αν βρεθείτε κάπου εκεί, τολμήστε να το δοκιμάσετε.

dance2

Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τα μαθήματα και την ομάδα.

Πηγή: haaretz.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman