ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το ελάφι "σύμβολο" της Ρόδου

Tweet
Share
Tweet
Share

Πλατόνι είναι η ονομασία του και είναι το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο ελαφάκι, σύμβολο του κοσμοπολίτικου νησιού της Ρόδου. Στην είσοδο του παλιού λιμανιού στο Μανδράκι, πάνω σε δύο στήλες στέκονται εκεί αγέρωχα, ατενίζοντας τη θάλασσα , ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ιστορικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Κομμάτι του φυσικού πλούτου της Ρόδου, το μικρόσωμο ελάφι (Dama dama) είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει ελεύθερο στο νησί. Λέγεται ότι το έφεραν στο νησί οι Ιωαννίτες ιππότες ή ότι το εισήγαγαν οι Ιταλοί σαν θηρεύσιμο είδος. Πρέπει όμως η παρουσία του στο νησί να είναι ακόμα παλαιότερη και αυτό το μαρτυρούν οστεολογικά ευρήματα σε νεολιθικό οικισμό όπως και αναπαραστάσεις σε αγγεία του 7ου π.χ αιώνα.

Το πλατόνι είναι πολύ όμορφο με μεγάλα μάτια, μηρυκαστικό, θηλαστικό, με τέλειες αναλογίες στο σώμα του, μαλακό τρίχωμα και με τις χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη του. Τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά παλαμοειδή κέρατα. Ζουν ελεύθερα σε αμιγή δάση του νησιού όπως και σε τόπους με χαμηλή βλάστηση από σχίνα, κουμαριές, πουρνάρια πάντα όμως κοντά σε νερό. Εκτός από τα ελεύθερα υπάρχουν και ελάφια που ζουν σε περιφραγμένους χώρους στο νησί, όπως και μερικά έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.

elafi 3

Οι κάτοικοι της Ρόδου αγαπούν και φροντίζουν για την επιβίωση των ελαφιών, όμως η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών του νησιού όπως και η μόλυνση των πηγών του νερού από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην γεωργική παραγωγή, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες για την μείωση του πληθυσμού τους.

Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και προστασία στα ελάφια της Ρόδου καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς και ιστορικό σύμβολο του νησιού.

Δ.Κ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman