ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι 8 τροφές που δεν θα ξαναφάς λόγω της κλιματικής αλλαγής

Tweet
Share
Tweet
Share

Η αύξηση της θερμοκρασίας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι μερικές από τις κλιματικές αλλαγές οι οποίες επιφυλάσσουν καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Ποια είναι όμως η επίδρασή τους στα τρόφιμα, ποιες τροφές απειλούνται;

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, David Lobell, η γεωργία είναι ευαίσθητη και μπορεί να μην είναι το τέλος του κόσμου, αλλά αποτελεί ένα σημαντική παράμετρο. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η αύξηση του CO2, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιούν τα φύτα για να  φωτοσυνθέσουν αλλά η αύξησή του προκαλεί άλλα προβλήματα όπως η διαθεσιμότητα του νερού, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, και το στρες των φυτών τα οποία αντισταθμίζουν τα οφέλη της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Ο Lobell έχει ήδη παρατηρήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε ορισμένες καλλιέργειες.

Αυτή είναι μία λίστα με 8 τροφές που στο μέλλον δεν θα υπάρχουν σε αφθονία:

Το καλαμπόκι

Η λειψυδρία και η αύξηση της θερμοκρασίας  απειλούν το καλαμπόκι: στην πραγματικότητα, μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μόλις 1°C (1.8Ρ) θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό της αύξησης κατά 7%. Ήδη η παραγωγή του καλαμποκιού είναι 4% μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα υπήρχε αν δεν είχαμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι επιπτώσεις αυτής της μείωσης πολλές, διότι πέρα από τις τροφές που καταναλώνουμε εμείς το καλαμπόκι χρησιμοποιείται και στην κτηνοτροφία ως τροφή για τα ζώα.

Ο καφές

Οι υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες και οι καιρικές οι αλλαγές στους τροπικούς έχουν δημιουργήσει έναν νέο μύκητα και ζημιογόνα χωροκατακτητικά είδη, κι έτσι επικρατούν νέες όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες στις καλλιέργειες καφέ. Η ξηρασία στη Βραζιλία την περασμένη Άνοιξη  προκάλεσε μείωση παραγωγής και αύξηση των τιμών. Όμως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην παραγωγή καφέ. Και στην Αφρική, η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί να μειώσει την παραγωγή.

Η σοκολάτα

Το ακούμε συχνά και συνεχώς δημοσιεύονται καινούργιες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η σοκολάτα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Βασικότερος παράγοντας αυτού, η άνοδος της θερμοκρασίας και η πτώση της υδροδότησης. Στα αφρικανικά έθνη της Γκάνα και της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2°C μέχρι το 2050, η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει τα κακαόδεντρα να παράγουν όλο και λιγότερους καρπούς. Όλες αυτές οι ζημιογόνες αλλαγές, αντανακλώνται στην αγορά με την συνεχόμενη αύξηση της τιμής του κακάο. Το πρόβλημα λοιπόν δεν θα είναι ότι δεν θα έχουμε καφέ να πιούμε ή σοκολάτα να φάμε, αλλά ότι θα είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Τα θαλασσινά

Πέρα από τις επιπτώσεις στην ξηρά οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιπτώσεις και στους ωκεανούς, όπου αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα που έχει ως αποτέλεσμα την οξίνισή τους, δηλαδή τη μείωση του pΗ τους. H οξίνιση των ωκεανών απειλεί πολλά βρώσιμα πλάσματα του ωκεανού, επίσης πολλά ψάρια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Μερικά τροπικά ψάρια και οι αστακοί έχουν τη τάση να μετακινούνται βορειότερα, για να βρουν χαμηλότερες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η τροφική αλυσίδα των ωκεανών.

Σιρόπι σφένδαμου

Oι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν τα δέντρα, τα οποία έχουν αλλάξει τελείως το χρόνο παραγωγής του σιροπιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών η παραγωγή σφένδαμου θα μετακινηθεί και θα περιοριστεί στις βορειότερες περιοχές.

 Τα φασόλια

Τα φασόλια που είναι βασική τροφή για πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, και αυτά επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές. Συγκεκριμένα οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν την ανθοφορία και την παραγωγή σπόρων, μειώνοντας τις αποδόσεις μέχρι και 25%. Επίσης η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων καταστρέφει πολλούς καρπούς.

Τα κεράσια

Τα κεράσια, απαιτούν ψυχρές ώρες για να φέρουν καρπούς, πολύ λίγες κρύες νύχτες. Στις περιοχές, όπου καλλιεργούνται τα κεράσια η άνοδος της θερμοκρασίας επιφέρει μείωση της ανθοφορίας και επομένως λιγότερους καρπούς.

Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του κρασιού. Σύμφωνα με μελέτη, οι μεγάλες παγκόσμιες γεωγραφικές μετατοπίσεις καθώς και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε διάφορα επίπεδα στην Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια Αμερική και Νότια Αφρική θα κάνει ουσιαστικά το τέλειο κρασί έναν κινούμενο στόχο. Στην Αυστραλία για παράδειγμα το 73% των τωρινών εκτάσεων δεν θα είναι κατάλληλες για την παραγωγή σταφυλιών. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν την γεύση του σταφυλιού, άρα και του τελικού προϊόντος που είναι το κρασί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman